Actualitate

Boc pregătește unirea Floreștiului cu Cluj-Napoca. Premierul Cîțu susține măsurile propuse

Primarul Clujului, Emil Boc, propune facilități administrative în vederea creării unor zone metropolitane. Premierul Florin Cîțu arată că nu respinge ideea, în special dacă aceasta va aduce fonduri europene.

 

 


Emil Boc, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România, a pledat luni pentru un proiect de lege prin care să se acorde facilităţi administrative în cazul unificării voluntare a unei localități cu municipiul reşedinţă de judeţ, iar premierul Florin Cîţu a precizat că nu respinge ideea, mai ales dacă demersul contribuie la atragerea fondurilor europene. Dacă o astfel de lege va fi promovată și aprobată în parlament, Floreștiul, cea mai mare comună din țară, supranumită „dormitorul Clujului”, s-ar putea uni cu municipiul.

 


Primarul Clujului a avansat ideea în debutul lucrărilor Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România.

„Astăzi avem pe ordinea de zi un proiect de rezoluţie prin care dorim să ne adresăm Guvernului României şi tuturor partidelor politice parlamentare, pentru a susţine un proiect de lege, în Parlament, pentru a facilita unificarea administrativ voluntară a municipiilor cu una sau mai multe unităţi administrativ teritoriale limitrofe. (...) În esenţă, acest proiect de rezoluţie propune ca în cazul unificării voluntare a unei unităţi administrativ teritoriale cu municipiul reşedinţă de judeţ, în vederea realizării zonei metropolitane, să se acorde anumite facilităţi administrative, prin Codul Administrativ, astfel încât acest proces să fie încurajat şi nu descurajat”, a spus el.


Ultima reformă de acest fel, în anul 1968

Boc a adăugat că ultima reformă administrativ teritorială a ţării s-a realizat în 1968 şi că sunt necesare modificări.

„Cu alte cuvinte, până când se realizează uniforma administrativ teritorială a ţării, noi nu putem rămâne pe loc. E adevărat, suntem de 53 de ani - ca Italia, de când a câştigat Campionatul European - poate vine şi reforma administrativă cu ocazia asta. Şi Italia după 53 de ani a câştigat un nou titlu. Din '68 este ultima reformă administrativ-teritorială. Până când se face această reformă administrativ teritorială - şi, evident, modificarea Constituţiei, în consecinţă - dorim să vă propunem spre analiză, şi Guvernului, pornind de la exemplul în derulare al municipiului Buzău. Există un referendum în Buzău, în 26 septembrie, care poate constituit un precedent pozitiv pentru începutul reformei administrativ teritoriale în România”, a spus Boc.


Premierul Florin Cîţu nu a exclus ideea, menţionând însă că nu a văzut deocamdată forma concretă a proiectului.

„Referitor la propunerea dumneavoastră, aşa, fără să o văd, pot să spun că tot ce e voluntar, nu pot să fiu împotrivă, mai ales dacă ajută la atragerea de fonduri europene sau atragerea de investiţii. Deci, dacă este o formulă care face atragerea de fonduri europene mai uşoară, bineînţeles că nu mă voi opune, până vom avea o altfel de legislaţie”, a precizat premierul.


Cîțu: „Nu există pericol ca primarii să nu primească bani pentru proiectele derulate”

Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, înaintea participării la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România, că nu există niciun pericol ca primarii să nu primească bani pentru proiectele aflate în derulare.

„Niciun pericol. Suntem aici să dezvoltăm România, nu anumite localităţi”, a arătat Cîţu, într-o declaraţie acordată presei.

El a menţionat că susţine alocările din impozitul pe venitul global către autorităţile locale, dar a subliniat că este important ca şi la nivelul primăriilor să se realizeze reformele necesare.

„Împreună cu toţi primarii dezvoltăm România şi vreau să aud de la domniile lor care sunt proiectele. La precedenta întâlnire am ascultat doleanţele primarilor, dar am avut şi eu câteva doleanţe, în special în ce priveşte reforma în administraţia locală. Urma să ne uităm la cheltuielile de personal, la alte cheltuieli, să vedem cum putem să îmbunătăţim lucrurile, dar bineînţeles, ei ştiu foarte bine, i-am susţinut anul trecut când a fost vorba de acele alocări din impozitul pe venitul global, de 64%. În continuare îi voi susţine şi vom discuta exact cum putem să împărţim aceşti bani. O să fie o discuţie aplicată”, a spus Cîţu. 

CITELTE ȘI:

Emil Boc face presiuni pentru reforma administrativă: „Niciun guvern nu a avut curajul să o ducă până la capăt”

 

Discuții între Guvern și Asociația Municipiilor, condusă de Boc. Guvernul suportă indemnizațiile persoanelor cu handicap, bursele și transportul elevilor

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter