Actualitate

Emil Boc face presiuni pentru reforma administrativă: „Niciun guvern nu a avut curajul să o ducă până la capăt”

Primarul Emil Boc, prezent la București, a pus presiune pe Guvern, să își asume și să ducă la bun sfârșit reforma administrativă.

 

 


Primarul Clujului, Emil Boc a fost prezent la dezbaterea publică pe tema „Cum dezvoltăm inteligent și durabil marile orașe?” cu ocazia actualizării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În cadrul dezbaterii publice organizată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, edilul clujean a cerut Guvernului Cîțu să își asume reforma administrativă, promisă și chiar începută de mai toate guvernele de după 1989 și încă nerealizată.

 


„Ne dorim ca cetățenii noștri să aibă o viață de calitate, dorim ca administrația publică să fie eficientă și pentru asta avem nevoie de două lucruri minimale: în primul rând, de o reformă a administrației publice din România, în primul rând pe componenta reformei administrative a țării. Avem o lege din 1968, suntem singura țară din Uniunea Europeană care se mai conduce administrativ după o regulă din perioada regimului comunist. Niciun guvern nu a avut curajul să ducă până la capăt o asemenea reformă. Polonia a făcut două reforme și este campioana absorbției de fonduri europene. Nu trebuie să inventăm apa caldă, trebuie doar făcute aceste lucruri și asumate.

Cât timp avem administrații locale care din veniturile proprii nu își acoperă cheltuielile salariale, iluminatul și întreținerea, despre ce administrație vorbim? Veți avea sprijinul nostru ca o asemenea reformă să fie făcută transpartidic, cu predictibilitate, dar făcută”, a afrimat primarul Emil Boc, în cadrul dezbaterii.


„Urbanizarea nu va putea fi oprită”

Totodată, primarul Clujului a vorbit și de o reformă a zonelor metropolitane a marilor municipalități, necesară pentru ca locuitorii din fiecare oraș să aibă acces la o viață de calitate și o administrație publică eficientă. Obiectivul este menținerea în România a forței de muncă prin salarii bine plătite și o calitate a vieții apropiată de cea din Uniunea Europeană, a afirmat edilul.

„A doua reformă pe care o cerem este cea a zonelor metropolitane și aici ajung la subiectul nostru, al marilor municipalități, pentru că noi reprezentăm cele 106 municipii, jumătate din populația și două treimi din PIB-ul ce se produce în această țară. Urbanizarea nu va putea fi oprită. Până în 2050 se estimează că două treimi din populația planetei va trăi în orașe, iar în Uniunea Europeană, acest lucru deja se întâmplă, cu excepția României și a câtorva țări. Și noi vom avea, poate mai repede de 2050, două treimi din populație în orașe.


Pe lângă partea plină a paharului, această componentă aduce și foarte multe părți negative: trafic, congestii, sărăcie, poluare, criminalitate, locuire, probleme cu care ne confruntăm în fiecare moment. Am observat în decursul anilor o preluare de resusre financiare de la nivel local spre nivel național, în loc să fie invers. Mai multe probleme la nivel local, mai puțini bani. Sper ca această tendință să fie oprită.

Ne dorim o reformă administrativă prin care putem avea o viziune integrată, astfel încât orașele să aibă oportunitatea de a se dezvolta durabil, urmând modelul Verde, Digital, Rezilient, utilizat deja de marile orașe europene”, a mai delcarat Emil Boc.


Proiectele „verzi” și de digitalizare, prioritare

Pentru componenta verde, este important ca municipalitățile să se axeze pe proiecte pentru mobilitate durabilă, cu vehicule electrice fără emisii: autobuze electrice, troleibuze, tramvaie, metrou, a mai afirmat edilul clujean. De asemenea, investițiile în lucrări de infrastructură precum parkinguri verzi, dar și creșterea suprafeței de zone verzi și a parcurilor de la nivelul municipiilor sunt prioritare, a mai spus Emil Boc.

„Componenta digitală este de asemenea o axă prioritară de dezvoltare: este nevoie de interconectarea bazelor de date, de asigurarea unui mediu propice pentru educația online și pentru obținerea aptitudinilor digitale necesare. Inovarea și creșterea capacității de inovare este de asemenea un factor cheie pentru o dezvoltare durabilă”, a mai afirmat Boc.

Ce direcții a trasat edilul clujean?

- reforma pentru transportul din municipii: bandă unică pentru transportul în comun, eficientizarea transportului nemotorizat: piste pentru biciclete;
- dezvoltare prin concepte smart;
- reabilitare energetică pentru locuințele și unitățile de stat: școli, spitale;
- stabilirea unui echilibru între granturi și credit;
- găsirea unor instrumente care pot majora sumele de bani pe care municipiile să le folosească în proiectele de dezvoltare- stabilirea termenelor specifice pentru achizițiile publice;
- detalii pentru orizonturile de abordare: regulamente/ legi europene

CITEȘTE ȘI

Boc vrea să construiască creșe în comunele din zona metropolitană

 

abonare newsletter