Actualitate

VIDEO. Tipografia Arta, afacerea de familie ce unește trei generații. De la 5 angajați și o „mașină în două culori”, la performanțe incredibile

Tipografia Arta este o afacere de familie care unește trei generații: tatăl, fiul și nepotul, fiecare dintre ei ajutând cum știu mai bine. Împreună, alături de doamnele din familie, au ajuns la performanțe incredibile și achiziții de ultimă generație.

 

 


Tatăl, Petrică Câmpean, care a dat startul acestei frumoase afaceri, și-a început cariera în urmă cu 54 de ani ca ucenic, progresând treptat până la funcția de director producție.

 


Fiul său, Adrian Câmpean, este dedicat trup și suflet Tipografiei Arta, împreună cu soția sa Ramona, ambii fiind licentiați în științe juridice.

Nepotul, cel care va duce tradiția mai departe, este Cristian Câmpean, un elev implicat și interesat de tainele artei tipografice, care încă preferă cartea tipărită, cu miros autentic de cerneală a unui ebook impersonal. 


Afacerea a pornit de la inițiativa lui Petrică Câmpean, un om experimentat și un veteran al domeniului poligrafic în România:

„Istoricul este unul interesant și foarte vechi. Primul tipograf în familie este tatăl meu, Petrică Câmpean, care are 54 de ani în domeniu. El a pornit ca ucenic, la Imprimeria de stat Ardealul, și încet a înaintat pe treptele profesiei - a urmat școala de maiștri de la București și a ajuns director de secție offset, pe timpul revoluției. Avea peste 100 de oameni în subordine și peste 6 mașini de tipar offset. Am copilărit cu mirosul cernelei, obișnuit fiind să merg la clădirea galbenă cu ferestre de sticlă, care acum este un activ al Imprimeriei Ardealul (din păcate, acum aflată în insolvență). În 1975, acolo s-au cunoscut tatăl meu cu mama, ea lucrând tot la Poligrafie.


În 1994, Petrică a devenit directorul de producție al unei companii tipografice româno-suedeze, făcând pasul de la munca într-o regie autonomă de stat la conducerea producției unei companii private, cu exigențe mult mai mari. în 2003 a luat hotararea să porneasca pe cont propriu, înființând Tipografia Arta, împreună cu alți 3 asociați. După cei 3 ani de început, în care am cunoscut multe dificultăți și provocări, am decis să facem un pas îndrăzneț, transformând firma într-o afacere de familie. Practic, acesta a fost momentul în care, împreună cu soția, amândoi absolvenți de drept, am hotărât să părăsim calea pe care activasem până atunci și să pornim pe un nou drum antreprenorial”, a declarat Adrian Câmpean, pentru monitorulcj.ro. 

De la o mașină de tipar în două culori, la premieră tehnică în Europa de Est

Tipografia Arta s-a născut din dorința de a îmbina fericit know-how-ul și experiența deosebită pe care Petrică Câmpean o avea în domeniul poligrafic, cu abilitățile și viziunile antreprenoriale ale fiului său Adrian Câmpean. 


Au pornit amândoi, împreună cu soțiile, cu convingerea că,  prin puterea atuurilor tuturor celor 4 membri ai familiei Câmpean,  pot crea o companie de referință în domeniul poligrafic.

Motivația inițială pentru a se alătura misiunii „Arta” a fost de a valorifica experiența și tenacitatea lui Petrică Câmpean:

„Adevărul este că o duceam foarte bine în profesia noastră, aveam o firmă de succes în domeniul juridic specializată pe drept comercial, dar experiența lui Petrică este impresionantă. Era cunoscută în toată țara, fiind unul dintre puținii care au avut această evoluție completă - de la ucenic, școală profesională, școală de maiștri, director de secție offset și până la director de producție. Practic, am hotărât că ar fi foarte bine să o valorificăm în interesul propriu, în familie, și nu ca angajat pentru alții. Asta a fost motivația, să valorificăm experiența lui. Pentru noi era o provocare antreprenorială și tehnică - eu am luat rolul de manager, iar el partea de producție și încet am progresat împreuna. Iată că de atunci sunt deja peste 15 ani. Am evoluat foarte mult din punct de vedere tehnic și împreună am crescut de la 5 angajați și o mașină de tipar în două culori (veche de 18 ani) la 40 de angajați, iar ultima investiție, din 2019, a depășit valoarea de 1,5 milioane de euro (mașină de tipar offset Manroland 705 LV Evolution). E o evoluție în trepte, trecând prin perioade extrem de interesante cum a fost criza financiară din 2008. În domeniul nostru au fost diverse alte crize si provocări ”, a mai spus Adrian Câmpean.

A treia generație vine cu Cristian în frunte, nepotul lui Petrică și fiul lui Adrian. Proaspăt licean, silitor și curios din fire, el se gândește să preia afacerea de familie și să ajute la conturarea unui mediu cât mai ecologic, pentru a reduce poluarea și a proteja mediul, un proiect început de părinții săi. 

Cristian recunoaște că părinții lui, alături de bunic, „mișcă tot” în jurul lor, făcând o treabă foarte bună. Acesta este motivul pentru care îi vrea cât mai aproape de el când îi va veni rândul la conducere.

Digitalizarea, grăbită de pandemie

Digitalizarea a fost grăbită de pandemia de COVID-19, care a lovit puternic domeniul poligrafic. Multe tipografii au avut de suferit sau au închis în această perioadă, nemaiputând să facă față: 

„Multe tipografii au și închis pentru că pur și simplu au rămas fără comenzi. De exemplu și noi aveam în lucru o comandă foarte mare pentru un client, care a fost oprită în momentul în care s-a declarat stare de urgență în martie 2020. Am primit telefonul, au spus că își asumă costurile deja contractate însă nu își permit să mai pună pe piață produsul finit. Acesta a fost unul dintre efecte. Tipografia Arta a fost însă una din tipografiile care au reușit să nu închidă deloc în perioada de pandemie, implementând o reducere a programului de muncă și efectuarea unui sistem de rotație a angajatilor. Practic, lucram cu 30% din angajați, dar am asigurat permanență. 

Totuși, pe piața tipografică locală există o concurență mare. Printre puținele moduri în care ne putem diferenția este acordarea unui pachet complet de servicii clienților noștri. Contează foarte mult serviciile pe care le adaugi în plus, anume: ambalare, know-how și ghidarea clientului din punct de vedere tehnic pentru a optimiza la maxim tipul de comandă pe care și-o dorește”, a mai spus Adrian. 

Producția de ambalaje, salvarea în pandemie

Tipografia Arta a avut în plan intrarea pe piața de producție a ambalajelor din carton pliabil, iar acest lucru a contat enorm și în pandemie când cererea de publicații comerciale a scăzut considerabil sau au stagnat, iar cea de ambalaje a crescut:

„Există o tendință pe care noi am identificat-o de câțiva ani și investițiile noastre tehnologice au mers în direcția asta - să avem posibilitatea să intrăm și pe piața ambalajelor, având în vedere că acolo există o cerere în creștere față de alte domenii care sunt în stagnare sau în scădere.

Ziarele, tiparul comercial si de accidenta sunt în scădere, pe cand alte domenii, cum ar fi ambalajele sau chiar și piața de carte cunosc o evoluție interesantă. De exemplu în domeniul cărților se tipăresc multe titluri, dar într-un tiraj mic sau mediu.”

Producția de ambalaje era prezentă și înainte în sfera de produse tipărite de Tipografia Arta, dar cu o productivitate mai scăzută și costurile mai crescute:

„Încă din anul 2018 am început ușor să ne îndreptăm spre producția de ambalaje, achiziționând o serie de utilaje și echipamente specifice acestui domeniu. Când a venit pandemia am conștientizat că tiparul comercial înregistrează o scădere drastică pentru că nu mai existau evenimente la care să distribui mape, cataloage, sacoșe, nu se mai vindea mare lucru deci era clar că cererea era substanțial diminuată. În schimb, surpriza a fost că delivery-ul a luat o amploare neașteptat de mare, pe fondul restricționării accesului populației în restaurante. Drept urmare am avut o creștere mare în ceea ce privește producția de ambalaje, justificată tocmai de poziționarea strategică anterioara.
Așa am început să cochetăm și cu domeniul de ambalaj alimentar care este un domeniu cu cerințe specifice și drastice. Pentru că ambalajul pe care îl producem intră în contact direct cu alimentul e obligatoriu să folosim materii prime și tehnologii pretabile pentru industria alimentară: în primul rând carton și cerneală cu agremente alimentare, dar și alte materii prime cum ar fi – lac, folie și adezivi cu agrement alimentar”, a declarat Adrian Câmpean. 

Un nou program de masterat la UTCN pentru formarea viitorilor tipografi

Familia Câmpean s-a implicat activ în crearea unui program de masterat - Sisteme Poligrafice Sustenabile, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, unde tinerii se pot specializa și pregăti pentru domeniul poligrafic, demers sustinut și de Asociația Tipografilor din Transilvania. Un astfel de curs era esențial într-un oraș universitar de calibrul Municipiului Cluj Napoca, însă a lipsit cu desăvârșire în întreaga perioadă postdecembristă.

„Este esențial să precizăm că avem nevoie foarte mare de un învățământ de specialitate pe domeniul poligrafic întrucât există o cerere semnificativă pe piața muncii de oameni pregătiți, cu specializare tehnică și acest masterat în acest sens se îndreaptă. Există doi ani de master, la capătul cărora sperăm ca generațiile de specialiști să facă față cu brio provocărilor din domeniul tiparului, pentru că sunt foarte multe inovații în acest domeniu. 

În poligrafie s-au făcut salturi spectaculoase în ultimul deceniu și tehnologia folosită în ultimii 50 de ani în mod constant a fost îmbunătățită semnificativ prin tot felul de tehnici inovatoare, de control al calității tiparului,  care completează priceperea și maiestria specialistilor în domeniu. Oricum, inclusiv pe fondul progresului tehnologic avem nevoie de oameni foarte bine pregătiți, dar cu siguranță dotările suplimentare te ajută semnificativ să realizezi comenzile complexe”, a susținut Adrian Câmpean. 

Familia Câmpean îi îndrumă pe oameni să încerce programul de masterat de la UTCN „Sisteme Poligrafice Sustenabile”, la care se pot înscrie în perioada urmatoare.

Mai mult, Ramona si Adrian Campean tocmai au finalizat primul an de master, înțelegând că trebuie să deschidă calea viitoarelor generații de masteranzi prin exemplul propriu. De asemenea, între UTCN și Tipografia Arta s-a încheiat un parteneriat de colaborare, în vederea asigurării de vizite de studiu şi practică a studenților precum și demararea unor proiecte de cercetare specifice domeniului.

Tipografia Arta a mai angajat oameni fără experiență pe care i-a pregătit în timp prin multă practică, din cauză că nu existau școli care să-i învețe: „Neavând persoane pregătite în domeniu, întrucât nu există școli de specialitate de mulți ani în România, am selectat si angajat o parte din personalul companiei fără experiență în domeniul tipografic, oameni pe care i-am calificat la locul de muncă în arta tiparului , având rezultate foarte bune. A contat mult să își dorească să lucreze și să se perfecționeze continuu în domeniul tipografic, să fie ambițioși și serioși. Chiar suntem mândri de angajații noștri. Cred că procesul de învățare este un demers continuu, vorbind despre o activitate în care în permanență trebuie să îți îmbunătățești cunoștințele. Nu există varianta de plafonare. În momentul în care nu te mai interesează ce apare nou în domeniu pierzi lupta cu piața”, a spus Ramona Câmpean. 

Misiunea „eco” a Tipografiei Arta

Prin programul de masterat, familia Câmpean își dorește și să ducă „misiunea eco” mai departe. Ramona Câmpean a declarat că la Tipografia

Arta oamenii sunt mereu în căutarea unor soluții inovatoare prin care mediul înconjurător să fie protejat:

„Un lucru foarte important legat de masterul care se desfășoară la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este că acesta încurajeaza desfășurarea unui antreprenoriat eco-responsabil în industria poligrafică. Se focusează foarte mult pe găsirea unor resurse și soluții prin care să continuam progresul în domeniul poligrafic, în paralel cu intensificarea acțiunilor de protejare a mediului. Oricum, prin abordarea direcției de tipărire a ambalajelor din hârtie în detrimentul celor din plastic (foarte agresive cu mediul) am înregistrat un succes important în lupta de protecție a mediului, hârtia și cartonul fiind integral reciclabile. Însă ne dorim să gasim noi metode inovatoare pentru optimizarea procesului de regenerare a resurselor pe care le avem în tipografie, pentru reciclarea lor și astfel să contribuim activ la protecți generațiilor viitoare, fiindcă dacă nu vom proteja mediul,  nu vom mai avea ce să le lăsăm generațiilor care vin”, a spus Ramona.

Măsuri excepționale în tipografii pentru protejarea mediului înconjurător:

„S-a realizat înlăturarea substanțelor foarte toxice, deci nu se mai lucrează ca pe vremuri cu substanțe foarte dăunătoare mediului. A existat o muncă perpetuă de îmbunătățire a calității materialelor utilizate, se foloseste foarte multă hârtie reciclată, iar cerneala se alege astfel încât să nu aibă în compoziție substanțe care dăunează mediului, având la bază substanțe vegetale. Se testează permanent produsele cu specificații eco, acestea fiind alese cu preponderență. Activitatea Tipografiei Arta urmărește direcția reciclărilor responsabile. Principiul de bază e diminuarea drastică a deșeurilor de orice fel și reciclarea într-un procentaj cât mai mare a tuturor materialelor secundare din activitatea tipografică. Fiecare dintre aceste materiale sunt colectate selectiv și există o întreagă procedură prin care ele ajung la destinații care să nu dăuneze mediului”, a mai spus ea. 

Tipografia Arta, una dintre cele 5 tipografii din țară certificată Fogra

Tipografia Arta este una dintre cele 5 tipografii din țară care au obținut certificare Fogra. Această certificare specială a fost oferită doar unui număr de 208 tipografii în întreaga lume. Un lucru care a ajutat la obținerea unei astfel de certificări a fost achiziționarea tehnologiei de ultimă generație.

Tipografia Arta a fost prima tipografie din Europa de Est care a instalat o mașina de tipar offset Manroland 705 LV Evolution:

„Suntem una din cele cinci tipografii din România și una din doar 208 din lume care am primit certificarea Fogra. Acest lucru consfințește faptul că implementăm standardul ISO în domeniu, ISO 12647, Proces standard offset și privește atât partea de prepress, cât și de tipar offset. Este un standard foarte dificil de atins. Ne-a ajutat investiția în tehnologie de ultimă oră. Noi am fost primii din Europa de Est care am instalat o astfel de mașină, de la producatorul Manroland. Este un lucru important pentru noi faptul că avem sprijinul unuia dintre cei mai mari producători de mașini de tipar, care are 150 de ani de experiență în spate”, a adăugat Adrian Câmpean.

CITEȘTE ȘI:

Premieră în România și Europa de Sud-Est. Cea mai nouă și modernă tehnologie de tipar vine la Cluj

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter