Actualitate

Bărcile cu motor pe Tarnița și Fântânele, oficial INTERZISE. A fost semnat ordinul de ministru

A fost semnat ordinul de ministru prin care se interzic ambarcațiunile cu motor pe lacurile Tarnița și Fântânele, a anunțat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. De acum, cei care încalcă legea vor putea fi sancționați.

 

 


Prin semnarea ordinului de ministru, vor putea fi impuse măsuri stricte privind navigația ambarcațiunilor pe lacurile Tarnița și Fântânele, fiind interzisă navigația oricărei ambarcațiuni propulsate cu combustibili fosili. Sunt permise numai cele electrice, cu vele, vâsle sau pedale, precizează ministrul Drulă.

 


„Municipiul Cluj se aprovizionează cu apă din aceste lacuri, iar poluarea lor nu poate fi acceptată. De asemenea, nici poluarea fonică nu va mai exista, ceea ce este un lucru extraordinar atât pentru rezervația naturală din jurul lacurilor, cât și pentru turiștii care petrec o vacanță acolo”, a spus ministrul Transporturilor.

Astfel, odată cu aplicarea regulamentului, viteza maximă permisă pentru ambarcațiuni este de 15 km/h, iar zonele de navigație și cele de înot vor fi delimitate. De asemenea, vor fi aplicate amenzi celor care nu respectă regulile, iar acest lucru va fi monitorizat cu ajutorul unor drone, bărci, camere de supraveghere și paznici.


Consiliul Județean va asigura camere de filmat și drone

În acest sens, Consiliul Județean Cluj promite să achiziționeze două ambarcațiuni, camere de filmat în zonele de acces, precum și o autoutilitară. Tot pentru a dispune de un control sporit și o monitorizare eficientă a navigației va fi utilizată și o dronă aflată deja în dotarea instituției. De asemenea, în perioada imediat următoare vor fi desfășurate acțiuni de informare, patrulare și control, vor fi delimitate zonele de agrement, se vor stabili și desemna locurile pentru acostarea ambarcațiunilor și vor fi instalate balize, informează reprezentanții forului județean.

„Odată cu încheierea acestei etape, Consiliul Județean dispune de prerogative și mijloace de intervenție în vederea protejării acestei zone. Mă bucur că am reușit să finalizăm o procedură clară și transparentă care să reglementeze într-o manieră optimă navigația ambarcațiunilor pe cele două lacuri”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.


Ordinul de ministru își va produce efectele juridice de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

„Clujenii au dreptul la apă curată, turiștii au dreptul la liniște, siguranță și apă în care pot înota fără a fi expuși la substanțe toxice. Și nu în ultimul rând natura - fauna și flora - din zonă are dreptul să fie protejată prin aplicarea unor măsuri, care nu pot fi catalogate altfel decât de bun simț”, este de părere Cătălin Drulă.


CITEȘTE ȘI:

Sancționarea celor care navighează pe Tarnița cu bărci cu motor, „o chestiune de zile”. Se vor monta camere de supraveghere

Ultimele Stiri
abonare newsletter