Actualitate

Francezii se „bat” pentru a aduce autobuze autonome la Cluj. Firme din Toulouse și Lyon, înscrise la licitație

Cluj-Napoca va fi primul oraș din țară care va avea autobuze fără șofer. Au fost depuse două oferte în cadrul licitației publice lansate de Primărie.

 

 


Două firme franceze au depus oferte în cadrul procedurii de licitație publică pentru furnizarea autobuzelor autonome la Cluj. Contractul va fi semnat cu una dintre companii, în urma evaluării ofertelor de către Primăria Cluj-Napoca, care va desemna câștigătoarea.

 


EasyMile, una dintre firmele care au depus o ofertă, este o companie din Toulouse, reprezentată de Benedikt Sperling-Zikesch. Aceasta a fost creată în anul 2014, domeniul său de activitate fiind reprezentat de dezvoltarea sistemelor sofisticate de mobilitate autonomă, pe care le pune în mediul rutier. Conform descrierii companiei, aceasta a asigurat vehicule autonome în peste 300 de locații și mai mult de 30 de țări din lume. 

Firma concurentă, Navya, cu sediul în Lyon și înființată tot în 2014, se consideră un „lider în domeniul transportului autonom, construind în mod inovativ soluții responsabile de mobilitate pe distanțe mici și la viteză limitată, fără volan și pedale, combinând diverse tipuri de tehnologie avansată”.


Clujul, primul oraș din țară cu autobuze autonome

Autobuzele fără șofer aduse la Cluj-Napoca ar reprezenta o premieră pentru țara noastră, iar potrivit edilului Emil Boc, anul acesta, vehiculele ar putea intra în circulație, având în vedere că deja au fost depuse oferte în cadrul licitației publice, lansată de Primărie. 

„Ne rezervăm dreptul de a cumpăra mai multe autobuze autonome, dar ideea e de a achiziționa două, ca să vedem cum se vor integra în ecosistemul clujean”, declara Emil Boc, la finalul lunii martie. 


La începutul anului 2020, primăria a semnat un contract cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) pentru servicii de consultanță. Valoarea totală a contractului a fost de 135.000 de lei, iar UTCN va furniza consultanță pentru achiziționarea unor autobuze autonome electrice. Toate detaliile acestui proiect vor fi puse la punct împreună cu Universitatea Tehnică, instituție care va asigura inclusiv specialiști pentru stabilirea tipului de autobuz care va fi achiziționat.

Autobuzele vor avea 12 locuri pentru pasageri

Reprezentanții Primăriei au anunțat atunci că autobuzele fără șoferi ar urma să fie pe străzile Clujului în cel mult doi ani. Autobuzele au o capacitate destul de mica, de aproximativ 12 locuri, iar acestea vor circula în zonele centrale, unde nu ajung alte mijloace de transport. 


Potrivit municipalității, numărul mare de senzori ai acestui autovehicul și complexitatea acestora garantează siguranța în trafic. 

Autobuzele ar urma să fie testate timp de un an, iar apoi proiectul ar putea fi extins cu fonduri europene. Costul unui autobuz de acest fel este de aproximativ 350.000 de euro. Dacă acest proiect se va implementa, Cluj-Napoca va fi primul oraș din România care va avea astfel de autobuze, care sunt deja existente în Paris, Lyon sau Viena.

Peste 27 de milioane de lei investiți în proiect

Primăria plănuiește să achiziționeze pe termen lung un număr de 14 autobuze autonome în valoare de 27,3 milioane de lei. Autobuzele cumpărate ar urma să fie de două tipuri: un model care are nevoie de intervenția șoferului în cazul în care nu se poate executa o manevră, iar un alt model în care șoferul va interveni doar în situații complexe produse de vreme. 

„Vom încheia acord-cadru cu o durată de 4 ani pentru furnizarea a 14 autobuze autonome destinate transportului public de persoane. Valoarea este de 27,3 milioane de lei fără TVA. Aproximativ 1,9 milioane de lei pentru un autobuz autonom. Noi ne dorim să cumpărăm două tipuri de autobuze. Mașina se conduce singură, dar șoferul trebuie să rămână alert și gata să preia controlul dacă mașina nu poate să execute sarcina sau manevra. Cele care sunt la nivelul patru, conducătorul va trebuie să fie pregătit să preia controlul numai în condiții complexe sau atunci când situațiile meteorologice o impun. Autonomia în ore de funcționare va fi între 9 și 12 ore, cu 12 pasageri la bord”, explicat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, în aprilie. 

Licitația a fost lansată anul acesta, în luna aprilie. 

Autobuzele pe hidrogen, în așteptare 

Pe lângă autobuze autonome, primăria își propune să introducă și o flotă de autobuze cu hidrogen, însă acestea mai au de așteptat, cel puțin un an. 

„Licitația pentru autobuze pe hidrogen nu e pregătită de lansare, nu le vom cumpăra anul acesta. Dar autonome, da”, explicat Emil Boc, în urmă cu trei luni. 

Transport 100% nepoluant până în 2028 

Primarul Emil Boc a mai anunțat că nu doar municipiul Cluj-Napoca, ci întreaga zonă metropolitană va avea transport în comun 100% nepoluant, până în anul 2028. 

Promis inițial pentru anul 2026, obiectivul municipalității de a ajunge în întregime la transport public în comun electric nepoluant va fi atins de abia în anul 2028, estimează primarul Emil Boc. El a menționat că termenul a fost extins deoarece atât flota care deservește municipiul Cluj-Napoca, cât și autobuzele care asigură transportul în comun în zona metropolitană vor trebui să fie nepoluante. 

„2028 este anul în care vom avea întreaga flotă de transport în comun nepoluantă. Am avansat inițial anul 2026, l-am analizat cu bugetul pe masă și cu toate documentele, iar 2028 este termenul pe care l-am stabilit. Cluj-Napoca este prins într-un program de transport metropolitan, noi asigurăm transportul nu doar în Cluj-Napoca, ci în toate comunele din preajma Clujului. Asta înseamnă o flotă de transport uriașă și pentru aceasta avem nevoie de investiții multianuale, care nu pot fi realizate doar de la un an la altul, pentru că și Floreștiul, Gilăul, Apahida, Baciu și alte comune din preajma Clujului sunt asigurate, ca transport public prin intermediul municipiului Cluj-Napoca, a Companiei de Transport Public. Atunci, avem nevoie ca întreaga flotă, nu doar cea din municipiu, să fie electrică”, a declarat Emil Boc.

CITEŞTE ŞI:

Primele autobuze autonome din Cluj-Napoca vor fi cumpărate anul acesta

Ultimele Stiri
abonare newsletter