Actualitate

Paşi înainte pentru modernizarea Căii Mănăștur. PUZ-ul proiectului a fost adoptat

Consilierii locali clujeni au votat în unanimitate adoptarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) care prevede proiectul de modernizare a Căii Mănăștur din Cluj-Napoca.

 

 


Proiectul de hotărâre care prevede adoptarea PUZ-ului în vederea lărgirii Căii Mănăștur a fost votat de 23 de consilieri locali, marți, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.

 


În vederea realizării proiectului „Modernizare Calea Moților – Calea Mănăștur – Strada Uzinei Electrice – strada Oțetului – strada Mărginașă”, Primăria investește 14.466.601,95 lei pentru exproprierea unei suprafețe de peste 40.500 de metri liniari, necesară lărgirii Căii Mănăștur. 

Valoarea totală a investiției care prevede modernizarea zonei este de 54.328.940,68 lei (cu TVA), iar durata de realizare a lucrărilor este de doi ani. 


Ce prevede proiectul? 

Prin studiul de fezabilitate, au fost propuse două scenarii de modernizare a străzilor, iar cel considerat optim, deoarece scade transportul cu autoturismele personale cu cel puțin 35,3%, prevede: 

- Patru benzi de circulație pe Calea Mănăștur, cu o lățime de trei metri liniari, iar la intersecția cu strada Mărginașă se vor realiza cinci benzi de circulație; 
- Trei benzi de circulație pe strada Mărginașă cu o lățime de 2,90 ml; 
- Patru benzi de circulație pe strada Oțetului cu o lățime de 3 ml, iar la intersecția cu Calea Moților se vor realiza cinci benzi de circulație; 
- Patru benzi de circulație pe tronsonul Calea Moților – între strada Mărginașă și strada Moldovei, cu o lățime de 3 ml; 
- Trotuare pe ambele părți ale carosabilului cu lățimi între 2 și 5 ml; 
- Piste de biciclete în ambele sensuri pe Calea Mănăștur, Calea Moților și strada Oțetului cu o lățime de 2 ml. 


Conform studiului de fezabilitate, scenariul asigură de asemenea creșterea cotei transportului public cu minim 40,8% și a vitezei de deplasare pentru mijloacele de transport public local cu minim 30%. Acest scenariu stabilește un coridor de expropriere în suprafață de 40.551 ml. Totodată, ar urma ca pe Calea Mănăștur să fie amenajate benzi dedicate transportului în comun pe sensul Centru - Mănăștur și invers. 

Exproprieri în vederea realizării proiectului 

Consilierii locali au aprobat la finalul anului trecut proiectul de hotărâre ce prevede declanșarea exproprierilor pentru cauză de utilitate publică de interes local, a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul obiectivului de investiții „Modernizare Calea Moților – Calea Mănăștur – Strada Uzinei Electrice – strada Oțetului – strada Mărginașă”. 


Municipiului Cluj-Napoca alocă astfel din bugetul local suma de 9.266.131 lei, reprezentând valoarea aferentă despăgubirilor individuale. Conform planului topografic, lucrarea se întinde pe o suprafață de 40.551 mp și se suprapune peste un număr total de 48 de imobile, din care în domeniul privat sunt 25 imobile, iar în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca sunt 23 de imobile.

CITEȘTE ȘI:

Sancționarea celor care navighează pe Tarnița cu bărci cu motor, „o chestiune de zile”. Se vor monta camere de supraveghere

Ultimele Stiri
abonare newsletter