Actualitate

Când se asfaltează strada Valea Chintăului? Boc: „Îi vine rândul și acestei străzi”. Lucrările pe Calea Mănăștur, demarate curând

Emil Boc a declarat că strada Valea Chintăului va fi asfaltată după finalizarea lucrărilor de canalizare. Săptămâna viitoare va fi adoptat PUZ-ul pentru proiectul modernizării Căii Mănăștur.

 

 


Primarul Emil Boc a declarat că urmează să fie asfaltată strada Valea Chintăului, „după finalizarea canalizării”, iar în ceea ce privește Calea Mănăștur, va fi convocată în curând o ședință extraordinară de consiliu local, în vederea adoptării PUZ-ului.

 


În contextul aprobării cadastrării străzii Valea Chintăului, Boc a precizat că „îi va veni rândul” și acesteia pentru a fi asfaltată.

„După finalizarea canalizării va fi asfaltată, îi vine rândul și acestei străzi, categoric da. Am făcut prima parte importantă pentru autorizație”, a precizat edilul, joi, la o emisiune radio.


În luna aprilie, Boc declara că lucrările la drumul de pe Valea Chintăului se află în proces de desfășurare, asfaltarea acestuia fiind preconizată să înceapă după luna iulie a acestui an.

„Se lucrează la acest proiect, dar depinde de celelalte regii - Compania de Apă Șomeș ori Electrica. Ulterior, se vor realiza asfaltarea, trotuarele, plantarea arborilor și implementarea sistemelor moderne de iluminat LED”, a explicat edilul, în aprilie.


Drumul de pe Valea Chintăului a fost cedat primăriei municipiului Cluj-Napoca de către Consiliul Județean Cluj, în acest moment, acesta fiind avariat și fără iluminat public, după cum reclamă locuitorii din zonă.

Ce se întâmplă cu modernizarea Căii Mănăștur?

În ceea ce privește asfaltarea Căii Mănăștur, Emil Boc a spus că urmează să fie adoptat PUZ-ul, în vederea modernizării zonei.


„Mâine se termină partea administrativă, iar săptămâna viitoare convoc o ședință extraordinară de Consiliu Local, să adoptăm PUZ-ul pentru lărgire, exproprieri, ca apoi să pornim licitația și să realizăm lărgirea respectivă. Urmăresc acest proiect, pentru a fi respectate prevederile legale”, a spus edilul.

Valoarea totală a investiției care prevede modernizarea Căii Mănăștur este de 54.328.940,68 lei (cu TVA), valoarea necesară pentru exproprieri fiind de 14.466.601,95 lei. În total, o suprafață de peste 40.500 de metri liniari va fi expropriată pentru lărgirea Căii Mănăștur. Durata de realizare a lucrărilor este de doi ani.

Ce prevede proiectul?

Prin studiul de fezabilitate, au fost propuse două scenarii de modernizare a străzilor, iar cel considerat optim, deoarece scade transportul cu autoturismele personale cu cel puțin 35,3%, prevede:

- Patru benzi de circulație pe Calea Mănăștur, cu o lățime de trei metri liniari, iar la intersecția cu strada Mărginașă se vor realiza cinci benzi de circulație;
- Trei benzi de circulație pe strada Mărginașă cu o lățime de 2,90 ml;
- Patru benzi de circulație pe strada Oțetului cu o lățime de 3 ml, iar la intersecția cu Calea Moților se vor realiza cinci benzi de circulație;
- Patru benzi de circulație pe tronsonul Calea Moților – între strada Mărginașă și strada Moldovei, cu o lățime de 3 ml;
- Trotuare pe ambele părți ale carosabilului cu lățimi între 2 și 5 ml;
- Piste de biciclete în ambele sensuri pe Calea Mănăștur, Calea Moților și strada Oțetului cu o lățime de 2 ml.

Conform studiului de fezabilitate, scenariul asigură de asemenea creșterea cotei transportului public cu minim 40,8% și a vitezei de deplasare pentru mijloacele de transport public local cu minim 30%. Acest scenariu stabilește un coridor de expropriere în suprafață de 40.551 ml. Totodată, ar urma ca pe Calea Mănăștur să fie amenajate benzi dedicate transportului în comun pe sensul Centru - Mănăștur și invers.

Exproprieri în vederea realizării proiectului

Consilierii locali au aprobat la finalul anului trecut proiectul de hotărâre ce prevede declanșarea exproprierilor pentru cauză de utilitate publică de interes local, a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul obiectivului de investiții „Modernizare Calea Moților – Calea Mănăștur – Strada Uzinei Electrice – strada Oțetului – strada Mărginașă”.

Municipiului Cluj-Napoca alocă astfel din bugetul local suma de 9.266.131 lei, reprezentând valoarea aferentă despăgubirilor individuale. Conform planului topografic, lucrarea se întinde pe o suprafață de 40.551 mp și se suprapune peste un număr total de 48 de imobile, din care în domeniul privat sunt 25 imobile, iar în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca sunt 23 de imobile.

CITEȘTE ȘI:

Un centru de agrement pentru copii va fi construit în zona Sfântul Ioan, pe un teren de aproape 4.000 de metri pătrați. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter