Actualitate

Niciun vinovat găsit, la 31 de ani de la Mineriadă. Ludovic Orban: „Nu s-a dorit finalizarea acestor dosare”

Cu prilejul împlinirii a 31 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990, Ludovic Orban a afirmat că „nu s-a dorit finalizarea acestor dosare”. Florin Cîțu este de părere că justiția a rămas încă datoare românilor în privința aflării vinovaților.

 

 


„Nici astăzi dosarul Mineriadei nu a fost finalizat, la fel ca dosarul Revoluției. Este împotmolit în proceduri, iar adevărații vinovați nu sunt pedepsiți. Eu am o opinie clară: nu s-a dorit finalizarea acestor dosare. Au trecut 31 de ani, dosarele sunt instrumentate, în mare parte există mărturii, există probe, există indicii clare. Faptul că nu a fost finalizat se datorează faptului că nu s-a dorit finalizarea, dar am încredere că lucrurile vor intra pe un făgaș firesc”, a declarat Ludovic Orban, duminică, în Piața Universității.

 


Și premierul Florin Cîţu a vorbit duminică despre Mineriadă, afirmând că justiţia este încă datoare românilor în privinţa aflării adevărului legat de ceea ce s-a întâmplat în 13-15 iunie 1990.

„Au trecut 31 de ani de la una dintre cele mai negre perioade ale istoriei noastre postdecembriste, când cercuri ale puterii de atunci au învrăjbit români contra români. Acţiunile de reprimare a manifestaţiei-maraton din Piaţa Universităţii şi mineriada din 13-15 iunie 1990 au demonstrat cât de grave pot fi consecinţele diversiunilor şi manipulărilor: oameni ucişi, răniţi şi democraţia pusă în pericol. Sunt lucruri care rămân în memoria colectivă, răni încă deschise atât timp cât nu ştim adevărul şi vinovaţii. Justiţia este încă datoare românilor în această privinţă”, a spus Cîţu, duminică, în mesajul transmis cu ocazia comemorării Mineriadei din 13-15 iunie 1990.


Cîțu, apel la înțelepciune

Şeful Executivului a făcut apel la înţelepciune, subliniind că trebuie cultivat dialogul, chiar dacă există opinii diferite.

„Nu trebuie să ne fie teamă de adevăr şi să avem înţelepciunea de a cultiva dialogul şi de a nu ne lăsa pradă încercărilor unora de a ne dezbina. Vedem cum pandemia ne-a pus pe toţi de aceeaşi parte a baricadei şi doar prin eforturile noastre comune începem să revenim la normalitate. Chiar dacă avem opinii diferite, trebuie să ne urmăm drumul comun, construit pe democraţie, coeziune socială şi relansare economică post-pandemie”, a adăugat Florin Cîţu.


În 2020, dosarul Mineriadei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată în iunie 2017 pentru infracţiuni contra umanităţii, a fost retrimis Parchetului pentru refacerea anchetei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter