Actualitate

CEDO a condamnat România pentru încălcarea drepturilor comunității LGBT. Statul român trebuie să plătească daune morale

CEDO a condamnat România pentru încălcarea dreptului la nedescriminare a comunității LGBT. Statul român trebuie să plătească daune morale de 60.000 de euro.

 

 


Statul român trebuie să plătească daune morale de aproape 60.000 de euro, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România pentru încălcarea dreptului la nediscriminare, demnitate umană și întrunire pașnică a comunității LGBTI.

 


Această condamnare a venit după un incident care a avut loc la o proiecție de film din 2013, la Muzeul Țăranului Român. În acea seară proiecția unui film cu tematică LGTBI a fost violent întreruptă de grupuri extremiste prin ocuparea sălii de cinema, scandarea unor lozinci homofobe, utilizarea publică de însemne legionare și neonaziste și amenințări cu moartea la adresa publicului și a organizatorilor.

„CEDO a hotărât că România a încălcat articolul 14 împreună cu articolele 8 și 11 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului: dreptul de a nu fi discriminat în raport cu manifestarea dreptului la viață privată și demnitate umană și exercitarea libertății de întrunire pașnică. România are de plătit daune morale și cheltuieli de judecată în valoare de 59.514 euro”, potrivit unui comunicat ACCEPT.


„Curtea concluzionează că autoritățile nu au evaluat corect riscul suportat de petenții individuali din partea intrușilor și nu au răspuns în mod adecvat pentru a proteja demnitatea solicitanților individuali împotriva atacurilor homofobe ... [Curtea concluzionează] că autoritățile nu și-au îndeplinit obligația pozitivă de a investiga în mod eficient dacă abuzul verbal îndreptat către solicitanții individuali a constituit o infracțiune motivată de homofobie... Procedând astfel, autoritățile și-au arătat propriile prejudecăți față de membrii comunității LGBT”, precizează hotărârea CEDO.

CITEȘTE ȘI:


FOTO. Clujenii au luat cu asalt mall-urile de 1 iunie! Aglomerație ca-n vremurile bune la cinema și food court

Ultimele Stiri
abonare newsletter