Actualitate

Cluj-Napoca, pe locul I în Europa, la categoria „smart city”. Municipiul câștigă în fața Estoniei

Cluj-Napoca a fost desemnat câștigător al locului 1 în cadrul Emerging Europe, categoria „smart city”. Municipiul a „bătut” orașe europene precum Tallinn din Estonia, Sofia ori Vilnius.

 

 


„Orașul Cluj-Napoca din România a fost ales ca și câștigător al categoriei orașelor inteligente. Orașele votate în cadrul Emerging Europe's Business-Friendly Perception Index au fost alese de către un juriu format din peste 100 de experți FDI din lume”, transmite Emerging Europe.

 


Pe locul doi se află capitala Bulgariei, Sofia, urmată de Tallinn din Estonia și Vilnius din Lituania.

Cluj-Napoca, premii după premii

La începutul anului, Cluj-Napoca a mai fost remarcat din punct de vedere al dezvoltării „smart”, Primăria primind un nou premiu „Smart City Administration”, pentru strategiile și performanțele din anul 2020, premiu acordat în ianurie 2021.


Primăria Cluj-Napoca a atras tot mai multe remarci pozitive datorită faptului că în prezent, pune la dispoziția cetățenilor peste 250 de servicii și proceduri online, pentru a diminua efortul și timpul petrecut pe drum sau în așteptare, precum și riscul în context pandemic. Pe lângă introducerea de noi proceduri și sisteme, precum Tichetul albastru, pe termen scurt, Primăria are ca obiectiv emiterea online a tuturor avizelor și autorizațiilor eliberate de instituție.

Astfel, Clujul s-a transformat într-un pol de dezvoltare în materie de inovare și startup-uri în mai puțin de două decenii. Când vorbim de tehnologie urbană, Clujul este numit de presa internațională ca fiind lider indiscutabil în România. Acest titlu a venit în urma unor investiții pe care Primăria le-a făcut, uneori cu ajutorul fondurilor europene, alteori doar din bugetul local.


Boc, „primarul anului”

Totodată, Primarul municipiului Cluj-Napoca a câștigat titlul de „Mayor of the Year” (Primarul Anului) la cea de-a 5-a ediție a Smart City Industry Awards.

„Primarul Municipiului Cluj-Napoca este un susţinător al conceptului de Smart City şi un lider cu idei şi tehnologii inovatoare. Sub conducerea acestuia, Cluj-Napoca a devenit un prestigios incubator de afaceri dezvoltate în zona IT, recunoscut atât pe plan naţional, cât şi internaţional, a dezvoltat sectorul de Smart City şi l-a adaugat la fiecare element cu care cetăţeanul se confruntă zilnic: de la transport în comun, la reducerea birocraţiei. Viziunea strategică a primarului a reuşit să transforme Cluj-Napoca în oraş reper în Europa”, au transmis organizatorii galei.


Prima stradă „smart” din țară, la Cluj

În vara anului 2020, Primăria Cluj-Napoca a realizat cu ajutorul fondurilor europene, prima stradă smart din România care dispune de toate facilitățile unui spațiu „verde”, dar care este adaptat la tehnologiile urbane actuale.

Strada Molnar Piuariu dispune acum de: arbori plantați și sistem de irigare cu senzori, patru locuri de încărcarea mașinilor electrice și 15 locuri de parcare, 30 de locuri pentru încărcarea bicicletelor și trotinetelor electirce, Wi-Fi gratuit și prize USB pentru încărcarea telefoanelor mobile, iluminat public intelginet și multe alte facilități de care se pot bucura clujenii.

Emerging Europe este o platformă care se focusează pe 23 de țări din Europa, analiștii din cadrul acesteia urmărind diferite evenimente relevante cu privire la aceste țări, iar obiectivul Emerging Europe este de „a aduce lumea împreună, pentru a da formă viitorului regiunii”.

CITEȘTE ȘI:

Cum a ajuns Cluj-Napoca un oraș smart și sustenabil? De la Wi-Fi gratuit în centru, la eliminarea copiilor xerox

Ultimele Stiri
abonare newsletter