Actualitate

Transport GRATUIT vinerea, doar după ce Cluj-Napoca ajunge la 50% din populație VACCINATĂ

Primarul Emil Boc a anunțat că transportul gratuit în comun în zilele de vineri va fi lansat doar după ce Cluj-Napoca va depăși pragul de vaccinare de 50% din populația vaccinabilă.

 

 


Proiectul de acordare a transportului gratuit în comun va fi dezbătut astăzi, în ședința consiliul local. Primarul Emil Boc a declarat că proiectul va fi lansat odată cu trecerea pragului de 50% din populația eligibilă - vaccinată. Costul proiectului va fi suportat de Compania de Transport Public Cluj-Napoca, cu compensații ce vor fi acordate de Primărie, din bugetul local.

 


Transportul va fi gratuit pe toată durata zilelor de vineri, pe raza municipiului Cluj-Napoca. Astfel, clujenii nu vor fi nevoiți să prezinte un abonament sau bilet în aceste zile. Programul se va intitula „Stop! Azi, mașina stă pe loc”.

„Vreau să mulțumesc celor care s-au implicat, Companiei de Transport Public, domnului Neagu, consiliului de administrație, care au înțeles că a trăi în acest secol înseamnă a trăi sănătos, a pune la dispoziția cetățenilor alternative verzi la mașină, transport public modern. Le mulțumesc și colegii lor, tuturor celor care au stat aproape două luni pentru a găsi soluția legală de implementare a proiectului. Într-un final, am găsit soluția legală, corectă pentru implemtarea proiectului.


Astfel, în vederea reducerii traficului, reducerii accidentelor rutiere, a încurajării folosirii transportului în comun, a diminuării blocajelor în trafic, se propune modernizarea în continuare a flotei de transport public în comun, 2026 fiind anul în care ne propunem să ajunge la 100% transport public verde, nepoluant, în municipiul Cluj-Napoca. Pentru stimularea publicului, în ultima zi lucrătoare a fiecarei săptămâni, „vinerea verde”, introducem programul „Stop! Azi mașina stă pe loc”, pentru gratuitate la transportul public în comun pentru toți clujenii, pe raza municipiului Cluj-Napoca. Scopul este promovarea folosirii transportului public verde, nepoluant”, a spus primarul Emil Boc.

„Astfel, se acordă gratuitate la transportul public în comun, pentru orice persoană, pe raza municipiului Cluj-Napoca, subliniez, doar pe raza municipiului. Estimăm că acțiunea de acordare a oricărui titlu de călătorie gratuit ar fi descurajat acțiunea.


Costurile vor fi suportate de către CTP, se va aplica metoda compensației, astfel că Primăria va plăti, dacă e nevoie, compensantii pentru servicii de transport public. Costurile suplimentare vor fi stabilite pe baza unei analize, Primariă va suporta prin compensații, vor fi suportate din banii clujenilor. Aceasta a fost formula legală, posibilă.

Când ajungem la 50% rata de vaccinare în Cluj-Napoca, dăm drumul programului pentru a marca trecerea de acest prag psihologic, poate fi de săptămâna viitoare, urmează sî primim datele de la DSP. Când avem acest procentaj, a doua zi va fi anunțat programul, probabil în iunie”, a mai spus primarul Emil Boc.


CITEȘTE ȘI

Transport în comun GRATUIT vinerea, din iunie. Boc: „Am găsit soluția legală, o implementăm de la 1 iunie”

abonare newsletter