Actualitate

Românii care au fost infectați cu COVID-19 pot merge în Grecia sau Bulgaria, FĂRĂ un test negativ sau vaccin. Ce document trebuie prezentat?

Românii care nu sunt vaccinați anti-COVID pot călători în Grecia și Bulgaria, fără a prezenta un test PCR negativ sau unul antigen. Cu toate acestea, există un document pe care trebuie să îl prezinte la intrare în țară.

 

 


Românii care au fost infectați cu COVID-19 pot călători în Grecia și Bulgaria fără să prezinte un test PCR sau un document care să prezinte faptul că sunt vaccinați anti-COVID.

 


Regula aceasta este folositoare mai ales în cazul părinților a căror copii au fost infectați cu COVID-19 și nu mai sunt nevoiți să plătească astfel de teste PCR pentru ei.

Cum se obține dovada infectării cu COVID-19

Buletinul de analize pe care îl primiți pe mail de la laboratorul unde ați plătit testul sau direct de la Direcția de Sănătate Publică.


Documentul trebuie să conțină numele și prenumele, datele laboratorului unde a fost făcut testul, care trebuie să fie tradus în limba engleză.

Sunt acceptate și testele rapide antigen cu rezultatul pozitiv, făcute doar în laborator, dar ,analizele de anticorpi nu pot fi folosite.


Cum poți intra în România?

Pentru a intra în Bulgaria, românii au nevoie de un test pozitiv cu cel mult 180 de zile înainte, iar pentru Grecia au nevoie de un test pozitiv care să certifice că ai avut COVID-19 într-o perioadă de 2-9 luni.

„Pe lângă asta, trebuie să aveți un certificat, un document verificator, să spunem, de la o autoritate publică, că ai avut, că te-ai vindecat de virus și că acum ești recuperat. Regulile sunt ca minorii de peste 5 ani trebuie să aibe un test PCR (n.r. - negativ)”, spune Giorgos Stafylakis - director Organizația Națională de Turism a Greciei.  


La intrare în România, dovada infectării cu COVID-19 nu mai este de folos. Românii trebuie să prezinte un test PCR sau antigen negativ, sau dovada vaccinării anti-COVID pentru a nu fi nevoiți să stea în carantină 14 zile.

„Apare situația ciudată și neplăcută în care sunt 2 părinți vaccinați, care vin cu 2 copii din străinătate și trebuie să stea în carantină, ceea ce nu este în regulă. Am solicitat să nu se mai aplice carantină copiilor, pentru că copiii nu se pot vaccina și nici nu s-a definit foarte bine toată povestea”, a declarat Alin Burcea, vicepreședintele ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism).

CITEȘTE ȘI:

Vacanțe și concedii 2021. Lista țărilor în care românii vaccinați pot merge să se relaxeze

Ultimele Stiri
abonare newsletter