Actualitate

De ce au fost EVACUATE FORȚAT persoanele din locuințele sociale de pe Meșterul Manole? Răspunsul autorităților

Persoanele care au fost evacuate din casele sociale de pe strada Meșterul Manole, locuiau acolo abuziv. Jandarmii susțin că au fost nevoiți să intervină, pentru că oamenii refuzau să părăsească locuințele.

 

 


Mai multe persoane au fost evacuate cu foarța din locuințele sociale de pe strada Meșterul Manole , joi, de jandarmii din cadrul Grupării Mobile Cluj-Napoca. În video-urile care au apărut în mediul online, s-a observat cum jandarmii au folosit spray lacrimogen și au pus la pământ un băiat.

 


Jandarmii au fost nevoiți să intervină

Reprezentanții Grupării de Jandarmi Mobile au specificat că ei nu au făcut evacuarea ci au asigurat siguranța executorului. De asemenea, reprezentanții jandarmilor au mai menționat că persoanele locuiau acolo abuziv, iar pentru că au refuzat să părăsească locuințele, jandarmii au fost nevoiți să intervină, fiind necesară imobilizarea unor persoane.

Redăm integral punctul de vedere al Grupării de Jandarmi Mobile din Cluj-Napoca


„Astăzi, jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca au participat, la solicitarea executorului judecătoresc, la punerea în aplicare a unei hotărâri judecătorești definitive de evacuare a unor persoane, dintr-un imobil din Cluj-Napoca.

Facem precizarea că, în conformitate cu art. 659, Cod de Procedură Civilă, în cazurile prevăzute de lege, precum și când executorul judecătoresc consideră necesar, organele de poliție, jandarmerie sau alți agenți ai forței publice, după caz, sunt obligați să sprijine, îndeplinirea promptă și efectivă a punerii în aplicare a hotărârilor judecătorești.


Menționăm că misiunea Jandarmeriei în acest caz, nu a fost aceea de a evacua persoanele prezente, ci de a asigura exclusiv protecția executorului și desfășurarea normală a tuturor activităților.

Concret, în urma refuzului locatarilor în cauză de a elibera spațiul pe care-l ocupau abuziv în imobilul respectiv și a manifestărilor violente ale acestora față de executorul judecătoresc și față de forțele de ordine, jandarmii au fost nevoiți să intervină, fiind necesară imobilizarea unor persoane, prin folosirea unor elemente din dotare, respectiv a substanțelor iritant lacrimogene.


În urma intervenției de astăzi, niciuna dintre persoanele evacuate nu a suferit vătămări, nefiind solicitată prezența unor echipaje medicale de specialitate la fața locului, până la plecarea forțelor de ordine.

În prezent, din ordinul comenzii Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca, a fost constituită o comisie de analiză a legalității activităților desfășurate de jandarmii participanți la intervenție”, au specificat reprezentanții Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca.

Primăria Cluj-Napoca a explicat de ce au fost evacuați oamenii

De asemenea, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au explicat de ce s-a ajuns la această evacuare, răspunsul fiind „ocuparea abuzivă a spațiului”. Primăria Cluj-Napoca le-a oferit posibilitatea oamenilor cazați acolo de a fi găzduite în cadrul Centrului social de urgență al DASM, dar au refuzat.

„Acțiunea de astăzi a survenit ca urmare a faptului că Instanța a dispus evacuarea acelor persoane din cauză că ocupau abuziv spațiul Primăriei. Primăria Cluj-Napoca a oferit alternative persoanelor evacuate cu privire la posibilitatea de a fi găzduite în cadrul Centrului social de

urgență al DASM, însă acestea au refuzat. Familiile au fost informate atât în trecut, cât și recent cu privire la posibilitatea accesării subvenției la plata chiriei. Pe de altă parte, nepunerea în executare a sentinţei civile privind evacuarea atrage prejudicii Primăriei”, a transmis pentru monitorulcj.ro conducerea Primăriei Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO. Momentul în care JANDARMII PUN LA PĂMÂNT un băiat! 11 persoane, EVACUATE FORȚAT din casele sociale de pe Meșterul Manole.

abonare newsletter