Actualitate

Răzvan Cherecheș despre noile măsuri de relaxare: „Toți vom suferi din cauza asta. Vor fi morţi care puteau fi evitate”

Răzvan Cherecheș, expert UBB în sănătate publică, este de părere că noile măsuri de relaxare vor avea un impact negativ pentru țara noastră, în contextul pandemiei de coronavirus. Conform profesorului, decizia luată de autorități încurajează atitudinea ostilă a celor care nu doresc să se vaccineze.

 

 


Specialistul UBB în sănătate publică Răzvan Cherecheș a vorbit într-un interviu adevărul.ro despre impactul pe care noile măsuri de relaxare le-ar putea avea asupra stopării pandemiei. Profesorul clujean este de părere că relaxarea restricțiilor ar fi trebuit aplicată doar celor care s-au vaccinat și că această „eroare” va duce la o scădere a persoanelor care vor să se imunizeze.

 


„Noi suntem la 18% vaccinaţi. Diferenţa se vede abia de la 30-40%. Ei tot laudă vaccinurile, dar în momentul în care au anunţat măsuri de relaxare generale pentru toată lumea, ce au făcut este că au creat o situaţie în care nu au validat comportamentul responsabil al celor care s-au vaccinat, ci i-au pus pe toţi în aceeaşi oală”, a declarat Cherecheș, pentru adevărul.ro.

El a precizat că măsurile de relaxare ar fi trebuit aplicate doar în cazul celor care s-au vaccinat, oferind ca exemplu deciziile luate în America, acolo unde, doar cei imunizați au voie să nu poarte masca de protecție, inclusiv în interior.


Scădere a ritmului de vaccinare

„Un procent mare din populaţia noastră, undeva peste 40%, sunt analfabeţi din perspectiva sănătăţii sau au un nivel de cunoaştere generală foarte redus. Şi atunci, ca să nu-şi supere electoratul, au dat nişte măsuri din astea generale gen «apă călduţă» şi «să sperăm că va fi ok»”, a explicat specialistul în sănătate publică.

Întrebat în cadrul interviului, dacă va exista un al patrulea val al pandemiei de coronavirus, Cherecheș a răspuns afirmativ, precizând totodată că deja se observă o scădere a ritmului de vaccinare în rândul populației, refeindu-se la cei care primesc prima doză de ser.


„Toţi vom suferi din cauza asta”

„Nu va fi la fel de mare ca valul 3 (valul 4), dar în momentul în care vor începe să crească numerele în secţiile de terapie intensivă, sunt costuri mari. Plus că, inevitabil va duce la morţi care pot fi evitate. Şi astea pot fi evitate toate dacă peste vară tragem tare pe partea de vaccinare şi ne punem naibii odată la punct sistemul de testare că să putem identifica cazurile din timp. Pentru că nu va dispărea epidemia azi-mâine, în condiţiile în care oamenii nu se vaccinează.

S-a ratat o şansă bună de a obţine mai repede imunitatea de grup, dar şi de a ajunge în situaţia de a reveni la viaţa normală şi de a renunţa la absolut toate restricţiile. Pentru că acum nu cred că va fi posibil să atingem acest obiectiv mai repede de prima jumătate a anului viitor. Şi am fi putut să o facem deja de anul acesta, din toamnă chiar. Cumva, toţi vom suferi din cauza asta”, a spus Răzvan Cherecheș.


CITEȘTE ȘI

Profesorul Răzvan Cherecheş (UBB): „Va exista un VAL PATRU AL PANDEMIEI de coronavirus”

abonare newsletter