Actualitate

De ce a fost prelungită starea de ALERTĂ? Raed Arafat a dat EXPLICAȚII

În cadrul unei discuții la Digi24, Raed Arafat a explicat motivul pentru care încă nu a fost ridicată starea de alertă, ba din contră, a fost prelungită.

 

 


Raed Arafat a explicat, în cadrul unei intervenții la Digi24, motivul pentru care încă nu s-a renunțat la starea de alertă, în condițiile în care numărul cazurilor de COVID-19 s-a redus semnificativ.

Situația nu este încă sub control

Șeful DSU spune că încă nu se știe nimic sigur, pentru că în România „încă nu este o stare de normalitate”, iar dacă s-ar ridica starea de alertă, autoritățile nu ar mai putea impune restricții.


Starea de alertă nu s-a ridicat, pentru că noi ca să aplicăm măsurile și incidențele, în situația în care încă nu putem să spunem că situația este sub control. Noi acum aplicăm niște măsuri într-o stare de alertă, nu suntem într-o stare de normalitate.

În secunda ridicării stării de alertă înseamnă că suntem într-o stare de normalitate. În starea de normalitate nu mai poți aplica anumite măsuri care le aplici sub starea de alertă, sau starea de urgență.


Noi, sub starea de urgență am aplicat unele măsuri mai dure, a fost aproape un lockdown atunci, în perioada respectivă, dar care a durat puțin. După care în starea de alertă am aplicat măsuri care limitează anumite activități, anumite drepturi, permise prin legea 55, dar care se iau totuși în timpul unei stări de anomalie, deci nu este o stare de normalitate.

Când spunem că starea de alertă nu mai este, înseamnă că am intrat în starea de normalitate, deci înseamnă că nu mai poți să iei măsuri de combatere. Și nu mai poți să iei anumite măsuri cum sunt incidențele astea sub 1,5, peste 1,5 și așa mai departe.


Dacă starea de alertă dispare, dispar mai multe aspecte, inclusiv carantina de noapte. Toate aceste aspecte sunt în discuție.” a explicat șeful DSU, Raed Arafat.

Decizii în următoarele două săptămâni

Raed Arafat a mai menționat faptul că în maxim două săptămâni se vor concretiza mai mult unele discuții ce vor influența direcția României în perioada următoare, în ce privește restricționarea pe timp de pandemie.


„O să vedem ce o să iasă în următoarele două săptămâni, maxim. Adică populația va afla mai mult pe baza discuțiilor de la comitetul interministerial care este la nivelul Guvernului, și bineînțeles de la discuțiile care vor fi și cu experții în domeniu.” a mai adăugat șeful DSU.

CITEȘTE ȘI: Ce salariu are Raed Arafat, OMUL CHEIE în lupta cu coronavirusul?

Ultimele Stiri
abonare newsletter