Actualitate

Emil Boc, mesaj dur în Comisia de Urbanism: „Orice proiect va trece prin furcile caudine ale specialiștilor”

Primarul Emil Boc a transmis un mesaj dur pentru investitorii imobiliari, arătând că nu va fi permisă scăderea calității vieții sub nici o formă, regulă valabilă „pentru toată lumea”. El a spus că orice proiect „va trece prin furcile caudine” ale specialiștilor din comisie.

 

 


Edilul clujean a declarat, la începutul ședinței Comisiei Tehnice de Amenajare Teritorială și Urbanism (CTATU) de marți, 11 mai, că municipiul trece la o nouă fază a dezvoltării, concetrată pe calitate și nu pe cantitate. El a afirmat că niciunui investitor nu îi va fi permis să realizeze construcții care să scadă calitatea vieții clujenilor, fără excepții.

 


„Aș vrea să conștientizăm că acest oraș trece la următoarea etapă, concentrată pe calitate, nu pe cantitate, un oraș pentru oameni, în care interesul public și privat coexistă. Nu avem voie să scădem calitatea de la acest moment. De exemplu, dacă avem încărcare maximă de trafic, nu mai aprobăm nicio construcție până la punerea în funcțiune a trenului metropolitan, metroului sau centurii metropolitane. Mă voi baricada cu specialiștii să nu se întâmple acest lucru. Regula e valabilă pentru toți, să nu credeți că cineva va avea privilegii”, a spus edilul. 

„Orice propunere vine în fața dumneavoastră, să aveți în minte să nu permitem scăderea calității, orice proiect va trece prin furcile caudine ale specialiștilor din comisie. Nu avem voie să scădem standardul, din respect pentru cetășeni, să scădem calitatea vieții. Acum avem și instrumente legale, ține doar de noi să le aplicăm. Voi cere explicații acolo unde consider că trebuie”, a afirmat Boc.


Prioritate pentru avizarea caselor, în comisia de urbanism

Primarul Emil Boc a mai adăugat că, în comisia de urbanism, vor exista culoare separate, astfel încât să fie prioritizată avizarea construcțiilor de dimensiuni mici, a caselor, astfel încât timpul de așteptare să se reducă.

„Vom avea culoare separate pentru construirea unei case, vor avea prioritate pentru a fi mai rapid. Să nu mai aud că unul care vrea să facă o casă stă cât cel care vrea să facă uin ansamblu imobiliar. E de bun simț. Vom acorda în egală măsură atenție și proiectelor mari”, a mai adăugat Emil Boc.


„Cei care cer luna de pe cer vor primi cel mai dur tratament”

Edilul a mai adăugat că, beneficiarii care cer din start „luna de pe cer”, adică vor să construiască clădiri mai mari decât permite legea, vor fi tratați dur, întrucât sfidează regulile și „irosesc” timpul autorităților.

„Din start, cei care cer luna de pe cer vor primi cel mai dur tratament în limitele legii, pentru că ne sfidați. Ne faceți să pierdem timp, pentru că cereți ce nu se poate. Dacă cereți ce se poate, terminăm în câteva luni. Veniți cu lucrurile care se încadrează în limita legii și în principiul de calitate. E valabil pentru toata lumea, nu are nimeni privilegii, toți trebuie să treacă prin aceleași furci caudine”, a mai declarat edilul.


Intervenția vine în contextul în care, în ultimele luni, aproape săptămânal au loc discuții în spațiul public cu privire la construcțiile din oraș și dacă acestea dăunează sau nu calității vieții clujenilor. Cel mai recent caz, un bloc de 13 etaje care urmează să fie construit pe strada Parâng din Mănăștur, cel mai aglomerat cartier al Clujului, cu zeci de blocuri de 10 etaje și trafic infernal. Câteva zeci de clujeni au ieșit luni în stradă pentru a protesta împotriva construirii acestuia.

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter