Actualitate

A fost prelungită starea de ALERTĂ cu încă 30 de zile, dar cu măsuri de relaxare

Conform lui Raed Arafat, starea de ALERTĂ s-a prelungit cu încă 30 de zile. Se vor lua însă în considerare unele măsuri de relaxare.

 

 


Guvernul a prelungit pentru încă 30 de zile starea de alertă ce vizează tot teritoriul României. De data aceasta însă au fost luate unele măsuri de relaxare, printre care și eliminarea restricţiei privind participarea la procesiuni sau pelerinaje religioase în alte localități decât cele de domiciliu sau de reşedinţă, a anunţat luni şeful DSU, Raed Arafat.

O serie de relaxări

Starea de alertă se prelungește cu 30 de zile începând cu data de 13 mai, dar sunt în discuție și o serie de relaxări, care vor fi anunțate în perioada următoare, conform precizărilor făcute de Raed Arafat. 


Așadar este luată în calcul participarea spectatorilor la concerte și competiţii sportive, mai întâi sub forma evenimentelor-pilot în care va fi permis accesul persoanelor vaccinate, al celor care prezintă rezultatul unui test PCR negativ, dar nu mai vechi de 72 de ore, și al celor care au dovada că au trecut prin boală în ultimele 90 de zile, dar nu mai puțin de ultimele 15 zile. De asemenea, va fi permis accesul persoanelor care prezintă dovada unui test antigen certificat, care să nu aibă mai mult de 24 de ore.

Peste 50% grad de participare la evenimente

Guvernul a stabilit la peste 50% gradul de participare a publicului la evenimente culturale, doar ca evenimente test sau pilot, a mai precizat Raed Arafat.


„Astăzi a avut loc şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, urmată de şedinţa de guvern, pentru aprobarea hotărârii de prelungire a stării de alertă începând cu data de 13 mai 2021, pe o durată de 30 de zile. Elementele de noutate în hotărârea de guvern: permiterea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei sau gospodăriei în data de 13 mai 2021, în intervalul orar 2:00 - 5:00 dimineaţa, pentru deplasare şi participarea la sărbătoarea religioasă a credincioşilor musulmani pentru sărbătoarea Ramadan; este eliminată restricţia privind participarea la organizarea de procesiuni şi/sau pelerinaje religioase legată de domiciliu sau reşedinţă. Astfel se va permite organizarea de procesiuni şi/sau pelerinaje religioase numai cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al Secretariatului de Stat pentru Culte”, a declarat Raed Arafat.

„Până în 1 iunie, se vor mai face analize de către comitetul interministerial și pentru măsurile care urmează să fie implementate cu 1 iunie sau după. Urmează să se revină cu alte acte CNSU sau hotărâri de guvern, depinde despre ce măsuri vorbim”, a mai precizat Raed Arafat.


CITEȘTE ȘI: Starea de alertă a fost MODIFICATĂ! Care sunt noile reguli?

abonare newsletter