Actualitate

Opinie. CEO Terapia, Dragoș Damian: „Până în 2034 mutăm la Cluj-Napoca sediul Comisiei Europene”

Europa, la mulți ani! Până în 2034 mutăm la Cluj-Napoca sediul Comisiei Europene.

 

 


La interviurile de angajare ești întrebat unde te vezi peste 5 ani sau chiar peste 10 ani. Probabil că nu există o întrebare de interviu: „Ce vrei să faci peste 13 ani?”, adică în 2034, când Uniunea Europeana încheie al treilea ciclu de planificare de acum încolo.

 


În 2008, acum 13 ani, Cluj-Napoca nu conta. Astăzi, în 2021, are aeroport internațional de pe care se zboară spre 100 de destinații, inclusiv Heathrow și Charles de Gaulles (cum poate schimba o pandemie economia mondială, până de curând era prea scump și numai să zbori peste acele locații...). Are BT Arena, are Cluj-Arena, este un centru medical, financiar și IT de renume, are 4 universități în topurile internaționale, are transport public electric cât nici un alt oraș din Romania, în 5 ani a dat cel mai mare festival muzical din estul Europei. Vechile concentrări de manufactură sunt înlocuite încet-încet cu industrii internaționale. Ce mai, are o traiectorie de dezvoltare și modernizare la care daca se gândea cineva în urmă cu 13 ani, în plină criză, era trimis la control de specialitate.

În 13 ani, în 2034, Cluj-Napoca se spune că va avea (și mai mult ca sigur că va avea) Spital Regional, metrou, centură metropolitană și legătură cu autostrăzile din culoarele europene, filarmonică, transport autonom. Și altele.


Probabil puțin știu faptul că Cluj-Napoca are o populație urbană de aproape două ori mai mare decât Bruxelles-ul, și cele două orașe sunt comparabile ca și suprafață și planuri de extindere metropolitană. Nu știu dacă în termeni de cosmopolitanism și ambiții de dezvoltare, cele două orașe sunt comparabile, dar pentru Cluj-Napoca este loc doar în sus.

„Cluj-Napoca, orașul care în urmă cu 13 ani nu avea nimic”

Estul Europei va aduce in următorii 13 ani ceea ce s-a pierdut prin Brexit în Uniunea Europeană, anul 2020 nefiind cel mai glorios, politic vorbind, din istoria de peste 70 de ani a Uniunii – de ce să n-o spunem, a fost de fapt cel mai rău.


Vor fi primite în UE țări din Balcani, poate și Moldova, Ucraina, și cine știe ce alte țări care vor dori să adopte stilul de viață european. Și atunci este firesc, pentru echilibrul geopolitic, ca una sau mai multe dintre instituțiile politice care conduc UE să vină într-o țară, într-un oraș, din estul Europei.

Așadar, de ce să nu vină la Cluj-Napoca, orașul care în urmă cu 13 ani nu avea nimic și care peste 13 ani va avea fără îndoială capacitatea instituțională, organizatorică, de infrastructură, academică și de cosmopolitanism să gazduiască, să spunem, sediul Comisiei Europene.


Cei care spun că e o nebunie, să își amintească ce era Uniunea Europeană în 1950 și ce este acum. Sau ce voiau sa facă peste 13 ani, în 2008, când România încheia primul an de membru al Uniunii Europene.

Și desigur, să își amintească vechiul terminal al aeroportului Cluj-Napoca din 2008.

De Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

CITEȘTE ȘI

Opinie. CEO Terapia, Dragoș Damian: „Am să mor și nu am să prind Cluj – București pe autostradă”

abonare newsletter