Actualitate

Clujul, din ce în ce mai „verde”. Două parcuri au primit aprobare pentru amenajare. FOTO

Amenajarea Cetățuii și cea a parcului de pe Canalul Morii, tronsonul Parcul Rozelor au fost aprobate de consilierii locali clujeni. Prin aceste parcuri, obiectivul municipalității de a transforma Clujul într-un oraș „verde” se apropie tot mai mult de a deveni realitate.

 

 


Proiectele care prevăd amenajarea Cetățuii și cea a parcului de pe Canalul Morii, tronsonul Parcul Rozelor au fost aprobate de consilierii locali clujeni, în cadrul ultimei ședințe de miercuri. Cele două investiții fac parte din programul „Clujul Verde”, în cadrul acestuia fiind prevăzută amenajarea a peste 160 ha de spații verzi noi în cartierele din Cluj-Napoca.

 


Proiectele au fost dezbătute în cadrul edițiilor Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) dedicate acestor investiții, în acest moment fiind finalizate studiile de fezabilitate, a anunțat directorul CIIC, Ovidiu Cîmpean. În cadrul ședinței Consiliului Local Cluj-Napoca de miercuri, 21 aprilie, proiectele care prevăd începerea lucrărilor pentru cele două parcuri au fost aprobate.

Amenajarea Cetățuii va fi realizată pe o suprafață de 140 295 mp, valoarea investiției ridicându-se la peste 40 de milioane de euro și cuprinzând următoarele etape:


- Amenajarea zonei de parc aferente versantului sudic și zonelor sudice și sud-estice ale exteriorului fortificației

- Amenajarea zonei de parc aferente platoului nordic și zonelor vestice, nordice și estice ale exteriorului ale fortificației


- Amenajarea zonei de parc aferentă incintei fortificației

Teren de sport cu gazon natural

De asemenea, Ovidiu Cîmpean a prezentat și care sunt obiectivele pentru amenajarea Cetățuii.


Astfel, conform acestuia, 100.000 mp vor fi alocați zonei care va cuprinde arbori, arbuști, gard viu, specii perene pentru soare sau umbră, acoperitoare de sol, graminee decorative, bulbi sau gazon. Vor fi plantați în total 1.100 de noi arbori, iar suprafața alocată zonei pietonale va fi de 26.500 mp. Pentru parcarea bicicletelor și trotinetelor vor exista 110 locuri, precum și 7 stații de încărcare pentru mașini electrice și 11 stații pentru biciclete sau trotinete electrice.

Sunt prevăzute în zonă și două locuri de joacă dotate cu mobilier pentru diferite categorii de vârste, dar și o zonă dedicată activităților sportive, dotată cu aparate de fitness. Nu va lipsi nici terenul de sport pe gazon natural sau grupurile sanitare automate cu autocurățire.

Proiectul de amenajare a Cetățuii a fost realizat în urma unui concurs internațional de soluții derulat împreună cu Ordinul Arhitecților din România și cu Ordinul Arhitecților din România - filiala Transilvania. Proiectul câștigător a fost realizat de către asocierea Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass şi Ana Horhatm, fiind ales de către un juriu format din experți naționali și internaționali.

Amenajarea, realizată din fonduri europene

„Având în vedere unicitatea Cetățuii, în propunerea de proiect prezentată, specialiștii au pus accentul pe păstrarea cadrului natural al zonei și pe realizarea de intervenții punctuale și minimale. Practic, se propune accesibilizarea dealului printr-un sistem de alei extinse, dar subordonate peisajului. Se dorește, de asemenea, păstrarea accentului pe spațiile verzi și pe peisaje, iar ameliorarea imaginii urbane se va face în concordanţă cu caracterul istoric al zonei, prin dezvoltarea cu prioritate a deplasărilor pietonale şi a spaţiilor destinate acestora, precum și a modalităţilor de deplasare velo.

Mobilierul urban va fi integrat unui concept coerent pentru imaginea urbană a spaţiilor publice din întregul ansamblu protejat. Astfel, proiectanții au propus, pe lângă un sistem de alei şi platforme pentru circulaţii pietonale şi velo, mobilier urban, amenajări pentru joacă, odihnă, sport si alte activităţi în aer liber, construcţii pentru activităţi culturale şi alimentaţie publică deschise publicului larg și terase sezoniere în spațiul public asociate acestor funcțiuni, grupuri sanitare, spaţii pentru administrare si întreţinere. De asemenea, în peisaj vor fi integrate și elemente precum bănci dotate cu USB, panouri de afișaj și informare turistică, sistem de iluminat care să pună în evidență cadrul natural. În proiect a fost integrat și Turnul Parașutistilor, care ar putea deveni un punct de reper pentru întreaga zonă”, a explicat coordonatorul CIIC, Ovidiu Cîmpean.

Zonele, schimbate radical

Proiectul care prevede amenajarea Cetățuii va fi finanțat din fonduri europene prin PNRR sau prin Programul Operaţional Regional 2021 – 2027.

În ceea ce privește lucrările pentru obiectivul „Amenajare parc pe culoarul Canalului Morii – tronson Parcul Rozelor”, investițiile sunt estimate la 32.636.355 de lei, suprafața alocată amenajării zonei fiind de 23.205 mp, din care, 7.945 mp pentru pietonale. Suprafața totală plantată va fi de 18.749 mp, fiind de asemenea amplasate 136 de parcări de biciclete sau trotinete, șapte stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, precum și două chioșcuri comerciale.

Astfel, zona va fi schimbată radical și va beneficia de locuri de odihnă, puncte de belvedere, dar și de spații pentru organizarea evenimentelor.

CITEȘTE ȘI

Cluj-Napoca va avea încă 100 de hectare de parcuri, până în 2030. Investiții de peste 100 mil. euro în latura verde a orașului

Ultimele Stiri
abonare newsletter