Actualitate

Cluj-Napoca va avea încă 100 de hectare de parcuri, până în 2030. Investiții de peste 100 mil. euro în latura verde a orașului

Clujul „înverzește”. Primăria va investi peste 100 de milioane de euro în parcuri și spații verzi din oraș, până în 2030.

Cluj-Napoca va avea încă 100 de hectare de parcuri, până în 2030. Investiție de peste 100 mil. euro în latura verde a orașului Cluj-Napoca va avea încă 100 de hectare de parcuri, până în 2030. Investiție de peste 100 mil. euro în latura verde a orașului

Municipalitatea a prezentat, în cadrul unei dezbateri pentru stabilirea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) Cluj-Napoca 2021-2030, planurile pentru dezvoltarea laturii „green” a orașului. În total, investițiile ajung la 100 de milioane de euro, pentru realizarea a nu mai puțin de 100 de hectare de parcuri și zone verzi.

Green, digital, resilience. Trei direcții de urmat în dezvoltarea Clujului

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că există trei principii pe care Uniunea europeană se axează ca prioritate, principii care trebuie urmate și la Cluj-Napoca, pentru creșterea calității vieții și pentru o dezvoltare sustenabilă a orașului.


„Rețineți trei cuvinte spuse peste tot de Uniunea Europeană: green, digital, resilience. Dacă vrem bani europeni și calitatea vieții ca afară, țineți minte aceste trei cuvinte. Astăzi, discuția este despre green, o disucție care este o prioritate top a Uniunii Europene. (...) Sper că orașul nostru a înțeles definitiv acest lucru, chiar dacă mă înjură toată lumea când se fac lucrări de modernizare, cum este acum în centru că se mai ia de la șoferi și se dau la spații pietonale, că plantăm arbori unde nu au mai existat niciodată. Pe termen scurt, așa este, am fost criticat și când pe latura Diesel din Piața Unirii am transformat-o în ariie pietonală, dar acum toată lumea e mulțumită. Nu poți să mulțumești pe toată lumea, decât să faci ceea ce trebuie pentru interesul general”, a declarat primarul Emil Boc, în cadrul dezbaterii.

Edilul a enunțat șase direcții pe care municipalitatea le are în vedere pentru dezvoltarea laturii verzi a orașului:


- 100 de hectare de noi parcuri în oraș, 100 de milioane de euro investiție.

- 100.000 de noi arbori plantați până în 2030.


- Coridoare verzi. O parte dintre proiecte sunt începute (malurile Someșului, Canalul Morii), fiind propuse schimbări similare și pe maurile râurilor Becaș și Nadăș, dar și în alte zone din aria metropolitană

- Transport verde, nepoluant: troleibuze, tramvaie, autobuze electrice, metrou, tren metropolitan. Municipalitatea își propune ca, până în 2026, transportul public în comun să devină 100% nepoluant.


- Spații pietonale și piste de biciclete.

- Stații mobile de măsurare a calității aerului.


100 de hectare de parcuri, 100 de milioane de euro, 100.000 de arbori plantați, până în 2030

La rândul său, Ovidiu Cîmpean, coordonatorul Centrului de Inovare și Imaginație Civică, a subliniat importanța dezvoltării de noi spații verzi și a enumerat proiectele vizate de primărie în cadrul programului Clujul Verde, conturând totodată câteva direcții pentru viitor.

„Clujul Verde este un program ambițios pe care l-am demarat începând cu anul trecut și ne propunem ca până în 2030 să avem 100 de hectare de spații verzi, 100.000 de arbori, să avem rețele de senzori și stații pentru măsurarea calității aerului, apei și solului, dar și realizarea unor culoare verzi de mobilitate sustenabilă pe malurile cursurilor de apă din Zona Metropolitană, pe modelul pe care l-am consacrat deja pentru amenajarea malurilor Someșului sau pentru proiectele pe care deja le-am inițiat pentru Canalul Morii”, a declarat Ovidiu Cîmpean.

Cele 100 de hectare de spații verzi din oraș sunt distribuite astfel:

Parcul Între lacuri - pe o suprafață de un hectar, o valoare de 1,7 milioane de euro, 165 de arbori noi plantați, un proiect finalizat anul acesta.

Parcul Tineretului/ Pădurea Clujenilor - un proiect pe o suprafață de peste 21 de hectare, cu o valoare de aproximativ 5 milioane de euro. Vor fi plantați peste 1.500 de arbori. Proiectul este deja în execuție, cu un termen de finalizare decembrie 2021.

Proiectul de amenajare a Malurilor Someșului - pe o suprafață de 7 hectare, o valoare a proiectului de peste 30 de milioane de euro. Se propune plantarea a 2.000 de arbori. Proiectul tehnic este în curs de finalizare, licitația pentru execuție fiind lansată în această vară.

Baza sportivă și amenajarea parcului în zona „La Terenuri” - proiect demarat deja de Primăria Cluj-Napoca, termenul de finalizare fiind septembrie 2021. Suprafața este de 4,3 hectare și vor fi plantați 428 de arbori. Valoarea proiectului este de 33 milioane de lei.

Parcul Est – se lucrează la definitivarea documentației pentru lansarea unui concurs internațional de soluții pe o suprafață de 54 de hectare. Valoarea proiectului este de 33 milioane de lei.

Parcul Bună Ziua – este deja semnat un parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România pentru lansarea unui concurs internațional de soluții pentru amenajarea parcului. Suprafața parcului este de 9,5 hectare.

Parcul Zorilor – va avea o suprafață de 1,2 hectare. A fost deja aprobat studiul de fezabilitate, au fost aprobate exproprierile, fiind în curs de elaborare Planul Urbanistic Zonal. Valoarea proiectului este de 18,8 milioane de lei, cu TVA inclus. În parc vor fi plantați 188 de arbori noi.

Coridorul Canalul Morii, tronsonul Parcul Rozelor – va fi amenajat un tronson al Canalului Morii pe o suprafață de 2,5 hectare. În prezent, se lucrează la elaborarea studiului de fezabilitate. Valoarea investiției este de 18,8 milioane delei, cu TVA inclus.

Parcul Feroviarilor – a beneficiat de un concurs internațional de soluții, fiind finalizat studiul de fezabilitate și în lucru proiectul tehnic. Parcul are o suprafață de 5,3 hectare, pe care vor fi plantați peste 500 de arbori noi.

Parcul Armătura – face parte din concursul de soluții pentru amenajarea malurilor Someșului. Are o suprafață de 3, 2 hectare. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 5 milioane de euro, urmând a fi plantați peste 100 de arbori noi.

Amenajarea Dealului Cetățuia – o suprafață de 10 hectare în proprietate publică, 15 hectare suprafață studiată. Planul Urbanistic Zonal și studiul de fezabilitate sunt în curs de realizare.

Parcul I.L. Caragiale – proiectul are deja studiul de fezabilitate finalizat. Este vizată o suprafață de 0,5 hectare, fiind plantați 44 de arbori noi. Valoare poriectului este de 25,5 milioane de lei.

Pădure – parc Făget – pe o suprafață de 40 de hectare. Studiul de fezabilitate este în curs de realizare.

Pădure-parc Hoia – pe o suprafață de 74 de hectare. Studiul de fezabilitate este finalizat de Consiliul Județean Cluj și se lucrează la Planul Urbanistic Zonal, la documentația pentru autorizația de construire și proiect tehnic. Valoare investiției este de peste 10 milioane de euro.

Dezbateri pentru viitorul Clujului, în fiecare marți din luna iulie

Clujulu Verde a fost tema dezbaterii de marți, 14 iulie, realizată de Primăria Cluj-Napoca, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), pentru stabilirea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană 2021-2030.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj au început activitățile pentru Strategia Integrată de Dezvoltare Urbana (SIDU) - Cluj 2030, proces care va fi realizat cu expertiza Băncii Mondiale. În acest sens, în perioada următoare am inițiat o serie de consultări și dezbateri publice pe teme sectoriale importante în realizarea SIDU. Având în vedere recomandările legale cauzate de criza produsă de COVID 19, dezbaterile programate pe durata lunii iulie 2020 vor fi organizate cu ajutorul instrumentelor digitale, unde vă invităm să vă alăturați demersului nostru pentru a avea o serie de discuții necesare setării unui cadru cât mai adaptat nevoilor noastre comune privind pașii de urmat.

Aceste dezbateri sunt parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

CITEȘTE ȘI

Clujul își întoarce fața spre cartiere și zona metropolitană. Se conturează strategia de dezvoltare a orașului până în 2030

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter