Actualitate

Noi nave de război în Marea Neagră, trimise de Marea Britanie

Deoarece tensiunile dintre Rusia și Ucraina se resimt tot mai tare, Anglia a decis să trimită noi nave de război în Marea Neagră, pe lângă avioanele și trupele militare trimise săptămâna trecută.

Guvernul britanic lucrează îndeaproape cu Ucraina pentru a monitoriza situaţia tensionată cu Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării pentru Sunday Times.

Navele de război britanice vor naviga în Marea Neagră în luna mai, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia. Desfăşurarea are drept scop demonstrarea solidarităţii cu Ucraina şi aliaţii NATO din regiune, a informat ziarul.


Echipament și traseu

Un distrugător înarmat cu rachete antiaeriene şi o fregată antisubmarin vor pleca din Marea Mediterană şi vor intra prin Bosfor în Marea Neagră, potrivit raportului. Avioanele RAF F-35B şi elicopterele Merlin vor fi pregătite pe nava pavilion a grupului, transportatorul HMS Queen Elizabeth, pentru a sprijini navele de război din Marea Neagră.

„Marea Britanie şi aliaţii noştri internaţionali sunt neclintiți în sprijinul nostru pentru suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială”, a declarat purtătorul de cuvânt.


Declarații ale membrilor Ministerului de Externe

Recent, Ministerul britanic de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei, din cauza activităţilor „cu impact negativ” ale Moscovei şi în contextul mobilizării trupelor ruse în apropierea frontierelor Ucrainei.

„Ministerul britanic de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Marea Britanie în contextul preocupărilor profunde privind activităţi cu impact negativ, inclusiv intruziuni cibernetice, interferenţe în procese democratice şi acumularea de forţe militare în apropierea Ucrainei şi în regiunea Crimeea, anexată ilegal”, a anunţat instituţia.


„Aceste activităţi sunt ameninţătoare şi destabilizatoare. Rusia trebuie să înceteze provocările şi să reducă tensiunile, în conformitate cu obligaţiile internaţionale”, a declarat sir Philip Barton, secretar de stat în cadrul Ministerului britanic de Externe.

Recent, SUA au anulat planurile de a trimite două nave în Marea Neagră. Marina rusă a început pe 14 aprilie manevre militare la Marea Neagră, potrivit agenției Reuters.
 

abonare newsletter