Actualitate

Colectarea selectivă lasă de dorit! Clujean: „Degeaba noi selectăm gunoaiele, dacă ei toarnă totul într-un singur camion” GALERIE FOTO

Colectarea selectivă a clujenilor nu dă roade, iar totul pleacă de la firma de salubritate, spune un clujean. Se pare că firma toarnă gunoaiele selectate într-un singur camion și le amestecă.

 

 


Clujenii se plâng de punctele de colectare selectivă din oraș, care de cele mai multe ori sunt pline, deoarece firma de salubritate nu vine la timp pentru a ridica deșeurile.

 


Un clujean a trimis mai multe poze către redacția monitorucj.ro cu punctul de colectare selecitvă de pe strada Tecuci, din cartierul Grigorescu. În poze se poate observa cum deșeurile nu sunt ridicate de foarte mult timp, iar colectarea selectivă făcută de unii clujeni este în zadar, pentru că toate deșeurile se amestecă până când vine firma de salubritate să le ridice.

Ba mai mult, clujeanul a spus că firma de salubritate nici nu pune selectiv deșeurile în camioane, ci le toarnă pe toate într-un singur camion pentru a termina munca mai repede. Cu alte cuvinte, munca clujenilor de a selecta gunioiul este în zadar.


„Punctul de colectare selectivă de pe strada Tecuci nr. 2, este sub orice critică. Toate tomberoanele sunt pline ,colectează selectiv dacă poți! Și asta se întâmplă foarte des, firma de salubritate nu prea vine să ridice gunoiul selectiv.  Iar atunci când vine, îl amestecă tot în camion. Noi ne chinuim în apartamentele noastre mici și colectăm selectiv și mă duc la tomberon să le pun selectiv, dacă am loc și vine camionul de la salubritate și le amestecă toate în camion, bătânduși joc de munca și de dorința noastră de a colecta selectiv”, ne-a scris un clujean pe numărul de WhatsApp al redacției monitorulcj.ro.

Gunoiaele selectate, adunate la grămadă de firma de salubritate

Nu este prima dată când se ridica problema firmelor de salubirtate din Cluj care nu ridică corespunzător gunoaiele selectate.


Într-un clip video publicat de Radu Boloveschi, la finalul anului 2020, se observă cum muncitorii de la salubritate adună laolaltă gunoaiele, fără să țină cont de fracție. Consilierul local spune că, pentru 2021 își dorește ca cetățenii și legile să fie respectate în Cluj-Napoca, iar colectarea selectivă să fie „pe bune”, nu doar pe hârtie.


„După cum toată lumea știe și vede, cele patru fracții nu se colectează separat, cum este obligatoriu legal, în realitate sunt ridicate de aceleași mașini de gunoi, amestecate. E frustrant când în casă, pun separat materialele reciclabile, le spăl și le pun separat în tomberoanele dedicate și văd cum sunt colectate”, s-a plâns Radu Boloveschi.

Cum se face colectarea selectivă a deșeurilor?

Colectarea selectivă a deșeurilor de la asociații de proprietari (blocuri) și gospodării individuale (case) se face astfel:

În cartierele de blocuri (asociații de proprietari):

La punctele de colectare din zonele de blocuri, în containere/pubele/puncte menajere îngropate, personalizate pentru fiecare fracție:

- plastic/metal – galben
- hârtie/carton – albastru;
- sticlă – verde;
- deșeuri reziduale – negru;
La gospodăriile individuale (case): se va colecta în sacii de plastic colorați specific, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate. Deșeurile reziduale se vor colecta în pubela furnizată de operator.

Plasticul/metalul se colectează în recipientul galben (blocuri), respectiv sacul menajer galben (case).
Hârtia și cartonul se colectează în recipientul albastru (blocuri), respectiv sacul menajer albastru (case).
Sticla se colectează în recipientul verde (blocuri), respectiv sacul menajer verde (case).

Clujenii care nu respectă regulile colectării selective pe 4 fracții vor fi amendați cu sume între 1.000 și 2.000 de lei dacă sunt persoane fizice și cu sume între 20.000 și 40.000 de lei dacă sunt persoane juridice.

CITEȘTE ȘI:

Rosal „își ia mătura” și pleacă! Supercom, firma masonului Ilie Ciuclea, va curăța străzile din Cluj-Napoca

 

 

 

abonare newsletter