Economie

Rosal „își ia mătura” și pleacă! Supercom, firma masonului Ilie Ciuclea, va curăța străzile din Cluj-Napoca

Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate, vineri, un proiect de Hotărâre privind noul operator de salubrizare stradală și deszăpezire din orașul de pe Someșul Mic.

 

 


În ședința extraordinară de vineri, 27 noiembrie, consilierii locali urmează să aprobe proiectul de Hotărâre privind „aprobarea atribuirii și încheierii acordului-cadru pentru delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare stradală și deszăpezire a municipiului Cluj-Napoca, sector I” cu SC Supercom SA, firmă ce are contracte de salubrizare în Bistrița, București sau Hunedoara.

 


După 15 ani, Rosal predă „mătura” pentru salubrizarea stradală

În prezent, sectorul I este deservit de Rosal și cuprinde peste 350 de străzi din cartierele Mănăștur, Zorilor, Plopilor, Gruia, Grigorescu, respectiv zona centrală – parțial (strada Cuza Vodă, Piața Mihai Viteazu, strada I.P. Voitești, strada Horea și strada Căii Ferate). Contractul cu SC Supercom SA a fost adjudecat pentru o valoare totală de 74.455.139 lei (fără TVA).

De precizat că înțelegerea vizează următoarele tipuri de lucrări de salubrizare stradală: măturat mecanizat și manual, spălat, stropire, întreținerea curățeniei atât pe străzi, cât și pe trotuare, curățarea rigolelor, asigurarea a 1.900 de coșuri de gunoi amplasate pe stâlpi și 150 de coșuri pe picior. Contractul este încheiat pe 60 de luni (cinci ani).


Responsabilă de cealaltă jumătate de oraș, Branter se va ocupa în continuare de sectorul II, firma câștigând contractul valabil pentru următorii cinci ani, până în 2025. Sectorul II al municipiului Cluj-Napoca cuprinde cartierele Someșeni, Bulgaria, Mărăști, Gheorgheni, Andrei Mureșanu, Iris, Dâmbu Rotund, respectiv zona centrală – parțial.

Ofertele vechilor firme, Rosal și Brantner, au fost respinse

În aprilie 2020, patru firme au depus oferte la licitația privind contractul pentru sectorul I, evaluat la peste 91 de milioane de lei, valabil pentru următorii cinci ani. Astfel, Rosal Grup SA, Brantner Servicii Ecologice SRL, Asocierea Polaris Medius – Polaris M Holding SRL, respectiv SC Supercom SA s-au numărat printre firmele interesate de contract.


În urma derulării procedurii de achiziție publică, membrii comisiei de evaluare au desemnat câștigătoare firma SC Supercom SA, oferta acesteia fiind clasată pe primul loc. Ulterior, Brantner și Rosal, cele două firme care se ocupă de salubritate în Cluj-Napoca încă din 2005, au contestat rezultatul la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

După ce CNSC a respins contestațiile, cele două companii s-au adresat Curții de Apel Cluj, care a respins la rândul ei plângerile, motivând că erau „tardiv formulate”. De asemenea, oferta asocierii Polaris a fost declarată neconformă din punct de vedere tehnic. Astfel, având în vedere prevederile legale și situația litigiilor, administrația locală a optat pentru varianta Supercom.


Cine este Ilie Ciuclea, „Lordul Gunoaielor”, patronul Supercom?

SC Supercom SA București aparține familiei milionarului Ilie Ciuclea, afacerist de top, fost senator al Partidului Social Democrat (PSD) în perioada 2004-2008, fost vicepreședinte al Uniunii Naționale pentru Progresul României (UNPR). Din 2013, Ciuclea este Mare Comandor al Ordinului Cavalerilor Templieri Masoni ai Ritului York din România.

Anul trecut, firma lui Ilie Ciuclea, supranumit de presa națională „Lordul Gunoaielor”, a declarat o cifră de afaceri de circa 220 de milioane de lei. Mai departe, Supercom, care și-a început activitatea în aprilie 1990, a înregistrat un profit de peste 8,5 milioane de lei în 2019, având peste 1.900 de angajați. De precizat că Ciuclea este administratorul, respectiv acționarul majoritar al firmei.

Deși în trecut s-a scris despre faptul că firma Supercom ar fi fost înființată de Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, și Alexandru Bittner, apropiat al fostului premier Adrian Năstase, și cedată ulterior familiei Ciuclea, nu există dovezi în acest sens. Cert este că firma „cu capital 100% românesc” este „abonată” la bani publici, având contracte cu Hidroelectrica sau Primăria Sectorului 2 al Capitalei.

CITEȘTE ȘI:

19,5 mil. € pentru curăţenia a jumătate de oraș


 

abonare newsletter