Actualitate

Sunt restricțiile COVID-19 dure în România? Unde ne clasăm în raport cu alte țări europene

Românii protestează în aceste zile împotriva restricțiilor COVID-19, însă țara noastră nu e deloc aproape de un lockdown, așa cum se întâmplă în multe țări europene.

 

 


O analiză făcut de cercetătorii de la Școala de Guvernare Blavatnik, parte a Universității Oxford, arată o diferență uriașă între restricțiile COVID-19 din România și alte state europene. Țara noastră are un punctaj de 63,89 când vine vorba de restricții în acest moment.
 

Mai exact, Italia, Franța, Germania sau Grecia au aplicat restricții mult mai dure.


În jur de 100 de cercetători au monitorizat restricțiile impuse de autoritățile din fiecare stat în domenii cheie, precum închiderea școlilor, a locurilor de muncă sau restricții de circulație. Analizând toate aceste lucruri, fiecare țară primește un punctaj între 0 și 100.


Italia, Irlanda și Grecia, cele mai dure restricții COVID-19

Datele analizate de specialiști arată că Grecia are la ora actuală cele mai dure restricții cu un punctaj de 87,96. Situația este dificil de acceptat și în Italia și Irlanda, acolo unde indicele a ajuns la 84,26. Franța are un punctaj de 68,52, în timp ce Marea Britanie are 75,93.

Restricții dure mai sunt în Cehia, Austria, Polonia și Germania toate având un punctaj între 70 și 75.


Țările sovietice, restricții puține

Belarus este țara în care există cele mai puține restricții, fiind un punctaj de doar 27,78, în timp ce în Rusia are un punctaj de 40,28. Ucraina și Republica Moldova au un indice 59,26, respectiv 65,76

Ce restricții au adoptat mai exact marile forțe din Europa?

Franța a intrat într-un lockdown de o lună din 20 martie în cea mai mare parte a țării. Magazinele neesențiale sunt închise, la fel ca restaurantele și cafenele. Emanuel Macron a fost criticat dur de medici pentru restricțiile prea blânde, dar președintele Franței a evitat un lockdown deoarece sondajele nu-i sunt deloc favorabile în lupta cu Marine Le Pen.


Italia a adoptat din nou măsuri dure, iar în mare parte din țară sunt închise școlile și restaurantele. În plus, Paștele Catolic va fi un lockdown total în toată țara, iar oamenii nu vor avea voie să facă deplasări lungi fără un motiv întemeiat.

Germania are restricții dure impuse doar în anumite zone. Angela Merkel și-a dorit un lockdown total de Paște, însă a anulat măsurile la scurt timp după anunțarea lor. Problema este că Germania se apropie de noi alegeri, iar partidul creștin-democrat, cel din care face parte și Merkel este în scădere.

Restricții importante există și în țări precum Marea Britanie sau Olanda.

Ultimele Stiri
abonare newsletter