Actualitate

Primele autobuze autonome din Cluj-Napoca vor fi cumpărate anul acesta

La Cluj-Napoca vor fi puse în circulație, în premieră în țară, autobuze fără șofer, pe străzile din oraș.

 

 


Primarul Emil Boc a anunțat că Primăria Cluj-Napoca este gata să lanseze licitația pentru primele autobuze autonome din România.

 


Potrivit edilului, anul acesta ar putea intra în circulație în Cluj-Napoca primele autobuze fără șofer, licitația fiind gata de lansare.

„Licitația pentru cumpărarea unor autobuze electrice autonome este gata de lansare şi vom cumpăra câteva. Ne rezervăm dreptul de a cumpăra mai multe, dar ideea e de a achiziționa două ca să vedem cum se vor integra în ecosistemul clujean”, a declarat Emil Boc, la un post local de radio.


La începutul anului 2020, primăria a semnat un contract cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) pentru servicii de consultanță. Valoarea totală a contractului a fost de 135.000 de lei, iar UTCN va furniza consultanță pentru achiziționarea unor autobuze autonome electrice. Toate detaliile acestui proiect vor fi puse la punct împreună cu Universitatea Tehnică, instituție care va asigura inclusiv specialiști pentru stabilirea tipului de autobuz care va fi achiziționat.

Reprezentanții Primăriei au anunțat atunci că autobuzele fără șoferi ar urma să fie pe străzile Clujului în cel mult doi ani. Autobuzele au o capacitate destul de mica, de aproximativ 12 locuri, iar acestea vor circula în zonele centrale, unde nu ajung alte mijloace de transport.


Potrivit municipalității, numărul mare de senzori ai acestui autovehicul și complexitatea acestora garantează siguranța în trafic.

Autobuzele ar urma să fie testate timp de un an, iar apoi proiectul ar putea fi extins cu fonduri europene. Costul unui autobuz de acest fel este de aproximativ 350.000 de euro. Dacă acest proiect se va implementa, Cluj-Napoca va fi primul oraș din România care va avea astfel de autobuze, care sunt deja existente în Paris, Lyon sau Viena.


Autobuzele pe hidrogen mai așteaptă

Pe lângă autobuze autonome, primăria își propune să introducă și o flotă de autobuze cu hidrogen, însă acestea mai au de așteptat, cel puțin un an.

„Licitația pentru autobuze pe hidrogen nu e pregătită de lansare, nu le vom cumpăra anul acesta. Dar autonome, da”, a adăugat Emil Boc, în emisiunea radio.

Transport 100% nepoluant până în 2028

Primarul Emil Boc a anunțat că nu doar municipiul Cluj-Napoca, ci întreaga zonă metropolitană va avea transport în comun 100% nepoluant, până în anul 2028.

Promis inițial pentru anul 2026, obiectivul municipalității de a ajunge în întregime la transport public în comun electric, nepoluant va fi atins în anul 2028, estimează primarul Emil Boc. El a menționat că termenul a fost extins deoarece atât flota care deservește municipiul Cluj-Napoca, cât și autobuzele care asigură transportul în comun în zona metropolitană vor trebui să fie nepoluante.

„2028 este anul în care vom avea întreaga flotă de transport în comun nepoluantă. Am avansat inițial anul 2026, l-am analizat cu bugetul pe masă și cu toate documentele, iar 2028 este termenul pe care l-am stabilit. Cluj-Napoca este prins într-un program de transport metropolitan, noi asigurăm transportul nu doar în Cluj-Napoca, ci în toate comunele din preajma Clujului. Asta înseamnă o flotă de transport uriașă și pentru aceasta avem nevoie de investiții multianuale, care nu pot fi realizate doar de la un an la altul, pentru că și Floreștiul, Gilăul, Apahida, Baciu și alte comune din preajma Clujului sunt asigurate, ca transport public prin intermediul municipiului Cluj-Napoca, a Companiei de Transport Public. Atunci, avem nevoie ca întreaga flotă, nu doar cea din municipiu, să fie electrică”, a declarat Emil Boc, într-o intervenție telefonică la RFI.

Ultimele Stiri
abonare newsletter