Actualitate

A murit Rodion Roșca, părintele muzicii electronice românești. Artistul clujean suferea de o boală gravă

Artistul clujean Rodion Roșca, supranumit „părintele muzicii electronice românești” a murit. Muzicianul trecut printr-o boală gravă.

 

 


A murit artistul clujean Rodion Roșca, care a avut o „suferință îndelungată” din cauza unei boli grave.

 


„Dumnezeu să te odihnească în pace taticul meu. Tăticul meu s-a stins din viață în urmă unei suferințe îndelungate, purtate cu demnitate și curaj. Drum lin suflețel”, a scris fiica artistului pe Facebook.

Rodion Roșca și-a anunțat fanii, în 2016, la un concert Electric Castle că este foarte bolnav și că acela ar putea fi ultimul său concert.


Artistul clujean a fost internat ulterior în spital. Într-un mesaj pe Facebook, Rodion GA a mărturisit că nu se mai poate face nimic în cazul său. Avea hepatită vitorică C+B și ciroză în stadiu avansat.

Despre Rodion Roșca

Într-o perioadă în care în ţara noastră nu se ştia aproape nimic despre muzica rock, clujeanul Rodion Ladislau Roşca a creat un hibrid între muzica electronică, psihedelică şi rock progressive. Era renumit la începutul anilor ’80 şi pentru faptul că îşi înregistra propriile compoziţii pe aparatură rudimentară. În timp ce tinerii din perioada comunistă ştiau doar de Iris, Compact, Semnal M sau Holograf, în Cluj, Rodion Ladislau Roşca îşi crea propriul sound, total diferit de ceea ce se crea în studiourile vremii. Compoziţiile lui nu semănau cu nimic din ce se cânta în România.


În piesele pe care le cânta cu trupa lui din anii ’80, Rodion G.A., a utilizat, fără să îşi dea seama, tehnica numită „sampling” prin care folosea anumite părţi dintr-o melodie pentru a compune alte melodii. De exemplu, lua partea de tobe de la o piesă şi o folosea în alte cinci piese fără ca nimeni să îşi dea seama. Îşi înregistra singur piesele, pe aparatură rudimentară şi a creat un hibrid între muzica electronică, psihedelică şi rock progressive. Era un star el vremurilor de atunci.

După ce în perioada Epocii de Aur a strălucit câţiva ani cu formaţia Rodion G.A.,a urmat o etapă de aproape 30 de ani în care a lăsat deoparte muzica. Viaţa lui Rodion a cotit la 180 de grade atunci când, în 2011, grupul bucureştean Future Nuggets, care se ocupă de redescoperirea talentelor uitate, a dat de el prin intermediul unui clip postat pe Youtube. L-au văzut, l-au plăcut şi l-au „adoptat”. Ei au început să înveţe melodiile compuse de Rodion în anii ’80 şi la ceva timp au avut câteva concerte în Bucureşti, iar în 2012 a concertat şi în cadrul TIFF.


După un timp, Rodion a reuşit să semneze un contract pe şapte ani cu casa de discuri britanică Strut Records, care îl ajută să scoată, în 2013, primul material discografic, numit „The Lost Tapes” („Benzile pierdute” – n.red.). Materialul este lăudat de către criticii de muzică străini şi a intrat în multe topuri internaţionale care desemnau cele mai bune relansări muzicale ale anului 2013.

Ultimele Stiri
abonare newsletter