Actualitate

Eveniment caritabil pentru artistul clujean Rodion G.A.

„Părintele muzicii electronice românești” suferă de o boală gravă.

Rodion Ladislau Roșca, muzician român considerat „ părintele muzicii electronice românești ”, are nevoie de ajutor. Artistul suferă de o boală gravă și are nevoie de o operație care costă 70.000 de lire sterline.

„Make music not war” - MMNW, prima școală de producție muzicală din Cluj-Napoca, înființată de tânărul DJ Német Elöd organizează un eveniment caritabil, unde clujenii pot să doneze să îl ajute pe Rodion G.A., artist clujean care a recompus coloană sonoră a filmului de animație „Misiunea Spațială Delta” (1984) și care a fost recent prezentată la Palatul Bozar din Bruxelles.


Clujenii sunt așteptați sâmbătă, 16 noiembrie de la ora 12 la 18 pe strada Fericirii nr. 12 la Căminul Subcultural.

„Va fi un eveniment care va dura o zi întreagă. De la 12 la 13 Rodion va prezenta o scurtă istorie a muzicii românești. De la 13 la 17 vor fi deschise porțile școlii, iar clujenii ne pot vizita și pot să doneze pentru cazul lui Rodion. Lumea va putea atunci să stea de vorbă cu artistul și să testeze instrumentele vechi pe care le-a folosit de-a lungul timpului. De la 17 la 18 va fi un live set de la Rodion. Scopul este să strângem cât mai mulți bani. Rodion G.A. A fost diagnosticat cu cancer la ficat. Operația de transplant costă aproximativ 70.000 de lire sterline”, a explicat Német Elöd



 

Rodion Ladislau Roșca este un muzician rock român, născut în 1953. Rodion experimentează, încă din anii de liceu, posibilitățile generării de sunete noi, neconvenționale. Folosind la început unul și mai apoi mai multe magnetofoane, își înregistrează chitara și, prin supraimprimare sau supramodulare, obține un sound complet schimbat, foarte asemănător cu cel a sintetizatorului. Absolvent al Liceului de Muzică din Cluj, instrumentul clarinet, Rodion este mai degrabă atras de compoziție și experiment, astfel că, între anii 1970 - 1977, înregistrează prin metodele proprii, în apartamentul său, peste 70 de cântece.


În anul 2012, Rodion Ladislau Roșca este redescoperit de colectivul de muzicieni Future Nuggets care, împreună cu casa de producție londoneză Strut Records si mediați de Ambassador's Reception îi lansează în mai 2013 primul album integral semnat Rodion G.A.

Pentru cultura românească, apariția lui Rodion Roșca reprezintă o formă de rezistență extrem de vitală într-o perioadă rece și sumbră a României.

Ultimele Stiri
abonare newsletter