Actualitate

Artistul clujean Rodion GA, în prim-plan la Bruxelles: a dat „sunet” unui film de animație

Noua coloană sonoră a filmului de animație „Misiunea Spațială Delta” (1984), compusă de clujeanul Rodion Ladislau Roşca, cunoscut sub numele de scenă Rodion G.A., este prezentată la Bruxelles.

Legendarul artist clujean Rodion GA, în prim-plan la Bruxelles: a dat „sunet” unui film de animație istoric, sursă foto: Facebook Rodion G.A. Legendarul artist clujean Rodion GA, în prim-plan la Bruxelles: a dat „sunet” unui film de animație istoric, sursă foto: Facebook Rodion G.A.

Artistul care a devenit cunoscut în toată lumea drept „părintele muzicii electronice” a recompus coloana sonoră a filmului, iar proiecția va avea loc, astăzi, la Palatul Bozar din Bruxelles, în cadrul Festivalului Europalia. În urmă cu mai bine de trei decenii, în 1984, demo-ul trimis de Rodion G.A. pentru animația SF avangardistă regizată de Victor Antonescu și Mircea Toia a fost respins. În 2014, casa de discuri britanică Strut Records a decis să lanseze înregistrarea necunoscută până atunci publicului.

Acum, organizatorii festivalului Europalia i-au propus lui Rodion G.A. să-şi finalizeze munca începută în 1984, scrie news.com. Cu ocazia Europalia România, filmul „Misiune Spaţială Delta” – a cărei acțiune se joacă în viitor, în anul 3084, când omenirea a populat spațiul interplanetar – se bucură pentru prima dată de noua coloană sonoră. Documentarul „Imagini din vis/Dream Images” (2016), pe care regizorul Sorin Luca i l-a dedicat, precedă această proiecţie.


„Mi-a plăcut muzica de mic, iar când am început să dau concerte, mama a fost foarte fericită, mergea la vecini să le spună: «Îl dă pe băiatul meu la Top 10, de la ora 17:00!». Atât de fericită era. După ce a murit, n-am mai putut cânta. Când luam chitara în mână, o vedeam pe mamă că se bucură”, mărturisește Rodion Roşca în filmul documentar „Imagini din vis”, în regia lui Sorin Luca, producător Cătălin F. Cristuţiu.

Foarte cunoscut în anii comunismului, Rodion Ladislau Roşca afirmă că acest fapt l-a ajutat să nu intre în conflict cu autorităţile, mai ales că melodiile sale erau instrumentale. Prima piesă transmisă la Radio Cluj, în 1978, intitulată „Moment”, a atras atenţia ascultătorilor prin sunetul amplu, unic şi original, proiectul Rodion G.A. urcând apoi pe locul 1 în Top 10 al celor mai bune formaţii din ţară. Muzica clujeanului fusese folosită și pentru generice de emisiuni TV. Deși s-a retras din activitate în aprilie 1989, odată cu moartea mamei sale, Rodion Roșca a revenit ulterior la vechea iubire după mai bine de un sfert de veac.


„Prioritatea mea rămâne muzica. Nu îmi place să fac muzică la comandă, deoarece mă extenuează psihic. «Misiunea Spaţială Delta» a fost o experienţă unică şi benefică, dar obositoare”, eu nu sunt modest şi îmi cunosc valoarea. În multe articole am fost numit îmblânzitorul de sunete sau inventatorul de sunete, datorită folosirii benzilor de magnetofon în producerea unor sunete unice pentru acele vremuri. Sunetele secolului XXI sunt fabuloase şi absolut revoluţionare. Prin diversitatea incredibilă fac ca muzica de astăzi să fie atractivă, curată. În general, fac muzica pentru diverse stări sufleteşti, dar combin şi diverse genuri”, afirmă Rodion G.A.

CITEȘTE ȘI: Legendarul Rodion Roșca, din nou la Londra. Părintele muzicii electronice din România, invitat special la un concert


CITEȘTE ȘI: Rodion Roşca, părintele muzicii electronice, în stare gravă la spital

abonare newsletter