Actualitate

„Undă verde” din Consiliul Local pentru modernizare și parking în Piața Cipariu

Piața Cipariu din Cluj-Napoca va fi modernizată și urmează să fie construit un parking subteran. A fost aprobat planul urbanistic zonal (PUZ), iar termenul de finalizare este de cinci ani.

 

 


A fost aprobat planul urbanistic zonal (PUZ) care prevede modernizarea Pieței Timotei Cipariu din Cluj-Napoca, unul dintre obiective fiind construirea unui nou parking subteran în zonă. Proiectul a fost aprobat în cadrul ședinței de luni, 22 februarie, a Consiliului Local Cluj-Napoca, în unanimitate, cu 27 de voturi „pentru”.

 


Proiectul prevede construirea unui parking subteran pe trei niveluri, dar și reabilitarea și modernizarea spațiului public din vecinătatea Catedralei Greco-Catolice, și anume cvartalul delimitat de strada Posada la nord, strada Milton Lehrer la sud, Piața Timotei Cipariu în partea de est și Calea Turzii la vest.

Parking-ul, destinat și celor care vizitează Clujul

Conform proiectului de hotărâre, se va studia realizarea acceselor și ieșirilor din parcarea subterană și reconfigurarea spațiului urban constituit din catedrală și zona din fața acesteia, în așa fel încât „noul edificiu de cult să se încadreze din punct de vedere funcțional și spațial în silueta zonei și a orașului”.


Documentul mai arată că proiectul de construire a parkingului urmărește asigurarea locuitorilor și vizitatorilor, la intrarea în zona centrală, a posibilității de a lăsa mașinile într-un spațiu special amenajat, pentru o deplasare facilă, fie cu mijloacele de transport publice locale, fie cu bicicleta, fie pe jos. 

Suprafața parcării, peste 3.000 de metri pătrați

Accesul în parking se va realiza din Piața Cipariu, iar ieșirea prin strada Ștefan cel Mare - Calea Turzii. Aleile din interiorul parcării vor dispune de două benzi de circulație cu o lățime de 7 metri dar și de piste de biciclete. La sud de strada Posada va fi amenajată o piațetă, fiind de asemenea introdus sistem de iluminat public cu tehnologie LED și mobilier urban cu prize USB.


Suprafața terenului pe care se va realiza întreg procesul de modernizare a zonei este de 14.000 mp, în timp ce suprafața parcării subterane va fi de 3.300 mp.

Astfel, prin PUZ-ul aprobat, se propune „reabilitarea și modernizarea spațiului public din vecinătatea Catedralei Greco-Catolice, în vederea ameliorării imaginii urbane, dezvoltarea deplasărilor pietonale, velo și a spațiilor destinate acestora, reglementarea circulației autovehiculelor și a parcării(construire parking subteran), organizarea mobilierului urban și a vegetației”, după cum se arată în hotărârea de adoptare a PUZ-ului, termenul de finalizare al lucrării fiind de cinci ani. PUZ-ul a fost realizat de SC Spiri Com SRL.


CITEȘTE ȘI

Parking pe cinci niveluri, cu peste 200 de locuri, în Zorilor. Investiție de peste 28 milioane de lei - VIDEO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter