Actualitate

FOTO. Aglomerație la porțile școlilor, în Cluj-Napoca. Părinții s-au înghesuit să își aștepte copiii

Cu toate că autoritățile insistă ca elevii reveniți în bănci să respecte cu strictețe măsurile de protecție anti-COVID, la porțile școlilor, părinții și bunicii s-au îmbulzit încă din prima zi.

 

 


Prima zi de școală a readus aglomerația din fața porților la orele după-amiezii. Imaginea a fost surprinsă la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” - clădirea B, la intrarea de pe strada Năsăud, din cartierul Mărăști.

 


Părinții care și-au așteptat copiii la terminarea cursurilor au uitat de distanțare și s-au îngrămădit la poarta școlii.

Consilierul local al Alianței USR-Plus, Adriana Cristian, a postat imaginea pe contul său de Facebook, afirmând că deschiderea școlilor și a grădinițelor ne-a prins „total nepregătiți”.


„Azi a reînceput școala și grădinița și suntem total nepregătiți. Cozile și înghesuiala de la școli nu mai impresionează pe nimeni, așa era și înainte de închiderea lor așa e si acum. Nimic diferit față de perioada anterioară, nu învățăm nimic, nu schimbăm nimic. Azi, trei copii aproape au sărit în fața mașinilor care se chinuiau să treacă pe lângă părinții aflați pe stradă, părinți care nu-și vedeau copiii care ieșeau pe poarta școlii datorită celorlalți părinți care-și așteptau copiii în fața ușii”, a scris Adriana Cristian pe pagina sa de Facebook.

Ce soluții sunt?


Consilierul local propune mai multe soluții pentru păstrarea ordinii la ieșirea din unitățile de învățământ, dar și pentru evitarea accidentelor. Adriana Cristian a afirmat că va solicita Poliției locale să intervină pentru coordonarea copiilor care ies de la școală, însă a transmis de asemenea că respectarea măsurilor ține în mare măsură și de părinți, care pot fi „mai buni” dect instituțiile. Ea a afirmat că nu ajută pe nimeni să „pasăm” vina de la unul la altul, iar când statul nu reușește să intervină, atunci ține de fiecare să respecte regulile.

„Soluții există și nici măcar nu sunt complicate:


- Traseu Corona: copiii se iau la ore diferite și există o rută specială, un traseu în care părinții așteaptă ordonat, în rând, păstrând distanțarea să își ia copilul (intrarea printr-o parte, ieșirea prin altă parte);

- Polițiști locali la ieșirea copiilor de la școală, restricția traficului în anumite ore.

Cer public și voi cere și printr-o solicitare scrisă Poliției locale să intervină și să aloce personal care să coordoneze ieșirea copiilor de la școală. Cer public și voi cere și printr-o solicitare scrisă Inspectoratului școlar să implementeze Corona route, sau astfel spus Traseul Corona, să includă și preluarea copiilor de către părinți din incinta școlilor”, a completat Adriana Cristian.

Ce spune Poliția?

Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj a transmis că polițiștii au acționat în apropierea unităților de învățământ, atât pentru a asigura respetarea măsurilor anti-COVID, dar și pentru a asigura un trafic rutier sigur.

„În cursul zilei, polițiștii, alături de celelalte structuri competente, au acționat în zona adiacentă unităților de învățământ, pentru prevenirea faptelor de natură antisocială, asigurarea unui climat de siguranță publică, dar și de verificare a modului de respectare a măsurilor luate pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu COVID-19.

De asemenea, prin intermediul activităților derulate în proximitatea instituțiilor de învățământ, polițiștii rutieri au urmărit impunerea disciplinei rutiere în rândul participanților la trafic, prevenirea accidentelor de circulație și asigurarea unui trafic rutier sigur”, a transmis IPJ Cluj.

CITEȘTE ȘI

Se redeschid școlile după 3 luni de cursuri online! Toți elevii din 129 de școli din Cluj se reîntorc în bănci AZI

 

abonare newsletter