Actualitate

Clujenii, nemulțumiți de regulamentul de atribuire a locurilor de parcare. Sistemul „primul venit, primul servit” favorizează proprietarii „vechi”

Ce îi nemulțumește pe clujeni când vine vorba de parcări? Trotuarele pline și criteriile de atribuire a locurilor de parcare, printre problemele reclamate.

 

Dezbaterea publică online privind modul de atribuire a locurilor de parcare de luni seară a scos la iveală principalele probleme acu care clujenii se confruntă când vine vorba de locurile de parcare. 


 

La consultarea publică au participat viceprimarul Dan Tarcea, consilierul local USR-Plus Radu Boloveschi, dar și mai mulți clujeni interesați de soarta locurilor de parcare.


Problema reclamată de cei mai mulți participanți la dezbatere a fost prezența mașinilor pretutindeni - pe trotuare, în spații verzi sau pe carosabil - deși legea interzice parcarea în aceste spații.

„O problemă ar fi parcările neregulamentare care sunt acceptate tacit în tot orașul. Sunt mașini parcate neregulamentar pe Titulescu, în Mănăștur, în toate cartierele, trotuarele sunt pline de mașini. Nu putem să le spunem, de mâine, celor care nu au locuri de parcare să își vândă mașinile, dar e o disproporție foarte mare între ce capacitate avem să oferim locuri de parcare și nevoile cetățenilor. Poate o schimbare în regulament sau în ceea ce privește taxele de parcare i-ar descuraja pe cei care nu au neapărat nevoie de mașină să renunțe la ele”, a propus consiierul local Radu Boloveschi.


Tarcea: „Pietonii sunt prioritari, apoi transportul în comun și doar în final mașinile clujenilor”

Viceprimarul Dan Tarcea a arătat că poliția nu poate ține pasul cu numărul de mașini parcate neregulamentar, iar capacitatea municipiului de a ridica autoturismele staționate ilegal e și ea limitată. El a arătat că, în timp ce unele trotuare sunt destul de late ca aceste mașini să nu blocheze accesul pietonilor, cum este cel de pe bulevardul Nicolae Titluescu, acest lucru nu este general valabil și trebuie luate măsuri.

„Vorbim de trotuare cu 4-5 metri de trotuar, legal se pot parca acolo, dacă lasă un metru pentru circulația pietonilor. Problema apare acolo unde se parchează și se blochează trotuarul, iar oamenii sunt obligați să meargă pe drum. Vrem un oraș pentru pietoni, nu pentru mașini, avem proiectul Walkable City care urmărește acest obiectiv. Pietonii sunt prioritari, după care transportul în comun și doar în final mașinile clujenilor. Cluj-Napoca este un oraș de tranzit în care vin foarte multe mașini din afara orașului și doar Centura Metropolitană este soluția pentru noi. Bineînțeles, alături de trenul metropolitan și metroul.


În ceea ce privește mașinile parcate pe trotuare pe bulevardul Nicolae Titulescu, încercăm să găsim soluții pentru coborârea de acolo, să fie făcută fără să treacă peste zona verde, ca să evităm să ajungă noroiul pe stradă. Nu putem să obligăm oamenii să nu parcheze acolo, din moment ce am desfințat garajele”, a declarat Dan Tarcea.

Criteriile de atribuire a locurilor de parcare, în favoarea proprietarilor „vechi”?

Tot Radu Boloveschi a adus și propunerea ca modul de atribuire a locurilor de parcare să fie schimbat și efectuat în baza unui punctaj, în funcție de nevoile fiecărui proprietar. Propunerea a fost susținută și de alți participanți la dezbatere.


„O altă sugestie ar fi să ne gândim la un algoritm de distribuire a locurilor de parcare. Am primit sesizări că sistemul de «primul venit, primul servit» favorizează proprietarii de mașini să își păstreze locul de la un an la altul și poate nu este cel mai eficient mod de a distribui locurile. Sunt familii cu copii mici care ar avea nevoie de locuri, parchează neregulamentar sau foarte departe de casă, iar cei care au deja locuri de parcare sunt avantajați. Propun să fie atribuite parcările pe baza unui punctaj, în funcție de necesitățile fiecăruia”, a spus acesta.

Viceprimarul a arătat că adoptarea unui sistem de puncte pentru atribuirea locurilor de parcare ar putea fi considerat discriminatoriu, în lipsa unui regulament european adoptat în acest sens.

”Suntem deschiși să găsim cea mai bună variantă pentru atribuirea locurilor de parcare, dar, dacă în cazul persoanelor cu dizabilități, lucrurile sunt foarte clare, în sensul că recomandarea Consiliului European a fost preluată prin legea 488/2006, legat de celelalte categorii, pentru gravide sau pentru familiile cu copii mici, acestea au rămas la stadiul de recomandare a Consiliului European, încă din 2015. Nu s-a dat o rezoluție în această direcție, astfel încât să existe o aplicare unitară la nivelul Europei”, a afirmat Tarcea.

Prea puține parcări pentru biciclete

O altă problemă ridicată de Radu Boloveschi a fost legată de numărul mic de locuri pentru biciclete din Parkingul Hașdeu, care ar putea descuraja studenții să folosească transportul alternativ.

„În parkingul de la Hașdeu am aflat că sunt doar 11 locuri de parcare pentru biciclete, la aproximativ 300 de locuri de parcare pentru mașini. În condițiile în care, ca municipalitate, dorim să încurajăm transportul alternativ, cred că ar fi oportun să amenajăm mult mai multe locuri de parcare pentru biciclete. Declarațiile din ceilalți ani au fost că vrem ca studenții să vină în Cluj, dar mașinile să le lase acasă. Or, în momentul în care construim un parking exact în Hașdeu o să îi încurajăm să vină cu mașinile în Cluj pentru că o să aibă unde să le parcheze și o să le folosească prin oraș, pentru că nu îi putem opri”, a spus consilierul USR-Plus.

Viceprimarul Dan Tarcea a răspuns că urmează să fie amenajate mai multe locuri de parcare pentru biciclcete și în acest parking, după recepția lucrărilor. Numărul mic de parcări prevăzute pentru biciclete se motivează faptului să studiile pentru acest parking sunt învechite, la momentul realizării acestora neexistând un interes ridicat pentru transportul alternativ.

Clujenii care au mașini de serviciu își pot face abonament de parcare

Noul regulament privind ordinea atribuirii locurilor de parcare vacante prevede, pentru prima oară, posibilitatea ca persoanele fizice care folosesc permanent o mașină de serviciu să solicite un loc de parcare cu abonament.

„Ținând cont de sesizările venite din partea cetățenilor, utilizatori ai unor mașini de serviciu, privind imposibilitatea de a le fi atribuit un loc de parcare pentru autoturismele pe care le folosesc în interes de serviciu, se propune modificarea condițiilor de atribuire a unui loc de parcare, în sensul în care ca ultim criteriu de atribuire să fie precizate persoanele fizice care au domiciliul sau reședința în apropiere (imobile adiacente parcajului) care utilizează un autoturim de serviciu, având adeverinț eliberată de către angajator în acest sens”, se arată în referatul de aprobare a hotărârii de consiliu local, lansat în consultare publică.

Cine are prioritate la locurile de parcare vacante?

Locurile de parcare vacante din parcările publice, construite din fonduri publice, vor fi atribuite pe bază de abonament, în următoarea ordine:

- Persoanelor cu handicap care au domiciliul în apropiere și au un autoturism în proprietate sau folosință, fiind menționat în certificatul de înmatriculare în calitate de utilizator;
- Persoanele fizice care au domiciliul stabil în apropiere și au un autoturism în proprietate;
- Persoanelor fizice cu reședința în apropiere și un autoturism în proprietate;
- Persoanelor juridice care au sediul social sau punctul de lucru în apropierea parcajului și au autoturism în proprietate;
- Persoanelor fizice sau juridice domiciliul/ reședința, respectiv sediul social/ punctul de lucru în apropiere, care au în folosință un autoturism, fiind menționae în certificatul de înmatriculare în calitate de utilizator;
- Persoanelor fizice care au domiciliul sau reședința în apropiere care utilizează în mod permanent un autoturism de serviciu, în baza unei adeverințe eliberate de către angajator în acest sens și a certificatului de înmatriculare a autoturismului, din care să rezulte roprietatea de proprietar sau utilizator al angajatorului.

CITEȘTE ȘI

Mașinile parcate pe trotuar vor putea fi ridicate. Legea a fost promulgată

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter