Actualitate

Parcul Central, de nerecunoscut după prima zăpadă din an. Peisaje superbe în parcul preferat al clujenilor

Parcul Central a îmbrăcat veșminte albe, după prima zăpadă adevărată din acest sezon.

 

 


Iarna s-a așternut peste Cluj, cu o oarecare întârziere, iar peisajele înghețate din oraș nu încetează să uimească. Parcul Central, un simbol al Clujului și parcul cel mai iubit al clujenilor a îmbrăcat o mantie albă, imaculată, devenind aproape de nerecunoscut.

 


Imaginile smulse parcă din povești au fost surprinse luni dimineața, după prima ninsoare „adevărată” din acest sezon. Lacul Chios e acoperit și el de un strat generos de gheață și zăpadă, care ademenea odinioară locuitorii și chiar turiști la patinaj.

Patinoar pe Lacul Chios, în urmă cu un secol

În anul 1871 a luat ființã la Cluj primul club de patinaj din Transilvania, Asociația de Patine. Scopul asociației era organizarea unor evenimente pentru popularizarea acestui sport, iar printre cele mai frecvente au fost seratele de patinaj organizate pe lacul iluminat din parcul central, respectiv concursurile de patinaj, scrie publicația corbiialbi.ro.


În cadrul primelor concursuri s-a concurat pentru a câștiga premiul respectiv atât doamnele cât și domnii. Acestea au fost de obicei probe de vitezã, la care s-au adãugat alergãri cu spatele pe gheațã, respectiv proba de obstacole peste bariere de zãpadã de 80 de centimetri. Din anii 1880 apar concursurile organizate pentru tineri și copii, organizându-se și primele concursuri de patinaj artistic.

Aceste concursuri au constituit un mod de contact între bãrbați și femei, de aceea codul bunelor maniere (și de ținutã) a avut un rol foarte important. Pozele din acea vreme sunt mãrturii ale vremurilor în care costumul, pãlãria, respectiv rochiile elegante nu puteau lipsi. Fiecare cetãțean al orașului putea identifica un eveniment pe placul sãu, iar multe dintre aceste evenimente au avut peste 1000 de spectatori, chiar și acum o sutã de ani.


CITEȘTE ȘI

Ninge ca-n povești la Cluj-Napoca! Tot orașul e acoperit cu zăpadă. GALERIE FOTO

 

abonare newsletter