Actualitate

Vânzătorii de artificii și petarde, obligați să dețină autorizație! Amenzi de 15.000 de lei și ani grei de închisoare pentru încălcarea legii

Vânzătorii de artificii sunt obligați să dețină autorizație de vânzare a materialelor pirotehnice. Amenzile pot ajunge până la 15.000 de lei și închisoare de la 6 luni la 5 ani.

 

 


Vânzarea articolelore pirotehnice se va face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locurile autorizate în condiţiile legii. Spaţiile de comercializare a articolelor pirotehnice se vor amenaja în afara imobilelor cu destinaţia de locuit.
 

Petardele și artificiile pot fi comercializate doar în spaţii destinate vânzării unor astfel de articole, numai după obţinerea autorizaţiei de a le deţine şi comercializa din partea inspectoratului teritorial de muncă şi a inspectoratului de poliţie judeţean şi după obţinerea acordului unităţii inspectoratului pentru situaţii de urgenţă în a cărei rază de competenţă funcţionează.


Persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoriile cu nivel de risc f.scăzut şi scăzut (de divertisment sau alte scopuri decât divertisment).

Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate în limba română categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.


Amenzi de 15.000 de lei și ani grei de închisoare

Producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul, folosirea sau orice altă operaţiune cu materii explozive, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Comercializarea articolelor pirotehnice, din categoriile cu nivel de risc foarte scăzut şi scăzut, către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.


Cum poți obține autorizație pentru vânzarea de artificii

Vânzătorii de artificii pot obține autorizație din partea ITM Cluj prin depunerea unui dosar pe strada George Coșbuc, numărul 2. Dosarul trebuie să conțină următoarele:

- cerere pentru autorizare, care trebuie să conţină cel puţin: denumirea, sediul şi obiectul activităţii, adresa, numărul de telefon/fax, persoana de contact, precum şi tipul materiilor explozive cu care efectuează operaţiuni;
 - copie de pe certificatul de înregistrare şi statutul operatorului economic;
 - certificatul constatator de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, eliberat cu cel mult 30 de zile anterior datei de solicitare a autorizării;
 - cazierul judiciar pentru asociaţi şi administratori, din care să rezulte că nu au fost     condamnaţi printr-o hotărâre judecătorească definitivă la pedeapsa cu închisoare mai mare de 2 ani pentru infracţiuni comise cu intenţie;
 - planul locaţiei unde se realizează activitatea în care să fie evidenţiate amplasarea locurilor de muncă,
- schema electrică monofilară de alimentare cu energie electrică a locaţiei unde se desfăşoară activitatea;
- planul cuprinzând dotările şi amplasarea mijloacelor tehnice pentru combaterea şi prevenirea incendiilor;
- schema instalaţiei de protecţie contra tensiunilor accidentale, inclusiv contra supratensiunilor atmosferice cu precizarea rezultatelor măsurării rezistenţei prizelor efectuate la termenul scadent;
- lista cu personalul care este desemnat și  instruit să manipuleze articole pirotehnice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter