Actualitate

Orașele din România care au cel mai curat aer. Clujul la coada clasamentului

Clujul se află la coada clasamentului orașelor cu cel mai curat aer din România. Se pare că dezvoltarea economică a avut efecte adverse asupra municipiului.

 

 


Cluj-Napoca, împreună cu Brașovul, se află la coada clasamentului în care aflăm orașele din România care au cel mai curat aer.

 


Topul poluării din România a fost întocmit de IQ AirVisual, o organizație de specialitate din Elveția. Reprezentanții acesteia adună date din toate țările lumii pentru realizarea unui studiu referitor la poluarea globală. Despre orașele din țara noastră existau informații că ar fi poluate, dar clasamentul elvețienilor este oarecum surprinzător.

Ce orașe din România au cel mai curat aer?

Este o notorietate faptul că cel mai poluat oraș din România este Iași. Autoritățile încearcă din răsputeri să rezolve această situație de-a dreptul dramatică. Până acum, rezultatele nu au apărut, iar capitala Moldovei continuă să ocupe ultimul loc în topul calității aerului din țara noastră.


Deasupra Iașului, în studiul realizat de elvețieni se situează Cluj-Napoca. Un oraș de-a dreptul înfloritor, municipiul se află pe penultimul loc în clasament. Se pare că dezvoltarea economică aduce după sine și poluarea aerului, iar Cluj este un exemplu în acest sens.

Alte două orașe situate în subsolul ierarhiei sunt Brașov și București. Dacă în cazul Capitalei, lucrurile sunt explicabile, surpriza vine din partea Brașovului, care nu se numără printre orașele cu aer curat, așa cum s-ar putea bănui.


Brașov, un municipiu despre care s-ar fi putut bănui că este unul dintre răsfățate din acest punct de vedere, se află la coada ierarhiei. În realitate, orașul din țara noastră cel mai puțin afectat de poluare este Constanța. Specialiștii au și explicații în acest sens. Briza mării ajută la curățarea atmosferei, iar cel mai mare oraș din România situat pe litoral se bucură de o calitate bună a aerului.

Cea mai mare poluare din an se produce iarna

Dintre cele 22 de orașe românești incluse în studiu, pe locurile 2 și 3 s-au situat Râmnicu Vâlcea, Văleni, Galați și Brăila. Specialiștii spun că acestea sunt locurile pe care trebuie să le alegem, dacă dorim să respirăm un aer curat în țara noastră.


Orașele din România care au cel mai curat aer au fost stabilite de elvețienii care realizează studiul la nivelul întregii planete. Perioadele din an în care poluarea din orașe atinge cote maxime sunt lunile ianuarie-februarie și noiembrie-decembrie.

CITEȘTE ȘI:

Doina Cornea, cetățean de onoare post-mortem al Cluj-Napoca. „Avem drepturi pentru că alții s-au sacrificat”

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter