Actualitate

Doina Cornea, cetățean de onoare post-mortem al Cluj-Napoca. „Avem drepturi pentru că alții s-au sacrificat”

Un consilier local USR PLUS a depus un proiect de hotărâre la Consiliul Local pentru acordarea post-mortem Doinei Cornea, titlu de cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca.

 

 


Doina Cornea va fi cetățean de onoare post-mortem al municipiului Cluj-Napoca. Alexandra Oană, consilier local USR PLUS, a depus primul său proiect la Consiliul Local pentru acordarea acestui titlu prestigios.

 


Proiectul său preia inițiatriva susținută de dr. Cristian Ivaneș, istoric și jurnalist.
 
Până acu, Consiliul Județean Cluj a acordat Doinei Cornea, disidenta anticomunistă, titlul de cetățean de onoareal județului. Primăria Cluj-Napoca a inițiat, de curând, demersurile pentru transformarea casei în care locuia doamna Cornea, în casă memorială. În primă fază, strada pe care este situată locuința a fost redenumită, din strada Alba Iulia în strada Doina Cornea.

Doina Cornea, cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, post-mortem

Alexandra Oană, consilierul care a pornit inițiativa de acordare a titlului de cetățean de onoare doamnei Cornea, a scos în evidență faptul că este foarte important ca meritele disidentei să fie recunoscute de clujeni:


„Acordarea titlului de cetățean de onoare ar întregi recunoașterea pe care comunitatea clujeană o datorează memoriei Doamnei Cornea. (...) Acest titlu vine să contribuie la recunoașterea pe care i-o datorăm Doamnei Cornea, una dintre puținele figuri eroice ale rezistenței anticomuniste din România.

Într-o epocă în care tăcerea, frica și compromisul erau regula, Doamna Cornea ne-a răscumpărat demnitatea în fața Europei, plătind un preț greu pentru curajul de a înfrunta regimul ceaușist. Chiar dacă vine după mulți ani acest titlu are simbolistica lui”, a susținut Oană.


Totodată, consilierul USR PLUS a menționat că trebuie să ne amintim mereu faptul că drepturile noastre sunt sacrifiicile altora.

„Trebuie să nu uităm niciodată că drepturile de care noi ne bucurăm acum se datorează sacrificiului unor oameni ce le-au cerut într-un moment în care care nimeni altcineva nu a avut curajul să o facă. Le datorăm să păstrăm vie memoria eroismului lor și să prețuim drepturile și libertățile apărate de ei și fundamentale pentru societatea noastră”, a adăugat consilierul local.


Cine a fost Doina Cornea?

Doina Cornea a fost o cunoscută disidentă anticomunistă, fostă asistentă universitară la catedra de limba franceză din cadrul Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. În 1980 a realizat primul „samizdat” (volum fabricat manual, distribuit prin rețele de prieteni), ”Încercarea labirintului”, urmat de alte patru traduceri-samizdat din limba franceză, notează wikipedia.org. A intrat în atenția Securității după ce între 1982 și 1989 a difuzat 31 de texte și proteste prin radio „Europa Liberă”. În 1983 a fost destituită de la universitate și supusă unor anchete, interogatorii, bătăi și amenințări.

Împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brașov răsculați la 15 noiembrie 1987, ambii fiind arestați pentru cinci săptămâni între noiembrie și decembrie 1987. În septembrie 1988, printr-o scrisoare deschisă adresată papei Ioan Paul al II-lea, scrisoare difuzată de Radio Europa Liberă, a solicitat împreună cu alți cinci intelectuali clujeni scoaterea Bisericii Române Unite cu Roma din ilegalitate. A fost urmărită de Securitate până la Revoluție, când a participat la manifestările de stradă în Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI:

Casa disidentei Doina Cornea va fi cumpărată de Primărie și transformată în muzeu

 

UTCN a „resuscitat” o casă tradițională, de peste 100 de ani. Piesa de muzeu va deveni laborator didactic. GALERIE FOTO

 

abonare newsletter