Actualitate

„Clujul Milion”. Un milion de arbori vor fi plantați în județul Cluj în următorii 10 ani.

Un milion de copaci vor fi plantați în următorul deceniu pe teritoriul județului Cluj.

clujul-milion-un-milion-de-arbori-vor-fi-plantati-in-judetul-cluj-in-urmatorii-10-ani clujul-milion-un-milion-de-arbori-vor-fi-plantati-in-judetul-cluj-in-urmatorii-10-ani

 

 


Consiliul Județean (CJ) Cluj demarează proiectul intitulat „Clujul Milion”, prin care forul administrativ județean va planta un milion de arbori pe raza județului în următorii 10 ani.

 


În acest sens, CJ Cluj încheie un protocol de colaborare cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), care va furniza cu titlu gratuit arborii necesari în vederea plantării.

Experții Băncii Mondiale „desenează” zonele critice

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean, a explicat că proiectul va fi etapizat pentru următorul deceniu, iar experții de la Banca Mondială au cuprins în Planul de Amenajare Teritorială a Județului (PATJ) Cluj localitățile în care este absolut necesară plantarea de arbori. De asemenea, va fi stabilit cu exactitate tipul de puiet adecvat pentru fiecare zonă.


„Este un proiect mare, prin care Consiliul Județean va primi gratuit de la USAMV puieții, în parteneriat cu diverse entități. Noi vom realiza efectiv punerea în practică a acestui proiect prin parteneriate cu fundații, asociații, universități, școli, voluntari sau pe cheltuiala noastră proprie. Scopul este foarte simplu: creșterea calității aerului și a vieții în județul Cluj, menținerea și susținerea ecosistemelor degradate și semidegradate, creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității”, a declarat Tișe, miercuri, într-o conferință de presă.

Proiectul „Clujul Milion” începe în această toamnă

Tișe a precizat că proiectul „Clujul Milion” va debuta încă din toamna anului curent. Întrebat dacă forul administrativ județean va amplifica acțiunile de monitorizare mai atentă a tăierilor ilegale de arbori, el a precizat că „va fi posibil”, dar „numai într-o formulă pe care legislația o permite”.


„Ceea ce putem face este un parteneriat cu autoritățile competente, mai cu seamă în zona de munte, udne sunt și lacuri. Avem obligația în virtutea unui act normativ de a asigura prin Serviciul de Salvamont, vom face monitorizarea, verificarea și sancționarea pentru zonele de munte cu cele două lacuri de acumulare”, a punctat Tișe, reiterând că puietul este oferit în mod gratuit de USAMV și că „nu apelează la nicio firmă intermediară care să facă plantarea”.

Vor fi plantați 100.000 de arbori în fiecare an

Dacă plantarea nu se va putea realiza gratuit – prin asociații, fundații, voluntari – Consiliul Județean va apela la o soluție externă, agenții economici, printr-o procedură de licitație, a dezvăluit Alin Tișe. El nu a oferit date exacte cu privire la situația pădurilor din județul Cluj, însă a promis că Planul de Amenajare Teritorială a Județului ce va fi publicat va răspunde punctual, cu cifre.


„Pentru partea de cheltuială efectivă de plantare, Consiliul Județean Cluj va avea în buget suma pe care noi o stabilim în funcție de cantitatea de puieți pe care USAMV le poate oferi într-un an. De exemplu, dacă costurile estimative pentru a planta copacii pe un an sunt de 20.000-30.000 de euro, acesta va fi practic bugetul. Este vorba în jur de 100.000 de arbori pe an, proiectul este pe 10 ani”, a conchis președintele CJ Cluj.

CITEȘTE ȘI:

Cluj-Napoca va avea încă 100 de hectare de parcuri, până în 2030. Investiții de peste 100 mil. euro în latura verde a orașului


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter