Actualitate

Doar 44 de cazuri de transmitere a Covid la bordul avioanelor dintr-un 1 miliard de călători

Doar 44 de cazuri de Covid-19 au pornit în urma călătoriilor cu avionul de la începutul pandemiei.

Doar 44 de cazuri de transmitere a Covid la bordul avioanelor dintr-un 1 miliard de călători Doar 44 de cazuri de transmitere a Covid la bordul avioanelor dintr-un 1 miliard de călători

 

 


Aproximativ 1 miliard de persoane ar fi călătorit cu avionul anul acesta și există doar 44 de cazuri documentate de transmitere a virusului la bordul avioanelor, iar acestea s-au întâmplat în primele săptămâni ale pandemiei, când nu existau măsuri de protecție. Datele au fost prezentate de Ed Bastian, CEO Delta Air Lines, și publicate de Newsweek.

 


Bastian a citat cifrele într-un raport publicat de Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) săptămâna trecută. Raportul detaliază analiza asociației cu privire la studiile producătorilor de aeronave care au analizat riscurile transmiterii virusului la bordul avioanelor.

IATA a examinat incidența raportată a cazurilor de coronavirus legate de călătoriile cu avionul, folosind datele colectate de la Airbus, Boeing și Embraer, trei dintre cei mai mari producători de aeronave comerciale. Avioanele Delta sunt fabricate de Airbus și Boeing.


IATA a declarat că „accesul la companiile aeriene și autoritățile de sănătate publică, combinat cu o revizuire aprofundată a literaturii disponibile, nu a dat niciun indiciu că transmisia la bord este în vreun fel comună sau răspândită”. Cu toate acestea, a recunoscut că „nu există nicio modalitate de a stabili un bilanț exact” al cazurilor de coronavirus pozitiv legate de călătoriile aeriene.

Măsuri anti-COVID pe Aeroportul din Cluj

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a fost printre primele din țară care au adoptat măsuri specifice privind accesul și desfășurarea normală a activităților, în contextul pandemiei de coronavirus. Odată cu trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, Aeroportul a luat o serie de măsuri pentru protecția pasagerilor și a angajaților.


În ceea ce privește terminalul de plecări, s-a decis ca accesul să se realizeze pe o singură uşă, cea din partea de vest, fiind interzis accesul altor persoane decât al pasagerilor. După accesul în Terminalul de Plecări se verifică temperatura fiecărei persoane, de către personalul medical. În cazul în care un pasager prezintă temperatură ridicată, accesul acestuia va fi interzis și se vor lua măsurile necesare.

La fel, în terminalul de sosiri, accesul este permis doar pasagerilor care urmează să fie procesaţi după aterizare. Și aici, personalul medical verfică temperatura fiecărei persoane. Pasagerilor le este recomandată dezinfectarea frecventă a mâinilor folosind dozatoarele din terminale.


După accesul în terminale, pasagerii sunt obligaţi să respecte traseele de deplasare marcate şi delimitate. Este obligatorie păstrarea distanţei fizice, conform marcajelor, pe traseele de deplasare, excepție făcând membrii unei familii care călătoresc pe acelaşi zbor.

În ceea ce privește personalul aeroportuar, acesta este obligat să poarte echipament de protecţie (mască), inclusiv în parcarea privată din faţa terminalelor, să respecte distanţa fizică faţă de pasageri, inclusiv prin panourile transparente montate la ghişeele de check-in, control acces, în zona filtrelor de securitate şi în zona porţilor de îmbarcare. 

Curăţenia şi dezinfecţia suprafeţelor se va face cu o frecvenţă ridicată, fiind obligatorii pentru fiecare entitate sau instituţie din perimetrul aeroportului. 

Se recomandă efectuarea check-in-ului online, iar ghişeele de check-in se vor închide cu aproximativ 1 oră înainte de ora programată pentru decolare. Pasagerii au obligaţia de a respecta traseele şi marcajele din zonă, inclusiv de pe scaunele din terminal, precum şi distanţarea fizică, în aşteptarea îmbarcării. Pentru procesarea pasagerilor în orele de vârf, este folosit cortul amplasat în zona restricţionată dinafara terminalului.

Deplasarea la aeronava este asigurată prin autobuze în care nu se pot îmbarca pasageri mai mult de 50% din capacitate. Distanţarea fizică a pasagerilor este obligatorie inclusiv în autobuze.

La sosire, pasagerii de pe zboruri externe au obligaţia completării formularului la intrarea în ţară. În ceea ce priveşte pasagerii de pe zborurile externe care se întorc din zone roşii, Direcţia de Sănătate Publică (DSP Cluj) va recomanda măsura de carantinare.

Aeroportul Cluj, primul din România certificat „International Health Accreditation“

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj este primul din România și printre primele aeroporturi din Europa certificat „Airport Council International Health Accreditation”. Acreditarea a fost obţinută ca urmare a implementării măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi este o recunoaştere internaţională a eforturilor şi a angajamentelor asumate de Aeroportul Internaţional Cluj pentru asigurarea unor standarde de înaltă calitate în ceea ce priveşte siguranţa şi sănătatea pasagerilor, a angajaţilor şi a tuturor partenerilor care îşi desfăşoară activitatea pe aeroport.

Programul de măsuri implementat de Aeroportul Internaţional Cluj a fost întocmit în acord cu cerinţele şi standardele internaţionale recomandate de Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO), în conformitate cu Protocolul COVID-19, elaborat de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA) şi legislaţia naţională. 

CITEȘTE ȘI

Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, primul din România care a obținut „International Health Accreditation“ pentru măsurile anti COVID-19

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter