Sănătate

„Și medicii sunt oameni!”. Dr. Adela Golea, șefa Spitalului de Urgență: „Toate presiunile, de la cazuri dificile până la a lucra foarte mult, duc la epuizare!”

Spitalele din Cluj funcționează aproape de capacitatea lor maximă. Spitalul Județean de Urgență a solicitat Ministerului Sănătății prelungirea contractelor personalului angajat în perioada stării de urgență. „Toate presiunile, de la cazuri dificile până la a lucra foarte mult, duc la epuizare!”, spune dr. Adela Golea, directorul medical.

Care este situația Spitalului Clinic Județean de Urgență? Dr. Adela Golea „Trebuie să speficăm faptul că și noi suntem oameni” Care este situația Spitalului Clinic Județean de Urgență? Dr. Adela Golea „Trebuie să speficăm faptul că și noi suntem oameni”

 

 


Ne aflăm în valul doi al pandemiei, iar situația din spitale nu este una foarte bună. În Cluj s-au înregistrat în ultimele 24 de ore, 172 de cazuri covid. Spitalele din județ funcționează aproape la capacitatea lor maximă.

 


Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca are circuite covid pentru urgențele medico-chirurgicale. Pentru a afla mai multe despre situația pacienților, dar și despre organizarea spitalului pe timp de pandemiei, Monitorul de Cluj a vorbit cu Dr. Adela Golea, director medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență

Care este situația spitalului în momentul de față?


„Momentan, spitalul funcționează ca și spital regional de urgență. Are și circuite covid organizate pentru urgențele medico-chirurgicale care nu pot fi asistate în alt spital din Cluj-Napoca. Avem secția de neurochirurgie, care, la fel, are circuit covid pentru că și acolo intervențiile chirurgicale sunt și la pacienți care sunt pozitivi. Suntem singurul circuit de covid din județ pentru partea de obstetrică, pentru nașteri la pacientele care sunt depistate pozitiv”, a declarat Dr. Adela Golea, pentru Monitorul de Cluj.

Aveți pacienți depistați pozitiv cu covid în spital?


 „Noi nu internăm pacienți covid pozitiv în spital. Pacienții care sunt infectați, dar nu au și alte probleme medicale, merg la spitalele din faza 1 și faza 2. Dar avem pacienți internați care au venit la noi pentru altă patologie și s-au confirmat ca fiind și pozitivi, iar unii dintre ei au și pneumonie covid. În acest moment avem 2 pacienți internați pentru probleme medicale, dar care sunt și purtători de virus, pe care i-am pus pe lista de transfer”, afirmă directorul medical.

În perioada de urgență, s-au făcut angajări pe o perioadă determinată. Contractele s-au încheiat în luna octombire. Ați prelungit contractele sau ați făcut noi angajări?


„Având în vedere că trendul este ascendent și la numărul de cazuri, dar și la severitatea acestora, am apreciat la nivel de spital că avem nevoie de anumite categorii de personal pe care i-am angajat pe perioadă determinată. Acum s-au făcut solicitări spre Ministerul Sănătății să ne aprobe prelungirea contractelor. Mai avem contracte pe partea auxiliară, pe care să știți că nu ne-a interzis nimeni să le prelungim, doar că sunt niște etape legale pe care colegii de la resurse umane trebuie să le parcurgă, în așa fel încât să completăm acolo unde avem nevoie”, spune  Dr. Adela Golea.

„Trebuie să specificăm faptul că și noi suntem oameni”

Peste tot auzim că medicii au ajuns la epuizare. Acest lucru se întâmpla și în Spitalul Clinic Județean de Urgență?

 „Este o condiție nouă în care lucrăm. Este un efort reprezentat de stres sau de a te concentra pe mai multe categorii. Toate aceste presiuni care există, de la cazurile dificile până la a lucra foarte mult, duc spre epuizare. De exemplu, la noi  medicul de gardă trebuie să lucreze pe trei circuite separate. Este o oboseală care apare repede. Trebuie să știm că în acest ritm se lucrează din martie. Eu mai fac ture, acolo unde îmi este specialitatea, și am ajuns la concluzia că este foarte complicat să lucrezi în condiții care se schimbă din 15 în 15 minute. Trebuie să specificăm faptul că și noi suntem oameni. Avem responsabilitate și față de locul de muncă, dar și față de familia noastră. Este o perioadă foarte grea pentru toată lumea, și știu că lumea ne consideră ca fiind reci, dar să știți că nu este așa. Atunci când ai asemenea cazuri, momentul tău de liniște dispare. Pentru o boală din aceasta care încă nu este statuată nici ca și tratament sau evoluțuie definitvă, este greu să managerezi toată situația”, declară doctorița.

Aveți suficiente echipamente pentru cadrele medicale?

„Noi am încercat să facem niște instrucțiuni clare pe nivele de expunere și pe tip de echipamente, și le-am făcut și flexibile în așa fel încât să nu fim direct dependeți tot timpul de ce fel de echipament se află în depozit. Sunt părți din aceste echipamente care se pot înlocui. Nu pot să spun că este perfect, dar încercăm să suplinim. Încercăm să nu fim expuși, pentru că oricum suntem puține cadre medicale, nu ne permitem să pierdem dintre ele”, afirmă Dr. Adela Golea.

„Avem o dublă responsabilitate, și trebuie să fim conștienți de asta”

Din martie și până în prezent, ați avut cazuri de covid în rândul angajaților?

„Au fost cazuri, este normal să fie acest lucru. Nu am avut infectări care să fie preluate în interiorul spitalului. Când ai această transmitere largă, în masă, infectarea se poate întâmpla. Ideea este să îi identificăm, iar apoi urmăm mai multe etape pentru a verifica dacă totul este în regulă. Nu putem spune că nu vom mai avea, nu avem de unde să știm acest lucru. Important este să controlăm această situație, și să nu se extindă atât către cadrele medicale, cât și către pacienți. Avem o dublă responsabilitate, și trebuie să fim conștienți de asta”, spune Dr. Adela Golea.

Cum considerați că se raportează pacienți față de acest virus?

„Eu cred că ar trebui să conștientizăm acestă problemă, nu doar când devenim pacienți, ci și înainte. Trebuie să respectăm acele minime măsuri de siguranță pentru a evita infectarea. Cred că în aceaste condiții, măsurile de prevenție ne ajută mult mai mult decât partea terapeutică, și sunt mult mai ieftine și protectoare pentru toți. Trebuie să avem înțelepciune pentru a înțelege că este o problemă medicală mondială”, povestește directorul medical al spitalului.

CITEȘTE ȘI:

Terapia Cluj asigură peste 700.000 de tablete de Favipiravir, medicament anti COVID19

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter