Actualitate

Directorul Aeroportului Cluj, speaker în cadrul 2020 Summer Aviation Forum de la Atena

David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, a luat parte, în calitate de speaker, la 2020 Summer Aviation Forum.

 

 


Întâlnirea a fost marcată de prezența unor lideri mondiali din domeniul aviației civile, precum Salvatore Sciacchitano, președintele International Civil Aviation Organization (ICAO), Eamonn Brennan, directorul Eurocontrol sau Luis Felipe de Oliveira, directorul general Airoport Concil International.

 


„Este onorant faptul că am fost invitat speaker împreună cu lideri mondiali ai aviației civile, președintele ICAO, directorul general al Eurocontrol, directorul general Airoport Concil International. A fost o discuție foarte importantă pentru relansarea aviației civile mondiale. Nu s-a constatat niciun caz de infectare cu coronavirus a vreunui pasager, în avion sau în spațiile din aeroporturi. Mesajul este clar, că transportul cu avionul este sigur, îndeplinește toate standardele. S-au luat cele mai bune măsuri, comparativ cu alte moduri de transport”, a declarat David Ciceo, pentru Monitorul de Cluj.

Directorul Aeroportului Cluj susține că situația aviației civile este încă una extrem de dificilă, întrucât numărul de mișcări a scăzut la jumătate, existând în continuare mari incertitudini în ceea ce privește măsurile de prevenire a răspândirii infectării cu coronavirus luate de fiecare țară.


„Este o situație dificilă, pentru că va crește încet traficul, numărul de mișcări, aterizări, decolări, este cam la 50%, numărul de pasageri este însă la doar 30%, întrucât a scăzut gradul de încărcare. Există foarte multă incertitudine cu privire la măsurile pe care le iau țările, de la o zi la alta se modifică restricțiile, unele țări impun autoizolare, altele impun un test COVID înainte. Noi considerăm că trebuie reluat traficul aerian, trebuie repornită economia”, a mai spus Ciceo.

Cum se relansează acest sector economic?

Discuțiile din cadrul forumului s-au centrat pe relansarea sectorului aviatic, în primul rând prin ajutor din partea statelor, dar și prin digitalizare, eficientizare și păstrarea măsurilor de prevenire a infectării cu COVID-19.


„În primul rând, considerăm că și companiile aeriene, și aeroporturile, trebuie sprijinite prin ajutoare de stat. Companii mari, precum Lufthansa, British Airways, au primit sume considerabile de sprijin. Și aeroporturile din România au solicitat și s-a aprobat un sprijin pentru pierderile suferite până la sfârșitul lunii iunie, dar în continuare sunt foarte mari provocări.

Altă strategie pentru relansare este eficientizarea acestui transport. Se pare că se va merge foarte mult spre digitalizare. De asemenea este important să continue strategia privind reducerea emisiilor de carbon în aviație și să promovăm în continuare măsurile de sănătate, astfel încât lumea să aibă încredere în transportul aerian”, a adăugat David Ciceo.


 

CITEȘTE ȘI

VIDEO. Guvernul promite bani pentru Aeroportul din Cluj, în contextul pandemiei coronavirus

 

abonare newsletter