Actualitate

Ministrul Marcel Vela a refuzat să se prezinte în Comisia „Sparanghelul”

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declinat marţi invitaţia la audieri în Comisia parlamentară de anchetă privind românii care au plecat la cules de sparanghel.

Ministrul Marcel Vela a refuzat să se prezinte în Comisia „Sparanghelul” Ministrul Marcel Vela a refuzat să se prezinte în Comisia „Sparanghelul”

 

 


Potrivit preşedintelui acestei Comisii de anchetă, senatorul PSD Radu Oprea, agenda încărcată a ministrului şi o deplasare în ţară l-au împiedicat pe acesta să vină marţi în Parlament.

 


Radu Oprea a precizat că următoarea invitaţie la audieri pentru ministrul Vela este pentru marţi, 1 septembrie, dată la care va fi chemat şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

„Eu îl rog pe domnul ministru Vela să vină în faţa Comisiei de anchetă, să vină să răspundă întrebărilor deputaţilor şi senatorilor pentru că aşa este corect. Trebuie să răspundă, cu certitudine, unor întrebări care până astăzi nu au primit răspuns, cum ar fi de exemplu - de ce în Ordonanţa Militară 7 a apărut articolul 10 care a dat dreptul curselor charter să fie operate pe aeroporturile din ţară? (...) Cred că nu trebuie să fie speriat, nu are de ce să se teamă să vină în faţa Comisiei de anchetă şi să răspundă unor întrebări care frământă opinia publică din România”, a spus Oprea.


Reprezentanția ai ITM Cluj, audiați marțea viitoare

De asemenea, marţea viitoare vor fi invitaţi la Comisie reprezentanţi ai ITM Cluj, ai unor firme de transport şi de intermediere a forţei de muncă.

El a mai spus că a primit în această săptămână răspunsuri de la companiile care au făcut zboruri charter şi de la firme din România care au transportat muncitorii sezonieri către Aeroportul de la Cluj şi că a intrat în posesia unor facturi deja plătite de către asociaţii de ferme din Germania.


„Vedem deja că există organizatori. Nu este o ilegalitate în această chestiune. Important este că, din ceea ce am văzut noi, Guvernului Orban nu i-a păsat de oameni. (...) Au fost peste 1.900 de oameni care s-au înghesuit într-o perioadă în care nu aveam voie să ieşim din casă decât în baza unor declaraţii”, a explicat acesta.

Comisia are rolul de a verifica legalitatea deplasării celor aproximativ 2.000 de cetăţeni români, în noaptea de 8 spre 9 aprilie, din localităţile lor de origine, unele aflate în carantină cu strictă supraveghere militară, la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, în condiţiile în care Ordonanţa Militară nr. 2 indica foarte clar excepţiile de la interdicţia deplasării persoanelor fizice.


Până în prezent, în comisia parlamentară au fost audiați prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, directorul Aeroportului Cluj, David Ciceo, dar și reprezentanți ai Poliției Transporturi Cluj.

 

CITEȘTE ȘI

Prefectul Clujului, audiat în Comisia „Sparanghel”: „A fost o lipsă de colaborare, dar și un vid legislativ”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter