Actualitate

Hotelul Melody a fost cumpărat de Fundația Sapientia. Suma plătită pentru clădirea monument istoric

Hotelul Melody, una dintre reprezentative clădiri ale orașului, a fost cumpărat de Fundația Sapientia, care patronează și universitatea cu același nume.

Hotelul Melody a fost cumpărat de Fundația Sapientia. Suma plătită pentru clădirea monument istoric Hotelul Melody a fost cumpărat de Fundația Sapientia. Suma plătită pentru clădirea monument istoric

 

 


Un reprezentant al fundației a confirmat cumpărarea monumentului istoric, spunând că achiziția a avut loc în urmă cu mai bine de o lună, în data de 23 iulie. Potrivit acestuia, clădirea nu își va păstra destinația de hotel, nefiind clar deocamdată ce funcțiune va avea aceasta.

 


„Hotelul Melody a fost cumpărat de Fundația Sapientia în 23 iulie. Destinația se va schimba, încă nu se știe ce funcțiune va avea, multe informații nu pot să vă dau”, a declarat un reprezentant al fundației, pentru Monitorul de Cluj.

Hotelul, cumpărat cu peste 5,6 milioane de euro

Biroul de presă al Primăriei Cluj-Napoca a comunicat faptul că instituția a fost notificată cu privire la vânzarea imobilului, suma tranzacției fiind de 5.967.000 de euro


„Suma de vânzare a fost de 5.697.000 de euro. Cumpărătorul este Fundația Sapientia”, a înștiințat biroul de presă al primăriei.

Nici reprezentanții primăriei nu au putut oferi mai multe informații despre viitoarea destinație a imobilului.


Hotelul Melody, monument istoric al Clujului

Clădirea care găzduiește unul dintre cele mai vechi hoteluri din Cluj-Napoca a fost declarată monument istoric de către Institutul Național al Patrimoniului din cadrul Ministerului Culturii. Astfel, potrivit articolului 4 al Legii 422/2001, monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condițiile exercitării dreptului de preemțiune ale statului român, prin Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unităților administrativ-teritoriale, după caz, potrivit prezentei legi, sub sancțiunea nulității absolute a vânzării.

La alineatul 5 al acestui articol, se arată că proprietarii, persoane fizice sau juridice de drept privat, care intenționează să vândă monumente istorice, trebuie să transmită serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național înștiințarea privind intenția de vânzare, însoțită de documentația stabilită prin ordin al ministrului culturii și patrimoniului național.


Istoria hotelului Melody: de la clădire pentru călugărițe, la primul club de noapte al Clujului

Situată în Piața Unirii, la numărul 29, acolo unde se intersectează Bulevardul 21 Decembrie 1989 și strada Regele Ferdinand, clădirea Hotelului Melody apare în peisajul urban al Clujului la jumătatea secolului al XIX-lea.

Înainte de apariția maiestuoasei clădiri a hotelului, pe acel loc existau două clădiri în care funcționaseră Biroul Fiscal al Clujului, care s-a transformat ulterior în berăria „Fiskus” și o a doua clădire în care se afla hotelul ,,Pannónia”.

În anul 1890, această clădire a Clujului a fost reconstruită după planurile arhitecților Antal Oriold și Benedek Endstrasser care au adus câteva modificări întregului ansamblu, conferindu-i monumentalitatea de astăzi prin unificarea celor două construcții anterioare, soluție marcată ingenios printr-un turn înalt.

Astfel, această clădire este transformată în hotelul Központi Szállo, adică Hotel Central, eveniment ce semnifică începutul unei lungi perioade în care edificiul nu își va schimba prea mult funcționalitatea. (CITEȘTE AICI ISTORICUL COMPLET!)

 

CITEȘTE ȘI

Hotelul Continental din centrul Clujului, DE VÂNZARE. Clădirea are 105 camere și 80 de băi

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter