Actualitate

Casa unde a trăit Doina Cornea va fi cumpărată de Primărie și transformată în casă memorială

Locuința în care a trăit Doina Cornea va fi transformată de către Primăria Cluj-Napoca în casă memorială.

Casa unde a trăit Doina Cornea va fi cumpărată de Primărie și transformată în casă memorială Casa unde a trăit Doina Cornea va fi cumpărată de Primărie și transformată în casă memorială

 

 


Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, în ședința din 20 august, un proiect de hotărâre privind achiziționarea casei în care a trăit disidenta anti-comunistă Doina Cornea și transformarea ei în casă memorială.

 


„Mulțumesc familiei pentru disponibilitatea arătată ca acolo unde a locuit Doina Cornea, cunoscută disidentă anti-comunistă, atât în plan național, cât și internațional, noi să putem avea o casă memorială Doina Cornea, împreună cu membrii familiei și cu fundația care îi poartă numele, dar pornind de la inițiativa orașului, de a avea acest spațiu, o lecție vie de istorie pentru toate generațiile și pentru cei care au trăit în acea perioadă, dar mai ales pentru cei care nu au trăit în acea perioadă”, a declarat Emil Boc, în cadrul ședinței Consiliului Local de joi.

Casa are o suprafață de 105 metri pătrați, 4 camere, bucătărie și dependințe. Prețul cerut este, conform documentației de aprobare a proiectului, de 350.000 de euro, sumă ce poate fi negociată.


Denumirea străzii Alba Iulia, schimbată în strada „Doina Cornea”

La începutul lunii iulie, consilierii locali au aprobat schimbarea denumirii străzii Alba Iulia în strada „Doina Cornea”. Pe această stradă este localizată și casa în care a locuit disidenta anti-comunistă. 

Schimbarea denumirii străzii a fost aprobată, în unanimitate (24 de voturi pentru) în şedinţa Coniliului Local de joi, 2 iulie 2020.


„M-am ținut de cuvânt cu Doina Cornea, ce am discutat de multă vreme. Am înaintat propunerea ca strada Alba Iulia să fie schimbată în strada Doina Cornea, acolo unde este viitoarea Casă Memorială Doina Cornea, ca o formă de respect pentru un om al României și un suflet drag al țării acesteia, care a avut curajul pe care mulți români nu l-au avut în vremurile acelea complicate din perioada comunismului. Este o formă minimă de respect pe care orașul o poate aduce pentru Doina Cornea”, a declarat Emil Boc, la începutul lunii mai.

Cine a fost Doina Cornea?

Doina Cornea a fost o cunoscută disidentă anti-comunistă, fostă asistentă universitară la catedra de limba franceză din cadrul Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. În 1980 a realizat primul „samizdat” (volum fabricat manual, distribuit prin rețele de prieteni), ”Încercarea labirintului”, urmat de alte patru traduceri-samizdat din limba franceză, notează wikipedia.org. A intrat în atenția Securității după ce între 1982 și 1989 a difuzat 31 de texte și proteste prin radio „Europa Liberă”. În 1983 a fost destituită de la universitate și supusă unor anchete, interogatorii, bătăi și amenințări.


Împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brașov răsculați la 15 noiembrie 1987, ambii fiind arestați pentru cinci săptămâni între noiembrie și decembrie 1987. În septembrie 1988, printr-o scrisoare deschisă adresată papei Ioan Paul al II-lea, scrisoare difuzată de Radio Europa Liberă, a solicitat împreună cu alți cinci intelectuali clujeni scoaterea Bisericii Române Unite cu Roma din ilegalitate. A fost urmărită de Securitate până la Revoluție, când a participat la manifestările de stradă în Cluj-Napoca.

 

CITEȘTE ȘI

Strada „Doinea Cornea” a primit aprobare! Pe această stradă disidenta anti-comunistă a locuit până în ultimele clipe ale vieții

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter