Actualitate

PROTESTE în Ungaria. Sute de persoane au ieșit în stradă, în apărarea libertății presei

Sute de persoane s-au adunat vineri seara la sediul publicației independente Index.hu, în semn de solidaritate cu jurnaliștii care au demisionat în masă, din pricina presiunilor politice.

PROTESTE în Ungaria. Sute de persoane au ieșit în stradă, vineri

Marșul de protest a fost organizat de o serie de organizații civice, precum MÚOSZ. Protestatarii mărșăluiesc de la sediul redacției Index până la Castelul Buda (cunoscut simbol istoric al regilor ungari din Budapesta). Se vor ține discursuri în Piața „Sf. Gheorghe”, au anunțat organizatorii protestului, potrivit G4Media.

Peste 60 de ziariști de la site-ul Index.hu au demisionat vineri, ca urmare a demiterii redactorului-șef Szabolcs Dull. Foștii editori ai portalului, unul dintre cele mai accesate și mai respectate din Ungaria, au acuzat ingerințe politice în activitate.


Vera Jourova, vicepreședintel al Comisiei Europene, a spus că are „îngrijorări mari legate de situația de la Index.hu, cel mai mare portal independent de știri din Ungaria, transmite Politico.

Ea s-a referit la demiterea redactorului-șef după ce acesta semnalase „presiuni externe”, dar și la faptul că mai mulți ziariști de la portatul Index.hu au demisionat după îndepărtarea acestuia.


„Mi-am exprimat îngrijorările serioase legate de situația presei ungare în general și despre situația de le Index”, a declarat Jourova, care este vicepreședinte al Comisiei Europene pentru valori și transparență.


CITEȘTE ȘI

De miercuri, Ungaria „ÎNCHIDE” granițele românilor. România, pe lista restricțiilor

 


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter