Actualitate

Clujul își întoarce fața spre cartiere și zona metropolitană. Se conturează strategia de dezvoltare a orașului până în 2030

Prima consultare publică pentru realizarea Stategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030, organizată de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) a avut loc marți, 7 iulie 2020, pe o platformă online.

Tema dezbaterii a fost regenerarea urbană, care stă la baza Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană 2021-2030, realizată în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj și cu experții Băncii Mondiale.

„Toată strategia orașului va fi fundamentată pe ceea ce ne propun specialiștii. Noi doar vom îmbrăca în formă admininstrativă și, de ce nu, politică cele mai bune soluții propuse de specialiști. Clujul nu mai rămâne și nu poată să rămână în viitor în granițele strict administrative în care ne aflăm astăzi. Dimensiunea metropolitană este o chestiune care ține de existența și de viitorul Clujului și de aici ne raportăm la foarte multe alte proiecte. Calitatea vieții și creșterea acesteia este un obiectiv strategic fundamental al Clujului. La fiecare proiect, la fiecare dezbatere, cu acest cuvânt începem, calitate, fie că discutăm de infrastructură, mediu, educație, sănătate. Renerarea urbană e o componentă extrem de importantă care afectează viața fiecăruia dintre noi, oriunde am locui în Cluj. Viață de calitate în fiecare cartier al Clujului, asta faaceți prin această dezbatere și voi susține necondiționat. Mă aveți partener în acele soluții care să ducă viață de calitate în fiecare colț al acestui oraș”, a declarat primarul Emil Boc, în cadrul dezbaterii.


Se va acorda mai multă atenție cartierelor

Prin regenerarea urbană se urmărește ca administrația să acorde o mai mare atenție cartierelor, prin creșterea calitatății spațiului public din acestea. Astfel, fiecare cartier al orașului ar trebui să pună la dispoziția locuitorilor spații verzi compacte și proiecte care să contribuie la o mobilitate sustenabilă.

„Prin acest capitol al Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană, cel privind regenerarea urbană, ne dorim să acordăm o atenție mai mare cartierelor și să creștem calitatea spațiului public. Vom avea în fiecare cartier al orașului spații verzi compacte și proiecte care să contribuie la o mobilitate sustenabilă. Centrul de Inovare și Imaginație Civică este platforma cea mai potrivită pentru a aduce în masterplanul strategic propria opinie, experiență sau recomandare a fiecăruia dintre noi. Cu fiecare ediție a CIIC observăm o creștere a numărului celor care agreează acest instrument "de imaginat viitorul orașului", fapt care are un efect multiplicator atât privind subiectele ce apar pe agendă, cât și nivelul de interes al clujenilor", a subliniat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul Centrului de Inovare și Imaginație Civică.


„Construim pe ceea ce există deja în oraș și e bine făcut”

Marius Cristea, expert în cadrul Băncii Mondiale, a prezentat principiile care vor sta la baza realizării SIDU. El a arătat că principiul de bază este acela de a construi pe ceea ce există deja și este bine făcut. 

„Proiectele care vor fi cuprinse în această strategie vor avea ca termen de finalilzare anul 2030. Ne dorim să construim pe ceea ce există deja în oraș și e bine făcut. Un alt principiu în care noi credem foarte mult la Bancă este faptul că strategiile pe care le pregătim nu sunt pentru instituții, ci pentru comunități. Ne dorim o strategie care să fie scrisă cu și pentru clujeni. Vom investi foarte multe resurse în ceea ce înseamnă planificarea participativă. Principiul de bază este faptul că fiecare cetățean este potențial să devină un ambasador al orașului. Nu în ultimul rând, vorbim de un plan spațial, de o planificare ce trece dincolo de barierele administrative, care merge de la centru către cartierele orașului și apoi către inelul 1, către inelul 2 de comune din jurul municipiului”, a spus Marius Cristea, expert al Băncii Mondiale.


De asemenea, acesta a arătat că printre punctele forte ale orașului se numără faptul că se află pe locul 1 în topul orașelor preferate de români în cazul schimbării reședinței actuale, pe locul 1 la promovabilitate la Bacalaureat și Evaluarea Națională, precum și pe primul loc la speranța de viață. Mai mult, Clujul ocupă cel dintâi loc și în ceea ce privește implicarea cetățenilor în procesul de luare a deciziilor, așadar SIDU va fi conturat cu implicarea fiecărui cetățean dornic să ia parte la procesul de luare a deciziilor.

Regenerare urbană în Mănăștur

Arhitectul Octav Olănescu a precizat că scopul regenerării urbane este îmbunătățirea confortului urban și a calității vieții rezidenților din cartierele clujene, dar și din zona metropolitană.


„Scopul regenerării urbane, fie ele pentru ansamblurile construite în perioada socialistă sau din orice parte a orașului sau a zonei metropolitane este îmbunătățirea confortului urban și îmbunătățirea calității vieții rezidenților. În esență, modificarea majoră propusă de acest ghid constă în schimbarea perspectivei asupra orașului. Orașul trebuie perceput la nivelul pietonului, la nivelul mobilității prin intermediul transportului în comun și cu bicicleta. Aspectele ecologice au fost ignorate în ultimii 30 de ani. Totuși, au niște repercursiuni pe termen mediu și lung și contribuie la stabilirea unui anumit confort urban și a unei anumite calități a vieții”, a declarat arhitectul Octav Olănescu, în cadrul dezbaterii.

Printre propunerile prezentate de arhitect se numără modificare zonei sensului giratoriu de pe strada Primăverii și intersecția cu strada Izlazului. „Printr-o reconfigurare a modului în care este organizat carosabilul, se poate reda pietonului o bună parte din spațiul acaparat de circulația auto. Bineînțeles, lăsând funcțională toată circulația auto. Toată această zonă poate să devină o componentă majoră a unui sistem verde. Zona se se poate însufleți cu foarte mulă vegerație, inclusiv strada izlazului, cu aliniament de arbori. Sunt niște intervenții care pot părea radicale, dar le considerăm a fi oportune”, a arătat Octav Olănescu.


De asemenea, se propune reorganizare a cartierului Mănăștur, pe principiul „insulelor urbane”, cu șase centre de cartier, pe principiul proximității, prin organizarea unor comunități locale aflate la cel mult 200-400 de metri depărtare.

Masterplan pentru zona metropolitană

Arhitectul Vlad Sebastian Rusu a prezentat un studiu privind regenerarea urbană atât la nivelul municipiului Cluj-Napoca, precum și al întregii zone metropolitane.

Printre concluziile acestui prim studiu se numără necesitatea realizării unui studiu Masterplan - Sistem integrat verde la nivelul Zonei Metropolitane Cluj, cu identificarea patrimoniului verde existent, ariile protejate Natura 2000 și stabilirea unei strategii de creare a unui sistem de spații verzi inter-localități, care să fie asumat de către toate administrațiile locale implicate. A fost identificată, de asemenea, necesitatea întocmirii unui studiu Masterplan - Sistem integrat verde la nivelul Municipiului Cluj-Napoca, care să identifice rezerva de spațiu verde sau de potențial spațiu verde de care municipiul dispune și direcția strategică de interconectare și amenajare a acestuia.

Pe componenta de spațiu construit s-a conturat necesitatea realizării unor proiecte pentru amenajarea celor două principale subcentre ale municipiului – Centru cartier Mărăști - Piaţa Mărăşti și Centru cartier Mănăștur - zona străzii Primăverii - în acord cu principiile dezvoltării sustenabile urbane, în vederea creşterii calităţii vieţii şi accesibilităţii tuturor categoriilor de utilizatori. De asemenea, pentru asigurarea unor dezvoltări coerente a noilor zone construite sunt necesare realizarea unor strategii urbane pe arii extinse care să aibă în vedere controlul expansiunii în teritoriu, mixajul funcţional, densitatea construirii, relaţia cu cadrul natural, accesibilitatea şi conectivitatea noilor zone. Instrumentul recomandat este cel folosit în cazul proiectului P.U.Z. Masterplan Sopor pe suprafeţe extinse.

În ultimii ani, Primăria Cluj-Napoca a demarat ample proiecte de reamenajare urbană a diverse zone din centrul municipiului, proiecte bazate pe principiile oraș pentru pietoni și green city. Strategia de dezvoltare a orașului pornește de la ideea că astfel de proiecte trebuie să ajungă treptat în toate cartierele orașului. Un prin exemplu de succes este reamenajarea străzii Molnar Piuariu din cartierul Mărăști, prima stradă "smart" din România.

Documentele prezentate în cadrul consultării publice pot fi consultate pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, la secțiunea Comunitate/Cetățeni/Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

Dezbateri pentru viitorul orașului, în fiecare marți din luna iulie

Seria de dezbateri publice online despre viitorul orașului continuă pe tot parcursul lunii iulie. Următoarea întâlnire online va avea loc marți, 14 iulie 2020, tema dezbaterii fiind Clujul Verde.

Aceste dezbateri sunt parte a proiectului „Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC'', finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Proiectul are două componente:

- design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA.

- utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând acest link.

Ultimele Stiri
abonare newsletter