Actualitate

Povestea INCREDIBILĂ a șefului de gară care a oprit patru trenuri cu 5.000 de mineri să ajungă la București în timpul Mineriadelor

Mineriadele sunt o pată rușinoasă pentru România, iar după 30 de ani încă nu a fost nimeni tras la răspundere pentru persoanele care au murit sau au fost rănite în acea perioadă. Ioan Mănucu, șeful unei gări, auzind că patru trenuri cu 5.000 de mineri va trece prin gara pe care o coordona ca să ajungă la București, a făcut tot posibilul să îl oprească

Mineriada din iunie 1990

Mineriada din iunie 1990 a fost cea de a treia acțiune de acest gen întreprinsă în România postdecembristă. A avut loc în perioada 13-15 iunie 1990 în București, când forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității și a populației civile. A fost considerată cea mai sângeroasă, cea mai brutală ca stil și anvergură dintre toate acțiunile minerilor

CITEȘTE ȘI:


30 de ani de la Mineriada din iunie 1990 și nimeni nu a fost tras la răspundere

Ioan Mănucu, de meserie era inginer, iar în data de 13 iunie 1990 era șeful Gării Craiova, povestește Cornel Brad pentru OameniPutereRomania.

Ioan Mănucu Știa de evenimentele petrecute în acea zi în București și cunoștea efectele altor deplasări ale minerilor în Capitală. În jurul orei 19, nefiind de serviciu, află de la colegii din dispecerat că din Petroșani și Motru au fost formate patru „trenuri speciale” cu destinația București, trenuri care urmau să tranziteze Craiova cu aproximativ 5.000 de mineri. Conform normativelor legale, un „tren special” trebuia comandat cu minim 2 săptămâni în prealabil și, pentru a circula, trebuia achitată o taxă cu trei zile înainte de efectuarea transportului comandat. Ioan Mănucu era responsabil și de aplicarea „Statutului disciplinar din transporturi şi telecomunicaţii”, care preciza că este interzisă personalului Căii Ferate Române (CFR) orice organizare cu caracter antisocial. S-a dus la Punctul Dispecer al gării, în jurul orei 20, și a preluat comanda.


Ioan Mănucu a oprit trenul

În jurul orei 21, constatând ilegalitatea transporturilor, Ioan Mănucu a decis deconectarea liniei de contact pentru tracțiunea electrică a acestor patru trenuri, oprindu-le pe tronsonul Valea Sadului – Lainici. La scurt timp, directorul geneneral al Regionalei C.F.R. Craiova i-a ordonat telefonic repunerea tensiunii în linia de contact. Refuzat, directorul general s-a deplasat la Punctul Dispecer, pentru a-l presa să o facă. Ioan Mănucu i s-a opus, explicindu-i ilegalitățile constatate. Cum în organizarea internă a CFR ordinele se dau în scris, cu precizarea orei, a numelor persoanelor care îl primesc și îl predau, Ioan Mănucu i-a sugerat directorului să semneze un ordin, însă acesta nu și-a asumat răspunderea. În biroul lui au mai ajuns, cu același scop, și un colonel, șef al Poliției Transporturi Feroviare Craiova, şi un procuror de la Procuratura Județeană Dolj. Ioan Mănucu a condiționat tot timpul realimentarea cu energie electrică a tronsonului de anularea circulației trenurilor suplimentare puse la dispoziția minerilor. Trenurile au fost repuse în mișcare, într-o formă legală, în jurul orelor 24, printr-o telegramă emisă de un regulator de circulaţie CFR de la Bucureşti. Ajunși în București abia în dimineața următoare, in 14 iunie, minerii au acționat la indicațiile celor care i-au adus, însă au fost obligați să o facă la lumina zilei.

A fost concediat două zile mai târziu

În 15 iunie 1990, Ioan Mănucu a fost concediat prin desfacerea disciplinară a contractului de muncă, cu acordul liderilor de sindicat, și a fost cercetat penal în baza unei fapte care, avea să se dovedească în august 1990, nu era prevăzută de legea penală. A fost repus în funcție prin Justiție, după ani de procese, fără însă ca Justiția să considere demiterea sa un abuz în funcţie al instituţiei şi al persoanelor din instituţie și nici să îl despăgubească.


La 30 de ani, deși afirmațiile Parchetului General nu sunt ca un adevăr juridic probat, rechizitoriul Dosarului mineriadei din 13-15 iunie 1990 descrie eforturile organizatorice ale prefectilor, directorilor de întreprinderi și sindicate miniere, ale șefilor CFR și ale unor parlamentari ai Frontului Salvării Naționale ca planul lui Ion Iliescu de a aduce minerii la București să fie împlinit. Ioan Mănucu este singurul om care s-a contrapus acestui plan, îndeplinindu-și obligațiile legale.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter