Actualitate

Cum a fost afectată de pandemie cultura din Cluj-Napoca? Veniturile organizațiilor culturale au scăzut cu 70%

Cultura a suferit foarte mult la Cluj. Spectacolele au fost amânate, festivalurile anulate, iar mulți organizatori de evenimente culturale așteaptă următoarele decizii.

Evenimentele clujene au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus Evenimentele clujene au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus

Un studiu realizat de Centrul Cultural Clujean relevă impactul pe care pandemia l-a avut asupra sectorului cultural clujean. În acest sens a fost derulată o cercetare cantitativă, pe bază de chestionar online, care s-a adresat tuturor instituțiilor publice, ONG-urilor și entităților care activează în acest domeniu. 51 de organizații au răspuns în perioada 26.03-16.04.2020 la acest chestionar, 27 fiind din Cluj.

Astfel, datele culeste până la jumătatea lunii aprilie arată că majoritatea operatorilor au fost obligați să anuleze sau să amâne evenimente în prima lună a perioadei de urgență.


CITEȘTE ȘI:

Pandemia a pus pe butuci cultura clujeană. Administrația locală, împreună cu organizatorii de evenimente culturale caută soluții

De asemenea, 31% dintre operatori au întrerupt complet activitatea, 41% au întrerupt o parte din operațiuni și 28% și-au adaptat activitatea, mutându-se în mediul online, regândind activitățile programate și realizând activități de cercetare, scriere de proiecte, replanificare, întâlniri online, optimizare și actualizare materiale și instrumente de lucru.


Pierderi de sute de mii de lei din cauza evenimentelor anulate

Organizațiile care au răspuns la chestionar au pierdut în perioada primei luni a stării de urgență între 12.000 de lei și 350.000 de lei. Asta, mai ales datorită faptului că organizațiile obțineau profil din evenimente. Din păcate, între 15 martie- 16 aprilie, în Cluj au fost anulate peste 335 evenimente datorită pandemiei COVID 19, la care erau așteptate 22.500 de persoane. Față de aceeași perioadă a anului 2019, veniturile organizațiilor culturale au scăzut în medie cu 70%.

Oameni fără locuri de muncă

O parte bună dintre organizațiile culturale au fost nevoite să renunțe la o parte din angajați pentru a putea să supraviețuiască pe piață. 19% dintre organizații au fost nevoite să facă reduceri de personal imediat, iar 30% estimează că va trebui să facă reduceri de personal în următoarele 3-6 luni.


Din cauza pierderilor, starea psihologică, emoțională a persoanelor care activează în cadrul organizațiilor este afectată în foarte mare măsură în această perioadă.

Primăria susține cultura clujeană

Zeci de ONG-uri culturale vor primit fonduri de la bugetul local pentru proiecte care vor avea loc anul acesta.


Consilierii locali au aprobat alocarea de finanțări nerambursabile pentru proiectele culturale ale unor organizații clujene. Printre ele se numără și Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), singurul dintre marile festivaluri organizate în Cluj care rămâne în picioare în acest an. De asemenea, o a doua sesiune de acordare de fonduri nerambursabile pentru sectorul cultural va avea loc în toamnă.

CITEȘTE ȘI:


TIFF și alte proiecte culturale au primit finanțare din bugetul local.

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că autoritățile locale vor sprijini anul acesta sectoarele cele mai afectate de pandemia de coronavirus, cum sunt cultura și sportul.

Clujenii care fac parte din viața culturală a orașului au venit și cu propuneri pentru a putea organiza evenimente în siguranță. Una dintre propuneri ar fi, folosirea de tuneluri dezinfectante și dezinfectanți pentru fiecare eveniment cultural.

abonare newsletter