Actualitate

Cartofi toxici: cum putem ști dacă sunt toxici cartofii pe care îi mâncăm

Cartofii sunt foarte apreciați printre români, însă de multe ori aceștia sunt toxici. Cartofi toxici: cum putem ști dacă sunt toxici cartofii pe care îi mâncăm?

Cartofi toxici: cum putem ști dacă sunt toxici cartofii pe care îi mâncăm Cartofi toxici: cum putem ști dacă sunt toxici cartofii pe care îi mâncăm

Românii au cartofi la cele mai multe mese. Cartofii sunt printre cele mai apreciate alimente, fiind ieftini, ușor de preparat și gustoși, însă de multe ori ei pot să fie toxici.

De ce sunt cartofii toxici?

Studiile arată că conțin compuși toxici cunoscuți sub denumirea de gliccoalcaloizi, care afectează sistemul nervos și digestiv, provocând dureri de cap, slăbiciune, confuzie, diaree și vărsături, printre altele. Intoxicațiile din cartofi se întâmplă foarte rar, dar fanii acestor legume populare ar trebui să ia măsuri pentru a se proteja.


Cum putem ști dacă sunt toxici cartofii?

În momentul în care gătim cartofi, trebuie să fim atenți la un lucru important: culoarea.

Prezența clorofilei într-un cartof înseamnă că este de asemenea prezentă o otravă glicalcalaloidă numită solanină. O apărare împotriva insectelor, această toxină nervoasă poate duce la dureri de cap, vărsături, diaree și chiar paralizie dacă este ingerată în cantități foarte mari. Așadar, nu mâncați niciodată frunze, tulpini și înțelept să evitați să mâncați cartofi care au o nuanță verzuie.


Care este riscul să ne îmbolnăvim din cauza cartofilor toxici?

Dacă ajung cartofi ușor verzui în mancarea ta, nimeni nu se va îmbolnăvi. Potrivit cercetătorilor, un adult sănătos ar trebui să mănânce mai mult de 4 kilograme de cartofi verzi la o singură masă pentru a avea efecte secundare neurologice. Copiii, însă, sunt mai susceptibili.

CITEȘTE ȘI: Adevărul nespus despre căpsune! De ce sunt considerate unele dintre cele mai toxice fructe

 


CITEȘTE ȘI: Cum faci diferența între roșiile toxice și cele sănătoase

 

 

abonare newsletter