Actualitate

Tradiţii şi obiceiuri de sfinţii Constantin şi Elena. Ce nu e bine să faci pe 21 mai

Luna mai este marcată în calendarul Ortodox de Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena care se celebrează în fiecare an pe data de 21 mai.

Tradiţii şi obiceiuri de sfinţii Constantin şi Elena. Ce nu e bine să faci pe 21 mai Tradiţii şi obiceiuri de sfinţii Constantin şi Elena. Ce nu e bine să faci pe 21 mai

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului. Despre Împărăteasa Elena se spune că a fost prima femeie care și-a eliberat sclavii și a ajutat creștinii persecutați.

De numele celor doi sfinţi se leagă o serie de tradiţii şi obiceiuri, mai ales că datorită acestora creștinismul a devenit religie permisă şi recunoscută oficial. Sărbătoarea îi evocă pe împăratul Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena Augusta. Potrivit statisticilor, aproximativ 1,8 milioane de români își serbează onomastica în această zi.


Ce nu este bine să faci pe 21 mai de sfinţii Constantin şi Elena

- Muncile câmpului sunt interzise cu desăvârșire în această zi. Toți cei care vor încălca acest obicei, vor avea parte de pagube tot anul, recoltele fiindu-le distruse de secetă și păsări.

- De Constantin și Elena nu se vor uda nici plantele, deoarece se spune că se vor ofili.


- Graurii vor mânca strugurii viei care a fost tunsă în această zi.

- În ziua de 21 mai nu trebuie înlăturate nici buruienile sau frunzele uscate.


- Gospodarii mai spun că, conform unei superstiții aceștia nu trebui să își lase câinii pe uliță deoarece vor fugi și nu vor mai reveni acasă.

- De Constantin și Elena nu este bine să te cerți, să divorțezi sau să renunți la o prietenie, deoarece vei avea o pierdere pe plan financiar sau sentimental.


- Nu este bine să ceri sau să dai bani cu împrumut.

- În această zi nu se spală și nu se fac treburi casnice.


- Nu se dă păsărilor cerului pâine, deoarece se risipește sporul casei. Nici cuiburile păsărilor nu trebuie stricate, chiar dacă acestea fac gălăgie, deoarece se spune că în familie vor fi necazuri tot anul.

Citeşte şi:

Verdict în dosarul penal al preoților care au împărtășit zeci de clujeni cu o singură linguriță la începutul pandemiei de COVID-19

 

Slujba de Înviere va fi REPETATĂ! Prima nu a ieșit cum trebuia

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter