Actualitate

Istoria Clujului va fi pusă în valoare! Descoperirile arheologice de pe Regele Ferdinand vor fi marcate cu plăcuțe de bronz

În toamna anului trecut au fost făcute descoperire arheologice importante în zona străzii Regele Ferdinand. Fiindcă nu pot fi expuse la suprafață, locul lor și valoarea istorică vor fi marcate cu ajutorul unor plăcuțe de bronz.

Istoria Clujului va fi pusă în valoare! Descoperirile arheologice de pe Regele Ferdinand vor fi marcate cu plăcuțe de bronz Istoria Clujului va fi pusă în valoare! Descoperirile arheologice de pe Regele Ferdinand vor fi marcate cu plăcuțe de bronz

În vara anului trecut au început lucrările de reabilitare a străzii Regele Ferdinand. La scurt timp după demarare, lucrările au fost blocate din cauza unor descoperiri arheologice de o importanță deosebită.

Ce s-a descoperit pe strada Regele Ferdinand?

Arheologii au scos la iveală 70% din structura turnului Podului, construit în secolul XV, una dintre porțile principale de acces în Clujul Evului Mediu. Turnul delimita cea mai veche stradă atestată documentar din oraș, actuala stradă regele Ferdinand, cunoscută la 1362 drept platea pontis.


„Este vorba despre un monument de categoria I. Am descoperit, alături de alţi arheologi de la Muzeul de Istorie, de la Universitatea Babeş Bolyai şi Universitatea Sapientia, turnul de nord al oraşului medieval. Este prima poartă redescoperită. Este importantă descoperirea poziţionării porţii. Acum cercetăm. Am descoperit o latură a turnului. Zidul este din piatră pe latura de nord-sud, pe o lungime de 11 metri şi o lăţime de 1,30 metri”, a declarat Cociş.

Potrivit acestuia, poarta a fost construită, din piatră, în 1404, fiind dărâmat în 1873, odată cu dezvoltarea oraşului.


„Va fi conservat. Monumentul stă cel mai bine sub pământ. Ne gândim fie să facem o machetă în dreptul lui, fie marcarea lui pe stradă. Altă soluţie nu este. Va fi conservat în pământ”, a precizat arheologul Sorin Cociş.

Descoperirile istorice vor fi marcate

Importanța locului va deveni vizibilă pentru trecători, a spus Sorin Cociș, de la Institutul de Arheologie al Academiei Române Cluj, care a coordonat săpăturile arheologice din zonă. Fiindcă zidurile și turnul nu pot să fie lăsate la suprafață, ele vor fi conservate sub pământ, iar locul va fi marcat pentru ca turiștii care ajung în zonă să poată să se documenteze despre importanța ei istorică. Informațiile vor fi scrise în cinci limbi.


„Descoperirile arheologice de pe cel mai vechi drum din Cluj, actuala stradă Regele Ferdinand vor fi marcate pe ambele trotuare ale arterei. Plăcuțele ar urma să fie amplasate în aproximativ o lună. Vor fi plăci de bronz care vor marca unde se află zidul și turnul. Pe placa de bronz va fi și o imagine care va ilustra cum arăta turnul. Pe plăcuțe informațiile vor fi scrise în cinci limbi. Este o practică folosită în toată Europa”, a declarat Sorin Cociș.

S-a decis marcarea importanței istorice a locului, deoarece descoperirile nu pot să fie scoase la suprafață.


„Dacă nu s-a putut păstra vizibilitatea, măcar să fie marcat locul istoric. Prin această marcare a elementelor care sunt în pământ și nu la suprafață va oferi turiștilor șansa să afle mai multe despre importanța istorică a zonei pe care o vizitează. În viitor dorim ca tot ceea ce descoperim, dacă nu pot fi ținute la suprafață, să fie marcate prin plăci, peste tot unde se poate. Vă dați seama că nu puteam să ridicăm turnul medieval la suprafață, că nu s-ar mai fi putut circula pe Ferdinand”, a completat arheologul.

CITEȘTE ȘI:


Descoperire pe strada Regele Ferdinand. Prima poartă de intrare în oraşul medieval, scoasă la lumină după sute de ani

 

Imagini SPECTACULOASE cu capătul estic al Turnului Podului, de pe Regele Ferdinand

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter