Actualitate

Iohannis: „Nu vor urma trei zile FĂRĂ REGULI. Nu voi ezita să declar din nou stare de urgență”

Președintele Klaus Iohannis a declarat că astăzi va fi declarată stare de alertă, iar România nu va rămâne fără restricții în următoarele trei zile, așa cum se vehicula în spațiul public.

Iohannis: „Nu vor urma trei zile FĂRĂ REGULI. Nu voi ezita să declar din nou stare de urgență” Iohannis: „Nu vor urma trei zile FĂRĂ REGULI. Nu voi ezita să declar din nou stare de urgență”

„De mâine intrăm într-o nouă etapă. Încetarea stării de urgență nu echivalează cu finalul epidemiei. Pericolul este departe de a fi trecut. Azi, Comitetul Național pentru Situații de Alertă declară starea de alertă și va lua toate măsurile. Nu vor urma 3 zile fără reguli și restricții. Virusul nu ține cont de acte administrative. Avem cadru legal în vigoare și în baza lui vor fi luate toate deciziile pentru ca inclusiv în următoarele 3 zile să păstrăm toate regulile necesare. Fără măsuri și reguli, lucrurile pot degenera. Dacă situația se va înrăutăți, nu voi ezita să declar din nou stare de urgență”, a transmis Klau Iohannis.

România, printre primele țări care au luat măsuri

Șeful Statului a declarat că măsurile luate prompt de autorități au ajutat la limitarea numărului de infectări și decese provocate de coronavirus, arătând că România a făcut față crizei, cu toate că nu era pregătită.


„Suntem la finalul a două luni dificile în care majoritatea au respectat rectricțiile: ați stat în case, v-ați schimbat întreaga viața, punând mai presus sănătatea voastră și a celorlalți. Printr-un efort național am reușit să stopăm răspândirea rapidă a epidemiei. Dragi români, voi sunteți eroii acestui efort național, vă mulțumesc. Putem spune cu toată certitudine că împreună a salvat vieți. La fel de puternici și uniți trebuie să continuăm. La fel de puternici și uniți trebuie să continuăm și în lunile următoare, pentru că lupta cu COVID e departe de a se fi încheiat.

România a luat măsuri rapid și a fost prima dintre țările care au luat măsuri de prevenire a răspândirii cu corovirus. Faptul că a fost o decizie bună a autorităților este confirmat de numărul redus de infectări și de decese. Fără aceste măsuri, unele foarte dure, numărul victimelor ar fi fost mult, mult mai mare. România a fost foarte puțin pregătită pentru a face față unei crize. În rezerva statului nu am găsit materialele pe care era normal să le avem”, a mai declarat Iohannis.


Situația epidemiologică în ultima zi de stare de urgență

Președintele a prezentat situația epidemiologică din ultima zi de stare de urgență, arătând că pentru prima oară, numărul persoanelor vindecate l-a depășit pe cel al cazurilor active și că în niciun moment al acestei perioade, capacitatea secțiilor de terapie intensivă nu a fost depășită.

„La finalul stării de urgență, avem 16.247 de cazuri de COVID, cu 245 cazuri noi, ceea ce arată trend epigemiologic în ușoară scădere. Numărul persoanelor vindecate este de 9.053, mai mare decât numărul cazurilor active. 225 de pacienți sunt la ATI. Pe toată durata stării de urgență nu s-au înregistrat depășiri de capacitate la ATI Azi capacitatea de testare a ajuns la peste 10.000 de testări pe zi. 277.804 de teste au fost făcute până acum”, a adăugat Klaus Iohannis.


CITEȘTE ȘI

Șomajul tehnic, prelungit până la 1 iunie

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter